Hoe kweek je een strakke volle baard: tips en tricks

Hoe kweek je een strakke volle baard: tips en tricks

Een volle baard is een goed mannelijk statement. Het zorgt ervoor dat je babyface verleden tijd is, dat je een warm sjaaltje hebt voor de helft van je gezicht en dat je een instant facelift krijgt. Het is dus tijd om een volle baard te groeien. Maar dat is wel iets wat je op een bepaalde manier moet doen. Het is natuurlijk ook een optie om gewoon je baard te laten groeien zonder er iets aan te doen, maar dan lijk je eerder op een verwilderde caveman. 

In dit artikel delen we graag onze beste tips en tricks om jouw baard op een stijlvolle, verzorgde manier te laten groeien. We bespreken het belang van geduld, testosteron niveau, baardverzorging, en beard fillers om die perfecte baard te krijgen.

 

Geduld is een schone zaak: Laat het groeien

Het belangrijkste en meest elementaire om te doen is simpelweg geduld te hebben. Hoe lang duurt het voor een volle baard echt vol is? Nou, dat kost best een tijdje. Het is niet dat je van de één op de andere dag wakker wordt met een glorieuze baard (helaas). Het groeien van een volle baard kost tijd, bij de één duurt het ook langer dan de ander. Meestal duurt het een dag of 30. Elke haar op je gezicht groeit namelijk op verschillende snelheden, wat betekent dat sommige delen van je baard sneller groeien dan andere. Dus hang on, je moet er even een maandje doorheen. Don’t give up on your beard. 

 

Testosteron voor baardgroei

Testosteron is een belangrijk hormoon bij de haargroei en kan helpen om de groei van je baard te stimuleren. Het verhogen van je testosteron niveau kan op verschillende manieren:

  • Gezonde voeding
  • Regelmatige lichaamsbeweging
  • Regelmatige seksuele activiteit (inclusief masturbatie)

 

Baardverzorging: Hydrateer en verzorg je baard

Het is belangrijk dat je de baard aandachtig verzorgt met een hoogwaardige baardolie of baardbalsem. Dit voorkomt dat de baard uitdroogt en het bevordert de groei van de haren. Kam ook je baard met een speciale baardborstel. Dit stimuleert de huid onder de baardharen. 

Wanneer je baard lang genoeg is, is het belangrijk om deze met regelmaat te wassen met een goede baardshampoo en baardconditioner. Deze beïnvloeden de haargroei op een positieve manier, je jeuk wordt gekalmeerd en de onderliggende huid wordt verzorgd. Ook is het belangrijk om af en toe eens goed te scrubben om dode huidcellen te verwijderen. Dan kan je huid meer ademen en zal deze beter de voedende ingrediënten van je baardproducten op kunnen nemen. 

 

Vermijd overmatig scheren

Gooi je scheermes aan de kant. Tenminste, als ‘ie maar niet meer in de buurt komt van je baard. Overmatig scheren kan de haargroei vertragen en kan ook zorgen voor eventuele irritaties zoals roodheid, jeuk en acne. Je moet je baard laten groeien in alle rust. Vooral in de eerste 4 weken moet er geen enkel scheermesje je baard aanraken. Probeer daarom enkel te scheren waar nodig en trim je baard met precisie. Laat hem dus lekker groeien en bloeien en kijk met trots naar de ontwikkeling van je baardharen.

Begint ‘ie wat te jeuken? Dat is normaal. Tem de jeuk met een baardborstel en laat hem verder lekker met rust. Gebruik je je baardborstel vaak, maak hem dan regelmatig schoon. Je wil natuurlijk niet je baard borstelen met oude dode huidcellen. Alleen producten die fris en fruitig mogen je virgin-baard aanraken!

 

Onderhoud de contouren

Rond de 2e week zal je baard al wat langer zijn. Om ervoor te zorgen dat je er niet uitziet als een ongetemde bever met rabiës, moet je je baard onderhouden om deze netjes te houden. Zo is het belangrijk om de wildgroei op je wangen, nek en hals bij te houden met een trimmer. Het hoeft niet strak, het hoeft niet perfect, maar hou het een beetje bij.

 

Werk je baard bij

Wanneer je je baard al een paar weken laat groeien, zal ‘ie op den duur nogal wild en onbeholpen worden. Ook al hou je je wildgroei goed bij, de baard zelf wordt op den duur vormloos, lang en de haren gaan alle kanten op. Daarom is het belangrijk om op dit punt je baard bij te werken. Een volle baard trimmen doe je bijvoorbeeld met een tondeuse, maar een baardtrimmer heeft onze voorkeur. Gebruik wel een trimmer die specifiek gebruikt kan worden voor je baard. 

Zorg ervoor dat je de goede lengte vindt en pak het juiste opzetstuk van de trimmer. Begin liever met een langer opzetstuk en als deze nog te lang is, kan je altijd een korter opzetstukje gebruiken. Beter dit dan andersom! Zorg voor een stabiele hand, want een trillend handje kan je meesterwerk van de afgelopen weken in één klap verpesten. 

 

Tijd om je volle baard te (laten) stylen!

YOU DID IT! Je hebt na een paar weken je mooie volle baard. Nu is het een kwestie van kiezen welke kant je op wilt gaan. Wil je hem op deze lengte houden maar de vorm aanpassen? Dan heb je twee keuzes. Of je laat dit bij de barber doen en je laat hem meekijken naar de beste vorm voor jouw baard en gezicht, of je gaat zelf aan de slag. Dit is te doen met een trimmer. Doe wel even goed onderzoek en kijk wat YouTube filmpjes als je nog onervaren bent. 

 

Gebruik beard fillers voor een vollere look

Als je baard een beetje dun is, kan het verleidelijk zijn om het op te geven en meteen te scheren. Maar er zijn tegenwoordig zogenaamde beard fillers die eruit zien als kleine vezels die aan de dunne plekjes van je baard kunnen worden toegevoegd voor een vollere look.

 

Je volle baard onderhouden

Onderhouden doe je natuurlijk aan de ene kant door je baard om de zoveel tijd te trimmen en je contouren te onderhouden. Aan de andere kant onderhoud je je baard met goede producten. Als je baard wat langer is kun je namelijk een goede baardbalsem gebruiken. Met een baardbalsem is je baard namelijk makkelijk in model te brengen. Natuurlijk is een baardolie altijd aan te raden voor de gezondheid van je baard. Is je baard lekker wild en lang aan het worden? Gebruik dan een baardwax om zelfs de meest wilde haren in model te kneden. 

 

Meestgestelde vragen

Hoe lang duurt het om een volle baard te kweken? Dit verschilt per persoon, maar gemiddeld kan het tussen de 2 en 6 maanden duren om een volle baard te kweken.

Kan ik de baardgroei versnellen? Hoewel genetica een rol speelt in de snelheid van baardgroei, kunnen gezonde voeding, lichaamsbeweging en goede baardverzorging helpen om de groei te bevorderen.

Welke baardverzorgingsproducten moet ik gebruiken? Gebruik een hoogwaardige baardolie of baardbalsem om je baard te hydrateren, en een baardborstel of kam om klitten te verwijderen en de baard in model te brengen.

 

Conclusie

Een strakke en volle baard kweken vraagt om geduld en toewijding. Volg onze tips voor het stimuleren van baardgroei, het kiezen van de juiste baardverzorgingsproducten en het gebruik van baardvullers indien nodig. Experimenteer met verschillende methoden en producten om de perfecte baardroutine te ontwikkelen die bij jou past.

Vergeet niet dat elk lichaam anders is; het kan dus zijn dat deze tips bij jou niet het beoogde resultaat geven. Geef daarom niet op en blijf experimenteren tot je de beste routine voor jouw baard hebt gevonden. Veel succes met het kweken van je strakke volle baard! 

Je vrienden, The Alpha Men