Stimuleer je baardgroei met deze 9 tips

Stimuleer je baardgroei met deze 9 tips

Net als zo veel andere mannen ben je dus van plan om een baard laten groeien. En terecht, want baarden zijn weer helemaal in, staan mannelijk, en veel vrouwen kunnen er niet vanaf blijven!

Maar als je besloten hebt dat je voor een baard gaat, dan betekent dat jammer genoeg niet dat er direct een weelderig vachtje op je kin verschijnt. Een baard goed uit laten groeien is een proces van maanden tot jaren, afhankelijk van met welke soort sik jij tevreden bent. En de periode tot die tijd kan afzien zijn: de nog korte haren jeuken, het ding bedekt je huid maar voor de helft, en de vorm ervan doet denken aan een superschurk uit de jaren 80.

Kan je je baardgroei stimuleren om deze ellende zo kort mogelijk te laten duren? Ja, dat kan – als je deze tips volgt.

 

Welke factoren kunnen je baardgroei stimuleren?

Een gemiddelde baard groeit langzamer dan je hoofdhaar, namelijk zo’n 1,5 centimeter per maand. Hoe snel jouw baardje groot wordt hangt af van je genen, van je gezondheid, je dieet en van je huidverzorging. En gelukkig heb je zelf invloed op de meeste van die factoren!

 

Tip 1: Let op je levensstijl

Hoe beter je leven in balans is, hoe beter het met je lichaam gaat. Voldoende rust nemen, stress beperken, een evenwichtig dieet volgen en voldoende beweging nemen: allemaal zorgen ze daarvoor. Een goede levensstijl versnelt alle groei- en vernieuwingsprocessen in je lijf, ook die in je huid en in je haarzakjes.

baardgroei stimuleren

Tip 2: Geef jezelf over aan het proces

We noemden al een paar nadelen van het laten groeien van een baard: jeuk, rode huid, kale plekjes en een onaantrekkelijke vorm. Daar moet je domweg even doorheen. Niet meteen scheren als het even irriteert. Beschouw het ongemak dus als een investering in een prachtige nieuwe look later. Je wil een baard, dus je bent een vent! Even op de tandjes bijten en een maandje wachten tot je baard er beter uitziet en fijner aanvoelt. Gelukkig kun je ook genoeg doen aan de jeuk. Dat ga je terugvinden in de volgende tips.

 

Tip 3: Laat je baard de eerste maand met rust

Een goed moment om je baard vorm te gaan geven is na de eerste maand. Pas dan zijn de haren lang genoeg om een idee te krijgen hoe je uiteindelijke gezichtsvachtje eruit gaat zien. Na een week of vier kan je dus voorzichtig beginnen met je baard bij te scheren of te knippen, en om ongewenste losse haren met een pincet eruit te plukken. Voor die tijd aan je baard sleutelen kan tot een lelijk eindresultaat leiden – blijf er dus nog even vanaf, hoe enthousiast je ook bent!

 

Tip 4: Drink genoeg water

Mensen bestaan voor het grootste deel, 65 procent, uit water. Op zaterdagavond soms ook voor een belangrijk deel uit bier, maar dat terzijde. Water heeft dus nogal een belangrijke plaats in ons lichaam. Bijna elke functie, waaronder de processen in je huid, worden gestimuleerd door water. Voldoende water drinken helpt onder andere met de aanmaak van keratine, het spul waar haar en huidcellen van gemaakt worden. Wees dus niet stoer door op warme dagen alleen whisky achterover te slaan, een paar liter water per dag is goed voor alles wat er in je body gebeurt. Ook voor je baardgroei en voor een gezonde gezichtshuid.

 

baard laten groeien

 

Tip 5: Hydrateer je baard met baardolie!

Baardolie is een prachtige uitvinding, die je baardhaar en de huid daaronder voedt en hydrateert. De haren worden soepeler en zachter en jeuk neemt af. Beter nog om te kiezen voor olie met vitamine B6, E en C – deze stofjes zullen de aanmaak van huidcellen en de baardgroei bevorderen.

 

Tip 6: Pleeg baardverzorging met baardshampoo en conditioner

Je baard met rust laten is een goed idee, maar ooit moet je hem echt wel een keer wassen. Dat helpt tegen jeuk, verwijdert overtollig talg en vuil dat puistjes kan opleveren, en brengt het haar in een perfecte conditie, zodat je baard ook op termijn mooi is.

Ook speciale baardshampoo en baardconditioner bevatten ingrediënten die de baard verzorgen, verzachten en zijn zo mild dat de baardharen niet zullen worden uitgedroogd. Bovendien moet je niet onderschatten hoeveel modder en pizzaresten er in je baard blijven hangen, af en toe wassen is wel zo aardig voor je vriendin.

 

Tip 7: Verwijder dode huidcellen regelmatig

Je huid stoot constant dode huidcellen af. Zeker als je een vette huid hebt, kunnen die je poriën blokkeren, waardoor je puistjes of baardroos kunt krijgen. De micro-organismen en de kleine ontstekingen die daarbij ontstaan kunnen je baardgroei verminderen en de haren beschadigen. Gebruik dus regelmatig een baardborstel. Deze scrubt de dode huidcellen van je kin. Hierdoor verminderd de kans op een jeukende baard en kan de huid veel beter de voedingsstoffen van bijvoorbeeld een baardolie opnemen, wat de baardgroei zal versnellen.

 

baardgroei

 

Tip 8: Gebruik baargroei olie

Baardgroei olie is een speciale olie die helpt om de baardgroei te stimuleren. Deze olie bevat ingrediënten die de bloedcirculatie in de huid rondom de baardhaarzakjes stimuleren. Hierdoor wordt de baardgroei gestimuleerd en kan je sneller een volle baard laten groeien. Baardgroei olie bevat vaak natuurlijke oliën zoals arganolie, jojoba-olie en castorolie die de baardharen hydrateren en verzorgen. Ook zorgt het gebruik van baardgroei olie voor een gezonde huid onder de baard.

Breng de baardgroei olie aan op een schone, droge baard en masseer de olie zachtjes in de huid. Doe dit bij voorkeur voor het slapengaan, zodat de olie de hele nacht kan inwerken. Het regelmatig gebruiken van baardgroei olie kan zorgen voor een snellere en vollere baardgroei.

 

Tip 9: Leave Beardy alone!

Hadden we al gezegd dat een volle baard krijgen veel tijd kan kosten? Hou vol, man! Als je na een half jaar nog steeds een lelijke toiletborstel op je kin hebt, probeer er om te lachen en scheer hem níet uit frustratie af. Wacht tot de haren nog nét wat langer zijn, en je ziet dat je ze opeens magischerwijs prima kunt vormen.

En nee, scheren zorgt niet voor een snellere haargroei, dat is al een stuk of honderd keer bewezen. Laat de tondeuse dus in de kast, verzorg je baard en je lichaam goed, en je zal zien: na een jaar loop jij er echt ook bij als een Vikingmetalbiker, of zoiets!

Rule Number One # - Elke man moet minimaal 1x in z'n leven een baard laten staan.

 

Conclusie

Het laten groeien van een baard is een proces dat tijd kost en geduld vereist. Maar door deze tips te volgen, kun je de baardgroei stimuleren en de groeiperiode aangenamer maken. Zorg voor een gezonde levensstijl, hydrateer je baard en huid, geef je baard de tijd om te groeien en gebruik speciale producten zoals baardolie en baardshampoo. Vergeet niet dat elke baard anders is en dat het groeiproces bij iedereen anders verloopt. Blijf geduldig en geniet van het proces. Voor je het weet heb je een prachtige volle baard waar je trots op kunt zijn!

 

Geïnspireerd geraakt? Bekijk hier meer over baardverzorging