Aan al onze bebaarde vrienden: take notes. Het kan zijn dat je de term ‘co-washing’ wel eens voorbij hebt horen komen in de baard-en haar industrie. Voor veel mensen is dit nog een onbekend begrip. Tijd om daar verandering in te brengen, gezien de co-wash methode een flinke opmars aan het maken is.
Wat is de co-wash methode?
Als je snel bent in linkjes leggen, heb je hem misschien al door. Co-wash staat voor je haar of baard alleen met conditioner wassen. Baardzeep en baardshampoo mag je dus even in je badkamer kast laten staan. Met co-washing was je dus je baard alleen met een baard conditioner, wat je routine een stuk inkort. Of je nou je baard dagelijks wil wassen, of 1 a 2 keer per week. Met de co-wash maakt het geen zak uit, omdat je je baardhaar er niet mee uitdroogt. Deze trend is steeds bekender onder de bebaarde man, maar vindt daar niet zijn oorsprong.
De co-wash is begonnen bij vrouwen en mannen met lang haar die merkten dat hun haar uit ging drogen door shampoo. De shampoo werd verbannen uit de routine, en ze zijn aan de slag gegaan met alleen conditioner. Het resultaat was verrassend.. een schoon, moisturized en gehydrateerd kapsel. De slimme bebaarde man had door dat baardhaar altijd al wat droger is, en is daarom de co-wash uit gaan proberen op de baard. En wat blijkt? Een gouden idee.
Past het bij jouw baard?
Baardhaar is altijd droger dan hoofdhaar. Daarom is deze methode ook zo populair geworden onder onze harige vrienden. Wanneer je het over hoofdhaar hebt, past het niet bij iedereen (i.v.m. bijvoorbeeld een vette hoofdhuid). Baarden zijn hier minder vatbaar voor. Wij durven te zeggen dat het voor elke baard geschikt is, en we gaan uitleggen waarom.
Wanneer je je baard wast met shampoo (die vaak vol sterke reinigingsmiddelen zitten) of zelfs baardshampoo (met minder reinigingsmiddelen), haal je belangrijke oliën weg. Keer op keer, dag op dag. Wat denk je dat dat met de gezondheid van je baard doet? Wordt er niet beter op. Die oliën zijn namelijk belangrijk voor de gezondheid en de groei van je baard. Die reinigingsmiddelen waar we het net over hadden, vind je nauwelijks terug in een baard conditioner. Waar ze wel vol mee zitten? Gezonde producten als arganolie, jojoba olie, shea butter, kokosolie en andere gezonde, natuurlijke producten. Klinkt al een stuk beter.
Ik hoor je denken. “Moet ik dan mijn baardshampoo maar uit het raam gooien?” Maar zo zwart wit is het ook niet. Je kunt zonder problemen je baard 1 of 2 keer wassen in de week. Laten we het balans noemen.
Past de co-washing methode bij mijn leefstijl?
Het klinkt allemaal ideaal. En voor de man met een rustige baan, die niet met modder, stof, of zweet werkt, is dit het ook. Maar wat nou als je daar wel mee werkt? Stel dat je elke dag buiten in het stof aan het werk bent, of je sport meerdere keren per dag? Eigenlijk komt het neer op het volgende: de co-washing methode past niet bij je als je vaak vies wordt. Je wil natuurlijk die viezigheid uit je baard wassen aan het einde van de dag. Dit doe je dus weer met een product met meer reinigingsmiddelen, zoals een shampoo of baardshampoo.
De voordelen van co-washing
Bij de meeste bebaarde mannen is dit dus een uitkomst. Op meerdere vlakken kan je er je profijt uit halen. Om het je wat makkelijker te maken (zo zijn we dan ook wel weer), zetten we het nog even voor je op een rijtje.
- Je behoudt de natuurlijke oliën van je baard
- Extra baardgroei en een betere baard gezondheid
- Je hebt geen dure baardproducten nodig, alleen een conditioner
- Het scheelt tijd, omdat je de co-wash ook 1x per week kan doen
- Voedend door ingrediënten als arganolie, jojoba-olie en shea butter
- Het is makkelijker om je baard te ontklitten
- Je droogt je baard niet uit
- Het maakt je baard schoon!