Baard modellen: deze trends ga je zien in 2023

Baard modellen: deze trends ga je zien in 2023

Baarden blijven een modetrend waar je niet omheen kan, en die eerder groter dan kleiner wordt. Door de corona-ellende heeft een flink aantal mannen onvrijwillig thuis moeten werken. En omdat je achter je laptop natuurlijk niet strak in het pak hoeft, gingen veel mannen eens lekker experimenteren met niet scheren. In flink wat gevallen is de baard bevallen en een permanent onderdeel van hun uiterlijk geworden. Na de crisis ga je veel kennissen dus terugzien met een flinke sik!

Ben jij één van die nieuwe converts die op een gegeven moment “F*ck it” zei en zijn scheermes in de kast gooide? Is je baard inmiddels lang genoeg uitgegroeid om hem in een netter model te (laten) kappen? Dan moet je even deze tips bekijken. Dit zijn een paar baard modellen die nu wereldwijd in de belangstelling staan. Misschien zit daar wel het perfecte kinnenstruikje voor jouw gezichtstype bij!

 

De Van Dyke

Met dit korte baardje + sikje zie je er gelikt en elegant uit. Vergelijkingen met een Victoriaanse gentleman, een Hollywoodster of een getalenteerde schilder (bingo!) liggen voor de hand. Hoewel je ook wel iets van de duivel hebt… de Van Dyke is hoe dan ook opvallend, gewaagd en cool, en een goede keuze voor mannen met een wat ‘liever’ uiterlijk, een smalle kin of een babyface. 

Wacht tot je baard een centimeter lang is. Dan ga je hem vorm geven met een trimmer of een scheermes. Al het haar boven je kin moet weg! Zorg dat je sik met een dunne lijn met je baard verbonden raakt. Trim je baard dan af en toe terwijl hij groeit om die V-vorm te bereiken. Houd ook je snor bij om te voorkomen dat je een ringbaardje krijgt!

 

balbo baard model

baardstijl johnny depp

baard modellen


De Balbo

De Balbo, niet de Bilbo – in de Lord of the Rings-films was de hobbit zo'n beetje de enige zonder baard. Voel je vrij om die films te gebruiken als inspiratie voor jouw gezichtshaar! De naam “Balbo” komt van een Italiaanse handlanger van Benito Mussolini – maar dat wil je waarschijnlijk niet tegen je date vertellen. Het maakt ook niet uit wie deze mode begonnen is, want de Balbo is een indrukwekkend en mannelijk baardmodel.

Een Balbo baard is een baard die zich vanaf je kin over de onderranden van je gezicht uitstrekt, maar je wangen voor het grootste deel vrij laat. De baard mag kort gehouden worden, maar mag ook behoorlijk dik en lang uitgroeien. Hij moet hoe dan ook netjes worden bijgehouden. Je kan hem via je bakkebaarden (als je die hebt) verbinden met je hoofdhaar. Ook je sikje is geïntegreerd in deze machtige haardos. De Balbo is een baard met een losse (‘zwevende’ snor). Die mag flink dik zijn en zelfs een stukkie voorbij je lippen uitsteken.

 

Hoe maak je een Balbo?

Je baard moet lekker vol zijn, vooral op je kin. Dan scheer je de zijkanten netjes bij en houd je die bijgewerkt. Vooral voor mannen met een wat ronder gezicht is dit een goede baard, omdat hij je gezicht hoekiger, langer en mannelijker maakt. Ook mannen die last hebben vast acné op hun kin of de randen van hun gezicht zullen blij worden van de Balbo.

 

baarden

baard modellen

baard groeien

De Chin Strap

Dit is één van de populairste baard modellen onder beroemdheden in het Verenigd Koninkrijk. De chin strap is een dunne, nette baardgroei die langs de randen van je kaken groeit, en dan met een rechte hoek via de bakkebaarden omhoog gaat. Hij kan met of zonder snor en sik gedragen worden.

Wacht tot je baard minstens een week oud is. Scheer dan je haar in een rechte lijn weg van je wangen, behalve een dunne lijn aan de onderkant. Houd dit baardje vervolgens goed bij, en houd hem kort – een chin strap mag niet langer dan een centimeter worden.

De chin strap benadrukt je gezichtsvorm, specifiek je kaaklijn, en zorgt voor extra focus op je gezichtsuitdrukkingen. Vooral als je een stevige jawline hebt is dit een aanrader!

 

chin strap baard model

baard model inspiratie

baarden

De Garibaldi

Nog een Italiaan in de lijst?! Het is nou eenmaal geen geheim dat de Italianen een oogje voor een goede haarmode hebben. Bovendien vallen de gladde Zuid-Europeanen in de smaak bij de vrouwen – genoeg reden om even op te letten dus! Guiseppe Garibaldi was een Italiaanse nationale held die het land in de 19e eeuw verdedigde en tot één aan elkaar smeedde. Zijn opvallende baard maakte hem toen al een stijlicoon – en dit model is nu, meer dan een eeuw later, weer een hit!

De Garibaldi is een lange, volle baard waarbij de snor overgaat in de baard. Aan de onderkant is hij rond of afgeplat. Aan de zijkanten mag de baard flink ver buiten je wangen uitsteken. Hoe hoog je de baard op je wangen laat groeien is aan jou. Zoals je verwacht van een baard die naar een guerrillastrijder genoemd is, hoeft de Garibaldi niet extreem goed bijgehouden te worden. Ook baardolie of andere producten voor baardverzorging zijn niet persé nodig voor dit woeste groeisel.

Je moet je baard minstens een half jaar laten groeien – de Garibaldi mag een lengte van 12 tot wel 20 centimeter hebben. Knip of scheer dan de onderkant van de baard in de gewenste vorm, en klaar is Guiseppe. Deze baarden zijn een prachtige keuze voor mannen met een ovaal of rechthoekig gezicht. Een halflang kapsel gaat goed samen met dit harige juweel.

 

baard modellen

baarden

baard laten groeien

baardgroei

baardverzorging

De stoppelbaard

Had je in de lockdowns een weekje geen zin om je te scheren? Gefeliciteerd, je hebt automatisch de stoppelbaard bereikt! Een stoppelbaard is het meest natuurlijke en populaire baard model. Hierbij is je gezichtshaar minder dan een millimeter (korte stoppelbaard) tot een centimeter (lange stoppelbaard) lang. Het haar op je lip – het is te weinig om het een snor te noemen – houd je even lang.

Je één of twee dagen tot een week niet scheren is een prima basis voor een stoppelbaardje. Daarna scheer of pluk je losse haren weg om het geheel verzorgd te laten overkomen. Eventueel scheer je de baard ergens op je wangen in een rechte lijn af. Het gebied daarboven moet je dan wél gaan bijhouden. De stoppelbaard moet regelmatig vernieuwd worden door het haar op een korte lengte met een baardtrimmer te bewerken.

Zeker bij mannen die een goede baardgroei op de wangen hebben staat een stoppelbaard goed. Maar in principe is dit eenvoudige baardje voor iedereen geschikt. En het is een prima begin voor mannen die twijfelen of ze wel écht een baard willen. Probeer het gewoon een keertje uit en ervaar hoe de stoppeltjes jou staat!

 

baard verzorgen

stoppelbaard verzorgen

stoppelbaard

 

Clean shaven

Ook dit wordt een trend in 2023. Door de vervloekte mondkapjes zijn veel mannen begonnen met zich compleet glad te scheren. Ook voormalige baarddragers. Tja, wat moeten we zeggen? Het staat veel mannen erg netjes en voelt goed – geen prikkende haren kan een verademing zijn, zeker als je jarenlang een baard hebt gehad. Ook veel vrouwen houden er van om een gladde gezichtshuid aan te raken.

Een clean shaven look is makkelijk te creëren, maar arbeidsintensief om bij te houden. Als je serieus bent over je nieuwe baard model (nou ja…) scheer je je met een scheermes en met scheerschuim of scheergel. Gebruik aftershave om je gezichtshuid te hydrateren en te verzorgen. Herhaal dit ritueel elke ochtend. Zeker mannen met een stevige kaaklijn kunnen goed clean shaven voor de dag komen!

baard scherenglad geschoren

 

Ben je geïnspireerd geraakt? We hebben hieronder nog meer lijsten voor je geselecteerd.