WTF is Croap? En wat is het verschil met een scheerzeep of scheercrème?

WTF is Croap? En wat is het verschil met een scheerzeep of scheercrème?

WTF is Croap! Ben je net een beetje thuis in onze bijzondere scheerzepen of crèmes fietsen ze er weer een ander type soap in? Neen. Croap is eigenlijk een verbastering voor een soft shaving soap. In Amerika noemen ze het: cream + soap = croap. Misschien scheer jij je al met een croap zonder dat je dit weet namelijk. Laten we dit type scheerzeep eens een podium geven.

 

Wat is het verschil tussen 'croap' en harde scheerzepen?

Traditioneel nat scheren. Al helemaal wanneer je een liefhebber bent van de échte zepen. Hopelijk hebben wij je (destijds) weten te enthousiasmeren om jezelf te verwennen met een scheerzeep met natuurlijke ingrediënten. En hopelijk ook met een classic safety razor. Oldskool zoals Opa en wellicht ook jouw vader nog gepikt en gedreven voor de spiegel staat.

De Croap hoort in het rijtje scheerzepen waarmee je een scheerkwast gebruikt.  Dit type scheerzeep zit, net als de harde zeep, ook in een kom verpakt. Hierdoor kun je makkelijk, door de kwast met heet water te verwarmen, de zeep uit de kom brushen en tot schuim kloppen.

Croap zit tussen een crème en een harde scheerzeep in. Relatief zacht dus. Het laat zich daardoor makkelijker mengen met het warme water in de kwast. Naast deze 2 zepen bestaat er ook nog een zachte scheercrème. De eigenschappen van de 3 types onder elkaar uiteengezet:

  • Croap – Een relatief kneedbare substantie die zich daardoor makkelijk laat vormen en met het warme water snel vermengd met de scheerkwast. De zachte scheerzeep schuimt net iets makkelijker dan de harde variant. Je kunt van dit type zeep wel meer verbruiken dan de harde scheerzepen dus zal het dus wel wat sneller op zijn. Croap bevat iets meer geurcomponenten dan de hardere variant.
  • Harde scheerzeep – Is niet kneedbaar en harder van samenstelling maar gaat wel langer mee dan een croap. Het heeft meer wrijving nodig om voldoende schuim op te leveren. Maar eenmaal opgeklopt een van de oudste manieren van de traditionele scheerbeleving met voornamelijk zachte geurtoetsen. De meeste harde zepen komen overigens uit Frankrijk en Groot Brittannië. De zachtere varianten, zoals de Croap, vinden hun oorsprong voornamelijk in Italië. 
  • Scheercrème - Een scheercrème is een zachtere substantie dan een scheerzeep of croap en komt in meerdere soorten voor. Een scheercrème is daardoor ook iets makkelijker op te schuimen en extra geschikt voor beginners. Het is zelfs met de vingers direct aan te brengen op het gezicht. De meeste scheercrèmes zitten in potten net als de scheerzeep maar ze komen ook voor in tubes. De geur van scheercrèmes zijn vaak wat scherper dan die van de traditionele scheerzepen en croaps.

Zo heeft eenieder uiteraard zo zijn voorkeuren. Al proberen we je uiteraard warm te maken wanneer je nog niet eerder een croap gebruikt hebt deze te proberen en aan jouw scheer arsenaal toe te voegen. Je bent vermoedelijk ooit ook overgestapt van de milieuonvriendelijke bussen naar het écht ambachtelijke werk.

 

Wat zijn ons favoriete croaps?

Laten we je een aantal croaps aan je voorstellen die wij, niet geheel toevallig, in ons assortiment hebben en een grote schare fans kennen.

 

ABBATE Y LA MANTIA  Scheerzeep - Krokos

Abbate Y La Mantia - Krokos

Over kruidige crème de la crème gesproken. Deze Krokos is het meesterwerk van Abbate Y La Mantia. Een zeep is tot stand gekomen toen dit cosmetica huis uit de Toscane saffraan als hoofdrolspeler heeft gebombardeerd. Krokos is namelijk geen scheerzeep met saffraan, maar zeep artisanaal geproduceerd ván saffraan. Het betreft dus feitelijk een verzeepte saffraan, is 100% biologisch en vegetarisch tot stand gekomen. De zeep heeft hierdoor een rijke geur van saffraan en zorgt voor een verfijnde verzorging van de huid.

Het deftige Abbate A La Mantia verbouwt overigens zelf hun eigen saffraan. Dit kostbare rode kruid is afkomstig van de saffraan krokus. Deze relatief zeldzame krokus is een bloem die maar acht dagen per jaar bloeit. Om saffraan te verkrijgen moet je de stampers van de bloem scheiden.

Deze exercitie wordt volledig handmatig uitgevoerd. Om 1 gram saffraan te krijgen heb je maar liefst honderdvijftig saffraan krokussen nodig en dat is de reden dat saffraan ook wel het 'rode goud' wordt genoemd. Saffraan is een antioxidant, heeft een geneeskrachtige werking, herstelt de huidcellen, is geschikt voor alle huidtypes en activeert de stofwisseling.

Wanneer je eenmaal de scheerkwast door deze Krokos' haalt ben je eigenlijk voor de rest van je leven verpest.

 

 

PHOENIX ARTISAN ACC.  Scheerzeep - John Frum

Phoenix Artisan Acc. - John Frum

Nog niet bekend met John Frum? Deze scheerzeep van Phoenix Artisan is een handgemaakte, vegan scheerzeep. Met puur ambacht en met tintelende passie geproduceerd in Arizona, USA. De scheerzeep klop je tot een rijk en comfortabel schuim en dat zorgt voor een zalvende scheerervaring. 

De John Frum shaving soap bevat de unieke CK6 formule. De meest dichte en hydraterende scheercrème van dit moment. CK6 is het resultaat van een lange zoektocht naar eersteklas ingrediënten voor een scheerzeep. Het bevat veel essentiële oliën en boters als Kokum, Cocoa, shea, bacuri en Capuacu. Deze 5 zalvende krachtpatsers staan garant voor een hydraterend en subliem verzachtend effect op de huid. 

 

OFFICINA ARTIGIANA MILANO  Scheerzeep - Oli del Benessere

Officina Artigiana Milano - Oli del Benessere

De formule van deze uitmuntende scheerzeep van het fameuze Officina Artigiana Milano bestaat voor 40% uit  essentiële jojoba-, argan-, amandel-, druivenpit- en castor-oliën die de huid tot uren na het scheren zijn helende verzorging geven. Niet alleen de natuurlijke oliën, maar ook het ingenieuze productie proces maakt deze scheerzeep zeer speciaal.

Alle ingrediënten zijn namelijk stuk voor stuk handmatig en minutieus bewerkt om het beste uit de bestanddelen te halen. Warme topnoten van berk en zwarte peper geven deze scheerzeep direct cachet. Frisse orchidee, middelnoten whisky, honing, tabak en saffraan met een lederachtige hint bieden een zeer bijzondere geur compositie. Het vervolg van de basisnoten hout, amber, guaiac en gerst, geeft de geur van deze scheerzeep, in combinatie met de speciale ingrediënten, de complete wellness ervaring.

ENJOY the shave!

Je vrienden, The Alpha Men.