t Scheerritueel van de Barbier

t Scheerritueel van de Barbier

Je zou het kunnen beschouwen als een verloren kunst, goed scheren. De meeste mannen hebben tegenwoordig geen flauw benul meer hoe er vroeger werd geschoren en waarom die mannen zoveel tijd vrij maakten voor een simpele scheerbeurt. Het antwoord hierop is kort, omdat het fijn is!

Wegwerpmesjes en snel scheren zijn nu en de laatste jaren de trend geweest op het gebied van scheren. En ja, het is makkelijk om in 5 minuten klaar te zijn met scheren. Maar heren, neem minimaal 1x per week de tijd om jezelf eens te verwennen en bezoek je barbier voor een traditionele scheerbeurt of doet het gewoon thuis en volg daarbij de volgende stappen.

De warme handdoek

Voorbereiding is het halve werk. Dit geldt ook voor het scheren. De klassieke barbier neemt de tijd om je huid en haren voor te bereiden op het scheren, dit doet hij door te beginnen met een warme handdoek. Houd je handdoek een tijdje onder de hete kraan en wring deze uit, zorg dat hij op een aangename temperatuur is en leg de handdoek over je baard heen. Laat de handdoek een aantal minuten rusten op je huid en geniet even van deze ontspanning.

De hitte in combinatie met het vocht zorgen ervoor dat de poriën van je huid open gaan staan en de baardharen zachter en dikker worden. Hierdoor zijn ze straks makkelijker af te schernen. Voor het optimale barbier gevoel, besprenkel je de handdoek met wat essentiële oliën. Te denken aan baardolie of scheerolie, deze verzorgen de huid en haren en geven je die orginele barbiersgeur.

Pre-shave behandeling

Na de handdoek volgt de pre-shave behandeling, dit is de behandeling voor het inzepen van de baard. Tijdens de pre-shave behandeling worden de haren ingemasseerd met essentiële oliën, dit doe je met een shaving oil. De haren van de baard worden hierdoor zachter, waardoor ze straks beter af te scheren zijn. Erg lange baarden worden tijdens deze fase getrimd, voor een comfortabele scheerbeurt.

Inzepen

Eindelijk zijn we toe aan het mooiste onderdeel van het hele scheren, het inzepen van de baard. Inzepen doe je met een scheerkwast en scheerzeep. Neem hiervoor de tijd en laat de kwast met ronddraaiende bewegingen over je huid gaan, zodat je de haren vanaf alle kanten meeneemt. Het schuim wat vrij komt bij het inzepen heeft als belangrijkste eigenschap het vast houden van vocht. Vocht zorgt ervoor dat de haren van de baard zachter en dikker worden, zo zijn de haren makkelijker af te scheren. Laat een mooie dikke laag zeep op je baard zitten voordat je begint aan het scheren.

Scheren

Hier hebben we dit hele proces voor doorlopen, het scheren van de baardharen. Je gezicht is nu bedekt met een dikke laag schuim en het scheren kan beginnen. Scheren kan met een Mach3, Straight Razor of een Safety Razor, Je barbier zal waarschijnlijk voor een Straight Razor kiezen, maar deze messen vragen wat oefening, dus wij kunnen ons voorstellen als je je Mach3 erbij pakt. Je begint met scheren op de plekken waar de haren het zachts zijn, bijvoorbeeld bij je bakkebaarden, en werkt langzaam naar de hardste haren toe, deze bevinden zich meestal op je kin. Spoel of veeg je Razor onder het scheren regelmatig even schoon.

After Shave

Na het scheren volgt de koude handdoek, hetzelfde principe als de warme handdoek maar dan met koud water. Laat deze eventjes op je gezicht rusten. De poriën van je huid zullen dan gaan sluiten, waardoor irritaties worden voorkomen. Nadat je je huid hebt schoon gemaakt van scheerzeep, breng je een aftershave aan. Deze verzorgd de huid na het scheren, zodat je er geen trekkerig gevoel aan over houdt.

Na zo'n scheerbeurt voel je je een man!