Straight Razor vs Shavette

Straight Razor vs Shavette

Twee scheermessen die veel door barbers worden gebruikt omdat het duidelijk het beste resultaat geeft. Dat wegwerpscheermes van de plaatselijke drogisterij is niet iets waar de meeste mannen blij van worden. En dat heeft een reden. De Straight Razor en Shavette zijn gemaakt voor het beste scheerresultaat met de minste nadelen. Toch zijn er tussen beide duidelijke verschillen te vinden. Tijd om die twee messen eens tegenover elkaar te zetten in deze battle. May the best knife win.

Wat is een straight razor en wat is een shavette?

Straight razor

We beginnen met de oudste van beide scheerinstrumenten: de straight razor. Een zwaar en relatief groot open scheermes waardoor je minder bewegingen hoeft te maken met scheren. In de 17e eeuw ontworpen in Engeland en by far één van de meest old-school scheermessen die er zijn te vinden. Voor deze tijd werden er haaientanden, brons en schelpen gebruikt om te scheren. Klinkt vet, maar comfortabel is anders. Het zal je dus niet verbazen dat de man zeer gelukkig werd door deze uitvinding.

De straight razor is een single edge scheermes. Deze zit voor de veiligheid dichtgevouwen en is dus open te klappen als je hem wilt gebruiken. Dit open scheermes is niet te vervangen en moet dus om de zoveel tijd geslepen worden om hem scherp te houden. Dit heeft wel een bepaalde skill nodig, maar de beste dingen in het leven hebben altijd skills nodig.

Shavette

De naam shavette is door het merk Dovo op de markt gekomen. Eigenlijk heette dit scheermes altijd de ‘replaceable straight razor’. En de naam zegt het al, het mes is altijd te vervangen, in tegenstelling tot de Straight Razor. Gewoon na een paar scheerbeurten een nieuw mesje in de houder plaatsen. Wel is dit mes ook opgevouwen en open te klappen wanneer je hem wil gebruiken. Veiligheid staat ook hier voorop.

Eerder werd dit mes altijd gebruikt bij traditionele barbershops, maar tegenwoordig is dit verboden. Het mes mag, hoe goed je het ook schoonmaakt, niet op meerdere mensen gebruikt worden. Dit om te voorkomen dat ziektes of huidaandoeningen verspreid worden. Het scheelt dat dit totaal niet boeiend is voor de mensen die hem gewoon thuis en alleen voor zichzelf willen gebruiken!

Nu we weten wat beide messen zijn, hoe ze er ongeveer uitzien en hoe ze ontstaan zijn, is het tijd om de battle te beginnen. Elk onderwerp zal voor één van beide een punt opleveren.

Het gebruik van de straight razor en shavette

Gebruiksvriendelijkheid straight razor

De straight razor is een prachtig authentiek mes, maar deze moet wel om de 2 a 3 scheerbeurten scherp geslepen worden. Dit moet je doen met een leren scheerriem. Dit is een speciale riem om je scheermes weer scherp te krijgen. Soms vergt dit even wat oefening, maar oefening baart kunst en voor je het weet ben jij hier een meester in. Als je eenmaal de routine te pakken hebt, is het gebruik van een straight razor een piece of cake. En wat helemaal fijn is: je hoeft nooit je scheermes te vervangen, dus dat scheelt weer een hoop trillende zweethandjes.

Tip: lees in het artikel hoe onderhoud je een open scheermes hoe jij je open scheermes scherp kan houden.

Gebruiksvriendelijkheid shavette

Bij de shavette hoef je je niet zorgen te maken over het slijpen. Wanneer je mesje bot is, haal je hem er uit en is werp je hem zo in de prullenbak. Scheelt gedoe, helemaal als je geen tijd wil investeren in het leren van hoe je je mes moet slijpen. Wel moet je goed opletten wanneer je je mesje wilt verwisselen. Het nieuwe mesje is scherp en daarom moet je goed weten hoe je precies een mes in de shavette moet plaatsen. Dit heeft dus wél weer een bepaalde skill nodig.

Conclusie van het gebruik is dus dat voor beide scheerinstrumenten bepaalde skills nodig zijn. Maar als je die skills eenmaal onder controle hebt, hoef je er geen twee keer meer over na te denken. Daarom krijgen beide messen een punt.

Huidige score = 1-1

Scherpte van het mes

De verschillende scheerinstrumenten komen beide met een goede scherpte. De straight razor is dus een onvervangbaar mes die aan het begin vlijmscherp is. Het is logisch dat het mes op den duur bot kan worden. Normaal gesproken vervang je dan een mesje, maar dat is met dit mes dus niet mogelijk.

Wat wel mogelijk is, is om het mes weer scherp te maken door middel van een scheerstrop. Dit moet ongeveer gedaan worden na elke 2 tot 3 scheerbeurten. Wanneer je dit eenmaal onder de knie hebt, hoef je je dus niet meer zorgen maken over de scherpte van je mes.

Bij de shavette zijn de mesjes vervangbaar. Dus het principe is heel simpel: wanneer je mes bot is, vervang je het mes. Dit moet je ongeveer doen na elke 7 tot 10 scheerbeurten. Dus het mes blijft tot wel 3 keer zo lang scherp als de straight razor. Daarom gaan we dit punt aan de shavette geven.

Huidige score = 2-1 voor de shavette

Veiligheid

De straight razor is een scherp, groot mes. Het mes zit wel verstopt in de houder, die pas zichtbaar wordt als je het mesje rustig laat open vouwen. Dus vervoeren of meenemen zal geen gevaar met zich meebrengen. Het scheelt ook enorm dat je het mes niet hoeft te vervangen. Geen gedoe met vlijmscherpe kleine mesjes die je ergens in moet plaatsen.

De shavette is ook scherp, maar minder groot. Ook de shavette is opgevouwen in een houder, waardoor het op die manier net zo veilig is als de straight razor om mee te nemen. Het lastige bij de shavette is dat je het mesje om de zoveel scheerbeurten moet vervangen. Dit houdt dus in dat je steeds een vlijmscherp mesje zal moeten plaatsen in de houder, en dit kan nog wel eens voor wat problemen zorgen als je er nog niet goed mee bekend bent. Lees dus altijd goed de instructies over hoe je het mesje veilig kunt plaatsen.

Deze lijkt ons duidelijk. De straight razor is veiliger omdat je niet hoeft te struggelen met vlijmscherpe mesjes.

Huidige score = 2-2

Welke is voordeliger?

De straight razor is meestal iets duurder in aanschaf dan de shavette. En vergeet ook niet dat je bij de straight razor moet gaan investeren in een scheerriem. Wanneer je dit niet doet, is je mes al bot na zo’n 3 scheerbeurten. Investeren is in deze zin dus goedkoper in the end.

Als je de skill van het slijpen echter eenmaal onder de knie hebt, kunnen de scheerriem en de straight razor jaren mee. Op de lange termijn zal dit mes dus een stuk goedkoper zijn. Laat je niet verleiden door de prijs van de shavette en de vervangbare mesjes, die wel een stuk goedkoper zijn in aanschaf. Denk vooral aan de lange termijn. En als we dat doen scoort de straight razor hier toch echt een punt.

Huidige score = 3-2 voor de Straight Razor

Welke is duurzamer?

Hoe lang beide scheerinstrumenten mee gaan, is natuurlijk volledig afhankelijk van de zorg die jij het mes biedt. Mocht je hier nou goed mee om gaan? Dan gaat de straight razor in de regel langer mee. Wanneer je precies weet hoe je het mes moet slijpen en behandelen, zal deze echt decennia gebruikt kunnen worden.

Huidige score = 4-2 voor de straight razor

Voordelen op een rij

Het is tijd om van beide een rijtje te maken met alle voor-en-nadelen. Daarna zal de winnaar geheid duidelijk zijn.

Voordelen straight razor

 • Door het grotere mes hoef je minder bewegingen te maken met scheren
 • Het mes is zwaarder waardoor je hand minder trilt bij het scheren
 • Het mes is altijd vlijmscherp te krijgen door het slijpen met een scheerriem
 • De straight razor kan enorm lang meegaan als je hem goed onderhoudt
 • Uiteindelijk goedkoper op de lange termijn
 • Eerlijk: het ziet er gewoon badass uit

Voordelen shavette

 • Je mes blijft tot wel 7 tot 10 scheerbeurten goed scherp
 • Je hoeft je mes niet te slijpen en dus ook geen scheerriem aan te schaffen
 • De shavette en de bijbehorende mesjes zijn goedkoper in aanschaf
 • De shavette is lichter en dus handiger om mee te nemen op reis
 • Om de zoveel tijd vervang je je mesje waardoor je de shavette niet grondig schoon hoeft te maken

Nadelen op een rij

Nadelen straight razor:

 • Stel dat ‘ie stuk gaat, moet je een hele nieuwe straight razor kopen
 • Het slijpen vergt een bepaalde techniek en kennis wat tijd kost om te leren
 • Je moet een scheerriem aanschaffen om het scheermes scherp te houden
 • Het kost tijd om elke 2 tot 3 scheerbeurten je mes weer scherp te maken

Nadelen shavette

 • Vergt kennis om de mesjes te vervangen en is daardoor minder veilig
 • Is lichter en dus ook vatbaarder als je handen snel trillen
 • Op de lange termijn duurder omdat je scheermesjes moet aanschaffen
 • Gaat minder lang mee dan de straight razor

And the winner is…

Als we de punten bij na lopen kunnen we er niet om heen. De straight razor wint op net wat meer vlakken en is dus de absolute winnaar van deze battle! Dat het open scheermes meer duurzaam (en daardoor ook voordeliger) is, gaf de doorslag.

Good things take time, en zo dus ook met de straight razor. Maar heb jij het geduld en de interesse om de benodigde skills te willen leren? Laat die datingsites dan even achterwege, want wij voorzien dat de straight razor jouw match van de dag is!

Mocht het nou zo zijn dat je nog vragen hebt, of dat je graag uit wil zoeken welke razor het beste bij jou past? Dan helpen wij jou natuurlijk graag, neem gerust even contact met ons op.

Good luck!

Je vrienden, The Alpha Men.