Hoe onderhoud en reinig je een scheerkwast?

Hoe onderhoud en reinig je een scheerkwast?

Als nat scheren jouw routine is dan is een goede scheerkwast onontbeerlijk. Met een ambachtelijke scheerzeep en een kwalitatieve safety razor ben je in de badkamer op z'n best

Goed materiaal dient echter ook uitstekend onderhouden te worden om er zo lang mogelijk profijt van te hebben. Dat geldt zeker voor je scheerkwast. Ook dit gevoelige instrument heeft TLC nodig om fris en werkzaam te blijven.

Waarom is onderhoud nodig?

Als je een ambachtelijk geproduceerde scheerkwast niet het nodige onderhoud geeft ga je dat op een gegeven moment vanzelf merken. De haren van een scheerkwast absorberen tot de wortel zeep en oliën. Maar ook mineralen en kalk uit het kraanwater. Dat gaat zich in loop van tijd ophopen en grip krijgen op de haren en de basis van de kwast.

Door de aanwezige stoffen en eventuele schimmels breken de haren makkelijk af. Ook kan de lijm laag waar de kwastharen in gemonteerd zijn week worden en zijn functie verliezen.

Let op: Een scheerkwast met synthetische haren is iets minder gevoelig voor de negatieve effecten van alle reststoffen in vergelijking met scheerkwasten voorzien van dierlijke haren.

Wanneer is onderhoud nodig?

Om te beginnen zorg je ervoor dat je de scheerkwast na elke scheerbeurt goed schoonspoelt en omgekeerd ophangt in een scheerkwasthouder. Mocht jij je elke dag scheren raden wij je aan om elke 2 weken je scheerkwast goed te reinigen. 

Dagelijks reinigen na het scheren

Als je 3x per week je scheerkwast ter hand neemt hoef je deze natuurlijk niet elke dag schoon te maken. Zorg er wel voor dat als je de scheerkwast gebruikt hebt je deze met lauwwarm water goed uitspoelt. Voorzichtig onder een spoelende kraan zodat de zeepresten de haren verlaten.

De kwastharen omlaag in een kwasthouder laten drogen. Liefst buiten de badkamer. Niet droogwrijven met een harde handdoek. Schudt de kwast liever even uit voordat je ‘m in de houder hangt.

Periodiek reinigen

Net als je safety razor is het ook verstandig om je scheerkwast zo nu en dan meer aandacht te geven door dit periodiek in te plannen. Zoals bij een klimaatsysteem waar ook periodiek filters gereinigd of vervangen worden.

Reinigen na het scheren

Exact zoals we hierboven aangeven is het van belang na het scheren de scheerkwast goed uit te spoelen met lauw/warm water uit de kraan. Als je de zeepresten erin laat zitten zal de kwast eerder gaan schimmelen en harder in kwaliteit achteruitgaan. En: je hebt veel meer werk als je groot onderhoud pleegt. 

Afspoelen na gebruik

Stel dat je geen tijd hebt (of neemt) als je gehaast de deur uit moet. Spoel dan in ieder geval je kwast even uit onder de kraan. Dan heb je in ieder geval de meeste zeepresten uit de haren gespoeld.

Afdrogen na gebruik

Een ambachtelijke scheerkwast kun je het beste droog slaan of uitschudden en dan aan de lucht laten drogen. Door met een (ruwe) handdoek te wrijven kun je de haren van de kwast beschadigen.

Periodiek onderhoud

Ook een scheerkwast ontkomt niet aan periodiek onderhoud. Neem daar dan ook even tijd voor. Bij goed onderhoud kan je kwast zomaar 10 tot 15 jaar meegaan. Soms zelfs langer.

Wat heb je nodig?

Slechts een paar attributen

  • Grote beker
  • Afwasmiddel of shampoo
  • Warm water (niet heet!)
  • Azijn (voor grondig onderhoud) 

Hoe werkt het?

Zorg dat je een beker/mok vult met warm leidingwater. Voeg een paar druppels Dreft (of een ander zeepsopje) aan het water toe.

Breng de scheerkwast met een draaiende beweging in de beker en duw de kwastharen ook voorzichtig tegen de wand en de onderkant van de beker aan. Laat de kwast vervolgens een minuut of 2/3 rusten in het sopje. Haal de scheerkwast uit het water en spoel alle zeep uit de haren.

Herhaal nu bovenstaand kunstje maar dan met een paar druppels natuurazijn. Je vult de mok tot de helft met warm water. Graadje of 30 is meer dan voldoende. Je roert de kwast in de beker rond zodat het water en de azijn goed in de haartjes trekken.

Laat dan de scheerkwast een kwartier tot 20 minuten in het water staan. Na die tijd haal je de kwast eruit en spoel je deze onder de kraan helemaal schoon. Zodat ook alle azijn verwijderd is.

Tip: sommige toplagen van een scheerkwast zijn van satin. Dit laagje kan slecht tegen de invloeden van azijn. Dus zorg dat je dan in ieder geval de verhouding water 90% en azijn op 10% houdt. De scheerkwast niet langer dan 10 minuten in de kom of beker dompelen (!) – Zonde als de buitenkant begint af te bladderen.
 

Onderhoud tips

Laat je scheerkwast natuurlijk drogen

Het is voor de levensduur van je scheerkwast van belang dat je deze zwevend in de houder met de kwastharen naar beneden hangt. Je kunt de scheerkwast na het spoelen wel uitschudden. Maar laat het daarbij. 

Vermijd heet water

Heet water is funest voor zowel de haren van de kwast als de houder. Met name de lijmverbindingen kunnen door de hitte week worden zodat je scheerkwast last van haaruitval krijgt. Ook kan de kunststof houder springen door de hitte.   

Wring of draai de borstelharen niet met de hand

Het uitwringen of draaien van de borstelharen is een no go. Hiermee misvorm je de haren en kunnen ze makkelijk afbreken.

Bewaar je scheerkwast in een scheerkwast houder 

De beste manier om je scheerkwast in optimale conditie te houden bereik je met een scheerkwast houder. Nooit op de voet neerzetten met de haren omhoog. Zo druipt ongemerkt al het scheerzeep en de oliën naar de basis waar de haren in gelijmd zijn. 

Daarnaast is het ook een voedingsbodem voor schimmel. De scheerkast omgekeerd laten zweven is dus de oplossing en de manier om je scheerkwast een lang én fris leven te bezorgen.

Let op:gooi je scheerkwast niet nat in een toilettas. Als je geen schimmel wilt tenminste!

Laatste tips

Zoals je wellicht weet komen de scheerkwasten in een aantal varianten. Niet alleen qua houder maar juist ook in haren. Zo bestaan er scheerkwasten van dassenhaar, paardenhaar, varkenshaar en synthetisch haar. De laatste wordt gelukkig steeds populairder en doet niet onder voor de relatief dure dassenhaar versie.

Ook is de scheerkwast met synthetische haren makkelijker schoon te houden en neemt deze, in tegenstelling tot de dierlijke varianten minder snel vuil op. En als je een dierenvriend bent dan is de keuze helemaal niet moeilijk.

Gebruik liefst ambachtelijke scheerzepen, gel of crème. De bestanddelen hierin zijn het meest vriendelijk voor je scheerkwast.

Nu weet je precies hoe je met je scheerkwast om moet gaan. Heb je er ook het langst plezier van. Mocht je toch nog vragen hebben stel ze gerust! 

Succes!

Je vrienden, The Alpha Men.