Tattoo nazorg: Hoe moet je een nieuwe tattoo wassen?

Tattoo nazorg: Hoe moet je een nieuwe tattoo wassen?

Je zat al een tijdje met het design in je hoofd voor je nieuwe tattoo. Eindelijk is ‘ie gezet en je loopt nog met folie over de plek waar je nieuwe kunstwerk te zien is. Maar naast het feit dat het jouw persoonlijke kunstwerk is, is het ook gewoon een wond. Een wond (en dus ook jouw kunstwerk) waar je zelf invloed op hebt hoe deze geneest. Je tattoo kan namelijk goed verpest worden als je deze niet goed verzorgd. Het is belangrijk om je tattoo zoveel mogelijk te beschermen tegen bacteriën en invloeden van buitenaf. Maar hoe? Dat gaan wij jou uiteraard vertellen.

Hoe was je je nieuwe tattoo?

Met het wassen van je tattoo zal je, naast het weghalen van alle bacteriën, ook inkt, wondvocht en bloed weghalen. Wanneer je dit niet doet zal je dikke korsten krijgen op je tattoo. Logisch natuurlijk, want je wondvocht en bloed droogt dan op. Wanneer je je tattoo op de juiste manier wast, zal je dus die dikke korsten voorkomen.

Het is wel een kunst om je tattoo op de juiste manier te wassen, helemaal als je voor het eerst een tattoo hebt laten zetten. Volg daarom altijd de volgende stappen op.

Stap 1: Volg het advies op van je tattoo artist

Jouw tattoo artist is de expert. Tenzij je je tattoo ergens ‘s nachts in een kelder in de straten van Bangkok laat zetten terwijl je al een paar borrels op hebt. Maar laten we daar nu maar even niet van uit gaan.

Jouw tattoo artist zal jou altijd een papier geven met daarop de stappen voor nazorg. Wanneer dit niet wordt gedaan, moet je er even naar vragen. Jouw tattoo artist zal met de nazorg rekening houden met de plek en de grootte van je tattoo en kent jouw specifieke tattoo ook als beste. Je tattoo artist zal ook aangeven wanneer jouw folie eraf mag. Vraag daarom altijd advies wat betreft de nazorg en welke tattoo aftercare producten je nodig hebt.

Stap 2: Was je handen

Oké, dit is de eerste stap als jij zelf bezig gaat met het wassen van je tattoo. Was je tattoo altijd met je handen! Wegwezen met die spons dus.

Deze stap is zeker niet één om over te slaan, want het zal je verbazen hoeveel bacteriën er op je handen rondzweven. Om er zeker van te zijn dat je deze niet overbrengt in je wond, is het dus erg belangrijk om deze van je handen af te wassen met een goede zeep.

Stap 3: Maak je tattoo nat met lauwwarm water

Check. De. Temperatuur. Van. Het. Water. Dit is namelijk enorm belangrijk. Wanneer je te warm water gebruikt, zal je pijn gaan lijden. En dat is niet het enige. Je poriën staan open en als je water te warm is, loop je de kans dat je net gezette tattoo inkt gaat lekken. Het gevolg? Je tattoo vervaagt op sommige plekken en de lijnen worden gelijk minder strak. Geen aanrader dus.

Let tijdens het douchen op dat je de straal ook niet rechtstreeks op je tattoo zet. Douchen kan sowieso nogal tricky zijn, daar gaan we straks ook even wat uitgebreider op in.

Stap 4: Was je tattoo met een speciale zeep

Wanneer je je nieuwe tattoo schoonmaakt, moet je dit niet alleen maar met lauwwarm water doen. Nee, je moet je tattoo goed wassen met een milde alcoholvrije handzeep. Het liefst één die speciaal gemaakt is voor tattoo care, zoals Mr. Bear Family Tattoo Wash.

Wanneer je een zeep gebruikt die speciaal gericht is op het wassen van tattoos, zal je ook nog eens het herstel bevorderen. In deze speciale zepen voor tattoos zitten namelijk ingrediënten die extra bevorderlijk zijn voor het herstel. Én je kalmeert je tattoo ook gelijk! Alleen maar voordelen dus.

Stap 5: Het wassen zelf

Nu het wassen zelf. Je hoeft namelijk niet veel druk te zetten, te scrubben of te boenen. Je moet rustig zeep in je eigen handen opkloppen tot je een flinke hoeveelheid hebt. Was vervolgens je tattoo (met de zeep in je handen) in cirkelvormige bewegingen. Zet niet te veel druk maar zorg ervoor dat je zachtjes de zeep inmasseert. Door de ronddraaiende bewegingen zal je het wondvocht, overtollig inkt en bloed op een kalme en zachte manier van je tattoo weghalen. Zo worden dikke korsten dus het beste voorkomen.

Stap 6: Goed afspoelen!

Over deze kunnen we heel simpel zijn: spoel je tattoo net zo lang af tot alle zeepresten verdwenen zijn en het water helder is. Dan weet je zeker dat je tattoo schoon is en dat er geen zeepresten zijn blijven plakken.

Stap 7: Droog je tattoo

Ook voor deze stap moet je een bepaalde techniek aanleren. Je droogt je tattoo namelijk niet af zoals je bij de rest van je lichaam zal doen. Je tattoo is nog steeds een open wond en moet ook zo behandeld worden.

Droog je tattoo met een droge, schone doek. Dus niet een handdoek waar je net je lichaam mee gedroogd hebt. Zorg er ook voor dat deze doek niet pluist! Pluisjes zullen zich namelijk hechten aan je tattoo, en dat wil je zeker niet. Drogen doe je op een deppende manier, dus je moet zeker niet gaan vegen.

Vind je het te spannend om je nieuwe tattoo af te drogen? Het is natuurlijk altijd een optie om deze aan de lucht te laten drogen.

Stap 8: Smeer je tattoo in

Verzorg je tattoo altijd na het wassen met een dun laagje tattoocrème. Gebruik altijd een crème die speciaal gemaakt is voor het verzorgen van nieuwe tattoos en ga niet lopen klooien met vaseline. Je tattooartist zal geheid adviezen of hun voorkeuren met jou delen!

Hoe vaak je tattoo wassen?

Dit is volledig afhankelijk van de plek waar je je nieuwe tattoo zojuist hebt laten zetten. Heb jij bijvoorbeeld een tattoo op je handen, dan wordt aangeraden om deze wat vaker te wassen. Over het algemeen moet je je tattoo zo’n 2 keer wassen per dag en dit afbouwen in de loop der dagen. Vraag dit vooral aan je tattooartist.

Tot wanneer moet je je tattoo wassen?

Hier gaan mensen vaak de fout in. Helaas hebben wij deze stap ook niet altijd goed gedaan. Maar, wat je hebt geleerd kun je weer doorgeven! Wanneer je tattoo niet meer aanvoelt als een wond, heb je namelijk de neiging om te stoppen met het wassen. Geloof ons - ga gewoon nog even door.

Zolang jij elke dag je zalf of crème smeert, is het belangrijk om goed te blijven wassen. Soms trekt zalf niet meer helemaal in en dan zal het er dus als ware op blijven liggen. Dan kunnen bultjes en pukkeltjes ontstaan omdat de huid niet meer kan ademen. Dit heeft uiteraard ook invloed op de uiteindelijke look van je tattoo (en deze wordt er dan niet mooier op).

Wanneer douchen na tattoo zetten?

Hier kunnen we heel kort in zijn, dit is namelijk gelijk wanneer de folie van je tattoo af mag! Hierin moeten we wel (ja, alweer) zeggen: luister naar je tattooartist. Deze kan bijvoorbeeld ook adviseren om zo’n 4u te wachten na het zetten. Soms wordt speciale tattoo-folie gebruikt. Die gaat er na 3 tot 5 dagen af en daar mag je dus sowieso mee douchen.

En een extra tip van ons: let op de straal van je douche. De straal kan te hard zijn en dit kan nogal een klap op je tattoo geven. Ook de warmte maakt uit, kies altijd voor lauwwarm water. Daarnaast moet je altijd eerst je handen wassen, ook als je gaat douchen.

Do’s and don’ts

Do’s:

 • Je handen wassen voordat je je tattoo wast
 • Speciale zeep opkloppen in je handen en daar je tattoo mee wassen
 • Gebruik altijd lauwwarm water
 • In cirkelvormige bewegingen het vuil van je tattoo wegvegen
 • Luister altijd naar je tattoo artists en hun adviezen
 • Je tattoo droogdeppen of aan de lucht laten drogen

Don’ts:

 • Geen droogdoek gebruiken die pluist
 • Geen vuile doek gebruiken
 • Gebruik geen heet water
 • Zet de straal van de douche niet direct op je tattoo
 • Je handen niet goed wassen van tevoren
 • Te veel crème op laten bouwen op je huid

Zorg goed voor je kunstwerkje, dan zal ‘ie ook langer lief voor jou blijven. Niemand betaald geld om vervolgens met een zwarte vlek rond te lopen. “Is dat een tattoo van je hond? Nee, dit is een tattoo van m’n oma.” Heb je geen zin in. Was dus een eind weg!

Life’s too short to let your tattoo go to shit,

Je vrienden, The Alpha Men.