Hoe bescherm je je tattoo tegen de zon?

Hoe bescherm je je tattoo tegen de zon?

Stel dat je net een tattoo hebt laten zetten. Het is midden zomer en de inkt dampt nog na. Eigenlijk wil je niets liever dan met je hele lichaam die vitamine D opzuigen en je t-shirt en korte broek aan om je verse tattoo te showen.

Wanneer je een tattoo hebt laten aanbrengen wil je deze uiteraard zo lang mogelijk fris op kleur houden. Het is immers een investering voor het leven. Laten we het daarom even hebben over hoe zonde het zou zijn als de zon roet in je verse tattoo zou gooien.

Invloed van de zon op je tattoo

Het stond al enige tijd op jouw to-do lijst. Een bezoek aan de tattoo artist. Knoop doorgehakt, afspraak gemaakt en binnengestapt. Na zorgvuldig overleg met jezelf en de inkt maestro heb je eindelijk jouw favoriete design op je bovenarm laten zetten. De zon schijnt, de lucht is blauw, maar wat doen die fijne stralen nou precies met je tattoo?

Dat mooie bruine kleurtje op je huid die je krijgt na een paar uurtjes bakken, krijg je door de UV-straling van de zon. Mooi meegenomen, maar niet voor je verse tattoo. UV-straling zorgt ervoor dat je huid melanine aanmaakt. Dit is het stofje dat je huid pigment aan laat maken (en dus je bruine kleurtje geeft). Wanneer deze straling je tattoo raakt, zal dus ook deze donkerder worden, en laat je dat nou net niet willen. Als het UV-licht de huidlaag raakt waarin de inkt moleculen zich bevinden, valt het daarmee ook gelijk diezelfde moleculen aan. De inkt wordt dan via je lever uit je lichaam gewerkt waardoor je tattoo vervaagt. De contouren zullen verlopen, je tattoo ziet er niet meer strak uit, en plots is jouw favoriete design toch niet meer zo mooi. Moet je niet willen.

Beschermt zonnebrand je tattoo?

Ook als je geen tattoo hebt, helpt zonnebrand natuurlijk om je huid te beschermen tegen schadelijke UV-straling. Laat staan wat het doet om je geliefde tattoo te beschermen, want zonder zonnebrand zou je tattoo namelijk veel sneller vervagen.

Gebruik dus altijd een zonnebrand. Eentje met een hoge SPF die zowel beschermt tegen UV-A en UV-B straling. UV-A straling dringt namelijk door tot de diepere huidlagen, waar het dus ook jouw inkt tegen zal komen én zal aanvallen. Een gevecht waar je geen zin in hebt.

Sunblock Sticks

Zonnebrand is tegenwoordig niet alleen meer te verkrijgen in de herkenbare grote tubes of sprays. Om het je een stuk makkelijker te maken, zijn tegenwoordig zonnebrand sticks op de markt gekomen. Deze sticks, die razend populair zijn binnen de surf community, brengen nogal wat voordelen met zich mee. Ze zijn namelijk compact en dus makkelijk mee te nemen in je broekzak. Wil je naar het strand, het zwembad, of gewoon eens uitgebreid het terras verkennen? Geen probleem, stop de stick in je (zwem)broekzak en je bent weer voorzien.

Ook al zijn de sticks klein van formaat, de bescherming die ze bieden zijn des te groter. Deze sticks bevatten namelijk allemaal SPF50, met bescherming tegen zowel UV-A als UV-B straling en zijn ook nog eens waterbestendig.

JEEWIN - Sunblock Stick SPF50+ SeventyOne Percent - Sun Stick SPF50+ Salt & Stone - Tinted Sunscreen Stick SPF50

JEEWIN - Sunblock Stick SPF50+

SeventyOne Percent - Sun Stick SPF50+

Salt & Stone - Tinted Sunscreen Stick SPF50

Zonnen met een nieuwe tattoo?

Het is altijd een uitdaging voor jezelf om je tattoo in de zomer te zetten. Je wil hem natuurlijk aan de wereld showen, en dus niet bedekken onder een laag kleding. Maar toch moet je jezelf gaan uitdagen om je tattoo zoveel mogelijk te beschermen.

Is je tattoo dus net gezet? Vermijd de zon dan even helemaal. De eerste drie tot vier weken is je huid namelijk nog bezig met het helen van je vers gezette tattoo. Blootstelling aan de zon kan dan gaan leiden tot blaarvorming op je tattoo. Je kan je vast voorstellen wat dit zal doen met het eindresultaat. Geen aanrader, laten we het daar maar op houden.

Ben je eigenwijs en wil je toch in de zon? Zorg er dan voor dat je jouw vers gezette tattoo zoveel mogelijk bedekt met kleding. Dus wanneer je bijvoorbeeld op je arm bent getatoeëerd draag dan lange mouwen.

In de eerste paar weken is het wel belangrijk om je tattoo goed gehydrateerd te houden. Investeer dus in goede tattoo nazorg producten. Wanneer de vier weken na het zetten van je tattoo voorbij zijn, hou dan vooral in gedachten: smeren, smeren, smeren in de zon. Alles voor het lange termijn en behoud van jouw kunstwerk!

Do’s and don’ts

Do’s:

  • Je nieuwe tattoo de eerste vier weken uit de zon houden
  • Je tattoo bedekken met kleding (bijvoorbeeld lange mouwen)
  • Wanneer je eenmaal in de zon mag, goed smeren met zonnebrand
  • Een zonnebrand gebruiken met een SPF van boven de 30
  • De ingrediënten van je zonnebrand checken

Don’ts:

  • In de zon gaan zitten met je nieuwe tattoo
  • Je niet insmeren met een goede SPF 30+
  • Een SPF kopen zonder bescherming tegen UV-A straling
  • Zonnebrand kopen met petroleum extracten

Jouw tattoo artist zal je geheid wat tips meegeven over de heling van je huid, de aftercare en het behoud van de strakke lijnen. Mocht je nog vragen hebben, stel ze dan altijd aan jouw tattoo artist. Zij weten namelijk het beste wat jouw tattoo nodig heeft. Mocht je nou nog vragen hebben over de nazorg producten of goede SPF’s voor je verse tattoo? Laat het ons dan vooral even weten.

Take care of your ink!

Je vrienden, The Alpha Men.