Hoe verzorg je een nieuwe tattoo?

Hoe verzorg je een nieuwe tattoo?

Het stond al enige tijd op de planning, het zetten van een nieuwe tattoo. De naald heeft z’n werk gedaan en voor je het weet loop je weer tevreden de deur uit met je nieuwe persoonlijke kunstwerk. Maar daar is het nog niet klaar. Wil jij dat je tattoo er goed uit komt te zien, dan is het aan jou om deze zo goed mogelijk te verzorgen. Maar hoe doe je dat eigenlijk?

Luister naar het advies van je tattoo artist

De nazorg begint eigenlijk al op het moment dat je nog bij je tattoo artist zit. Deze zal namelijk na het zetten uitleggen hoe jij je tattoo het beste kunt verzorgen. Zo kan het verschillen qua plek en grootte wanneer je weer mag douchen en wanneer je het folie van je tattoo af mag halen. Zij zijn natuurlijk experts in tattoo verzorging.

Vraag ook altijd je tattoo artist naar hun voorkeur qua tattoo care. De meesten zweren bij een bepaalde crème voor tatoeage verzorging. In sommige gevallen krijg je een papier mee met instructies, zodat je niet de fout in kunt gaan.

De eerste dag

Je tattoo de eerste dagen verzorgen is het allerbelangrijkste. En dat begint natuurlijk met dag 1. Als je folie eenmaal van je tattoo af mag is het namelijk heel belangrijk om je tattoo goed schoon te maken. Je tattoo wassen doe je namelijk om inktresten, wondvocht en misschien bloed weg te halen van je tattoo. Wanneer je dit niet doet kunnen er grote korsten op je tattoo komen. En je snapt het vast al: des te dikker de korst, des te meer inkt het op zal zuigen, des te vager je tattoo zal worden. Was je tattoo dus tenminste 2x per dag in het begin.

Je tattoo op de juiste manier wassen

Bij een verse tattoo is verzorging het allerbelangrijkste. Was eerst je handen eerst grondig met handzeep of desinfecterende handgel. Maar vervolgens je tattoo nat met lauwwarm water. Gebruik absoluut geen heet water! Je poriën staan open en door de hitte zal het inkt er binnen no-time uitgewerkt worden. Je tattoo gaat geheid vervagen als je te warm water gebruikt. Wil je je tattoo onder de douche wassen, dan is het ook belangrijk om niet de straal direct op je tattoo te zetten. De druk kan ook flink wat invloed hebben op het herstel.

Pak goede antibacteriële zeep en klop dit in je handen op tot je veel zeep/schuim hebt. Breng deze zeep aan op je natte tattoo en masseer dit zonder druk met cirkelvormige bewegingen in. Spoel je tattoo voorzichtig af en wees er zeker van dat er geen zeep achterblijft. Droog de plek af met een droge doek die schoon is en niet pluist. Zorg ervoor dat je niet veegt, maar rustig dept. Je kunt er natuurlijk ook altijd voor kiezen om je tattoo aan de lucht te laten drogen.

Je tattoo verzorgen

Hoe een tattoo te verzorgen is een hele operatie. Het wassen is gebeurd. De inktresten, bloed en wondvocht is van je verse tattoo gespoeld en je tattoo is rustig drooggedept. Na deze subtiele operatie is het echter nog niet klaar. Het is tijd om je tattoo in te smeren. Doe dit met een goede zalf die aangeraden is door je tattoo artist, ga niet zelf lopen klooien met Vaseline of resten kokosvet die je toevallig in je keukenkastje vindt.

Breng een dun laagje van de tattoocrème aan en masseer dit zachtjes in. Gebruik geen dikke laag. Dit is niet alleen maar overbodig, maar ook nog een schadelijk. Je tattoo kan op die manier niet ademen en dus ook niet goed genezen. Zo krijg je bultjes of pukkeltjes en daardoor zal je tattoo een stuk vager worden dan gebruikelijk.

De eerste weken

De eerste spanning is er vanaf. Je leeft nog en je hebt geen ledematen verloren in de strijd. Je tattoo lijkt goed te genezen dus je hoeft niet meer te smeren. True or false? FALSE! Laat je niet verleiden door de goede looks van je tattoo. Deze moet namelijk langer verzorgd worden dan dat ‘ie laat blijken.

Dan ontstaat natuurlijk de vraag “hoelang je tattoo insmeren?” Wanneer er geen korstjes meer zichtbaar zijn maar wel velletjes, moet je nog blijven smeren. Je tattoo zal anders uitdrogen en vervagen. Blijf daarom tenminste dagelijks een dun laagje crème op je tattoo smeren tot deze volledig genezen is. Volledig genezen is dus als er geen 1 velletje meer te spotten is. Dit is meestal na een week of 4.

Wat moet ik vermijden?

Flink wat. Bij de verzorging van je nieuwe tatoeage moet je bepaalde leuke dingen even laten voor wat ze zijn. Wij zullen even een lijstje voor je opsommen.

  • Zonlicht
  • Zwemmen (dus het zwembad, een zee, meer, rivier, etc.)
  • Knuffelen met je huisdieren
  • De sauna, Turks stoombad, etc.
  • De zonnebank
  • Intensief sporten
  • Met ongewassen handen aan je tattoo zitten
  • Anderen aan je tattoo laten zitten
  • Gebruik geen verzorging (zoals make-up, bodylotion, etc.) op de plek van je tattoo

Wanneer je lief zal zijn voor het kunstwerk op je huid, zal deze ook lief voor jou zijn. Want laten we eerlijk zijn, je hebt hem niet gezet zodat ‘ie kan vervagen en er binnen no-time uit zal zien als een middeleeuwse ziekte. Behandel je tattoo als kunst en draag hem met trots!

Treat yo self!

Je vrienden, The Alpha Men.