Wat te doen bij roos en schilfers op de hoofdhuid

Wat te doen bij roos en schilfers op de hoofdhuid

Bijna iedere man krijgt er een keer meer te maken in zijn leven. Het is het meest voorkomende probleem op de hoofdhuid van mannen. We hebben het natuurlijk over roos. Voor veel mannen erg gênant. Vooral wanneer je donkere kleding draagt. Hoewel het niet erg smakelijk lijkt, is het vrij onschuldig.

Een groot misverstand over een schilferige hoofdhuid, is dat het te maken zou hebben met hygiëne. Dat iemand last heeft van roos zegt in principe niks over de hygiëne van het haar of de hoofdhuid. Dat het er onsmakelijk uitziet is iets anders. Gelukkig is roos één van de makkelijkste aandoeningen om te behandelen én te voorkomen. Laten we beginnen met waar en hoe het ontstaat.

Wat is roos?

Roos is een ander woord voor dode huidcellen. Nu klinkt dit niet heel smakelijk. Wel is het een heel natuurlijk proces, onze huid vernieuwt zichzelf keer op keer.

Vanaf de onderkant van de huid worden dode huidcellen vervangen door nieuwe gezonde huidcellen.Dit proces duurt ongeveer 2 a 3 weken, maar bij mensen met roos verloopt dit proces sneller, waardoor er sprake is van overmatige productie van huidschilfers. Dit noemen we roos.

huidschilfers hoofd mannen

Hoe ontstaan hoofdhuid schilfers?

Wat de oorzaak is van de versnelling van dit proces kan verschillen. Het kan genetisch bepaald zijn, maar ook in verband staan met eczeem achtige klachten.

Seborroïsch eczeem ontstaat door een gist die van nature aanwezig is in de huid. Deze vorm van eczeem herken je door schilfers bij bijvoorbeeld de wenkbrauwen. Ook stress kan invloed hebben op dit proces, net als het weer, door bijvoorbeeld verschillen van warmte, kou, droogte en vocht.

Schilfers op de hoofdhuid betekend niet meteen dat je roos hebt

Soms lijkt het alsof je roos hebt doordat je schilfertjes hebt. Dit is niet altijd meteen roos of overmatige productie van nieuwe huidcellen. Het kan ook zijn dat er een teveel aan stylingproducten gebruikt wordt, waardoor er een restant in het haar blijft zitten wat weer zorgt voor schilfers. Ook het niet goed uitspoelen van de shampoo kan voor jeuk en schilfers zorgen.

anti-roos shampoo mannen

Wat kan je doen tegen roos?

Het gebruiken van een anti-roos producten is natuurlijk stap één. Let hierbij wel op dat het een product is zonder (of met minimale hoeveelheid) siliconen. Een anti-roos shampoo of een kalmerende shampoo is aan te raden. Deze zal niet alleen de roos verminderen maar ook de hoofdhuid kalmeren.

Elke dag je haar wassen is ook niet goed. Door te veel stimulans van de hoofdhuid kan er juist meer irritatie en jeuk ontstaan, wat weer zorgt voor meer schilfers. Wil je je haar opfrissen kan je eventueel ook droogshampoo gebruiken. Daarnaast raden we het drogen of stijlen van je haar met een föhn af. Warmte droogt namelijk uit, waardoor de schilfertjes weer verergeren. Ook is het aan te raden het haar na het wassen met lauwwarm water goed uit te spoelen, zodat alle styling en shampoo resten uit het haar gespoeld worden.

Is je hoofdhuid rustig en de schilferige hoofdhuid onder controle? Blijf dan niet dagelijks de anti-roos shampoo gebruiken. Stap over op een shampoo die het haar en de hoofdhuid verzorgt en gebruik eventueel één keer per week de anti-roos shampoo om de hoofdhuid rustig te houden. Dit om eventuele terugkeer van roos op je hoofdhuid te voorkomen. Een verzorgde huid is goed gehydrateerd en zal daardoor ook minder snel droog en jeukerig zijn en daardoor roosvrij blijven.

Is roos gevaarlijk?

In de regel is roos een vrij onschuldige aandoening waar je snel weer van af komt. In uitzonderlijke gevallen is het wel handig om even contact op te nemen met je huisarts. Ga even langs wanneer je:

  • Door het krabben een ontstoken en zeer gevoelige hoofdhuid hebt
  • Naast roos ook last krijgt van haaruitval
  • Ook op andere plekken op je lichaam schilfers begint te krijgen
  • Na een behandeling steeds maar geen verbetering ziet

Maar nogmaals, in vele gevallen geen paniek! Kwestie van een goed werkende anti-roos shampoo en je bent weer klaar.

Onze favoriete anti-roos producten

  1. Morris Motley - Anti-Dandruff Conditioning Shampoo
  2. Recipe for men - Anti-Dandruff Tonic
  3. Recipe for men - Anti-Dandruff Shampoo
  4. Beviro - Anti-Roos Shampoo
  5. Acca Kappa - Exfoliating Mask

Mocht je dit artikel nou lezen omdat je roos hebt, neem dan vooral een kijkje in ons assortiment. Zit altijd één bij die jou persoonlijk aanspreekt! En mocht je toch nog vragen hebben, weet dat je dan altijd contact met ons op kunt nemen.

Je vrienden, The Alpha Men