Kammen guide voor mannen: Welke kam heb jij nodig?

Kammen guide voor mannen: Welke kam heb jij nodig?
Wanneer gebruik je nou een kam? Welke kam heb je nodig bij welke haarstijl? En hoe weet je welke kam je nodig hebt voor jouw type haar? Waarschijnlijk pak jij gewoon een willekeurige kam zonder er over na te denken. Toch kan je niet alle kammen over één kam scheren. Elke kam zijn eigen functie, dus in sommige gevallen kan je die ene kam dus beter gebruiken dan de andere. Wij gaan het jou allemaal uitleggen in deze kammen guide.

Wat is het verschil tussen een kam en een borstel?

Veel mannen denken dat een kam en een borstel zo’n beetje hetzelfde kunnen doen voor je haar. Dit is niet het geval. Kammen en borstels zijn namelijk twee hele verschillende styling tools, geschikt voor verschillende doelen. Zo wordt een kam vooral gebruikt voor het ontklitten van nat haar en styling producten zoals een pomade goed over je haar te verdelen. Met een kam heb je dan ook veel controle bij het stijlen, vooral bij kort tot halflang haar. Borstels daarentegen worden meestal gebruikt bij droog haar, of tijdens het föhnen. Een borstel is ideaal om talg en oliën over je haar te verdelen en vuil uit je kapsel te verwijderen. Vooral bij langer haar raden wij een borstel aan. Wil je meer weten over borstels? In deze borstel guide leggen we het haarfijn uit.

De soorten kammen

Er bestaan zoveel verschillende kammen dat we kunnen begrijpen dat het kiezen van de juiste kam lastig is. Welke kam jij nodig hebt ligt vooral aan het type haar dat je hebt en welk resultaat je ermee wilt behalen.

Styling kam

De styling kam, ook wel kappers kam, knipkam of combi kam genoemd, wordt het meeste gebruikt, zowel door de gewone man als door de haarstylist! De knipkam heeft twee gedeelten, namelijk een gedeelte met een fijne vertanding en een gedeelte met een brede vertanding. Dit maakt ‘m erg veelzijdig. Zo kun je de knipkam gebruiken bij het knippen van het haar, maar ook om haren te ontklitten en in model te brengen.
 • Lengte: Alle haar lengtes
 • Ideaal voor: Ontklitten, stylen en hulp bij knippen

Knipkam

Puntkam

De puntkam, ook wel naaldkam genoemd, herken je aan zijn gemiddelde vertanding en dun uiteinde dat meestal is gemaakt van metaal of kunstof. De puntkam biedt vele kam- en styling mogelijkheden en zal al helemaal een uitkomst bieden als je lang haar hebt. De puntkam maakt het makkelijker om je haar over je hoofd te verdelen zodat je er goed bij kan met tools zoals een stijltang of krultang. Ook is deze kam ideaal als je een scheiding in je haar wilt creëren, zoals je dat bijvoorbeeld doet bij een comb-over fade.

 • Lengte: Halflang tot lang haar
 • Ideaal voor: Stylen

Puntkam

Pocket kam

De pocket kam; ook wel zakkam, een erg handige tool om mee te nemen voor onderweg! Je herkent de pocket kam aan zijn korte formaat en vaak fijne vertanding. Ben je van huis en wil je gedurende de dag toch af en toe even kunnen restylen? Dan is een pocket kam een slimme keuze voor jou.

 • Lengte: Kort haar
 • Ideaal voor: Stylen

Pocket kam

Afro Kam

Afro kammen worden veel gebruikt bij kroeshaar en om volume in het haar aan te brengen. Een afrokam, ook wel Afro Pick genoemd, is een grote kam of plectrum met grote, brede tanden die in strak gekruld haar kunnen komen en het omhoog en uit het hoofd kunnen tillen zonder de krul te vernietigen. Dit type kam wordt vaak gebruikt om een ​​afro kapsel te creëren, te stylen en in model te houden.

 • Lengte: Kort tot halflang kroes haar
 • Ideaal voor: Stylen en volume creëren

Afro kam

Slaglegkam

De slaglegkam is op elk punt even hoog, maar de vertanding varieert, zodat je extra volume kunt aanbrengen in je haar. De ideale lengte van de slaglegkam maakt dat je jouw verticale slag voor extra volume of klassieke kapsel binnen no-time heb gerealiseerd!

 • Lengte: Alle haar lengtes
 • Ideaal voor: Slag leggen

Slaglegkam

Grove kam

Tot slot de grove kam, ook wel strengenkam genoemd. Deze kam zonder handvat heeft een zeer brede vertanding, wat ‘m ideaal maakt voor vrijwel elk type haar. Naast ontklitten kan je deze kam ook perfect gebruiken als je je kapsel wat nonchalanter/natuurlijker wilt stylen. De grove tanden zorgen namelijk voor een minder gepolijste look.

 • Lengte: Halflang tot lang haar
 • Ideaal voor: Ontklitten en stylen

Strengenkam

Materiaal soorten

Elke kam wordt gemaakt van een materiaalsoort die het beste aansluit op de toepassing van de kam. Hieronder zetten we de voordelen per materiaal voor je uiteen.

Kammen van hout

Een kam van hout masseert je hoofdhuid en zorgt ervoor dat de van nature aanwezige oliën je haar verzorgen. Houtsoorten die vaak worden verwerkt in kammen zijn sandelhout, kersenhout en bamboe.

Voordelen:

 1. Houten kammen zijn zacht voor je haar
 2. Houten kammen voeden je haar op een natuurlijke wijze
 3. Houten kammen zorgen voor een gezonde hoofdhuid (verhoogt de bloedcirculatie)
 4. Houten kammen voorkomen klitten en breuken
 5. Houten kammen zijn geschikt voor alle haartypes

Kammen van carbon

Kammen die gemaakt zijn van carbon zijn hittebestendig. Je kunt een kam van carbon dus gerust gebruiken in combinatie met een föhn of andere heet wordende haarstyling tools. Kammen van carbon zijn tevens erg sterk. Heb je dik of warrig haar? Voor een kam gemaakt van carbon geen enkel probleem!

Voordelen:

 1. Carbon kammen zijn hitte bestendig
 2. Carbon kammen zijn sterke kammen, ook geschikt voor dik en warrig haar
 3. Carbon kammen voorkomen statische elektriciteit in het haar
 4. Carbon kammen zijn lichtgewicht kammen
 5. Carbon kammen zijn niet flexibel, ideaal voor het gelijkmatig vasthouden tijdens een knipbeurt

Kammen van metaal

Metalen kammen weten hinderlijke wrijving in je haar te voorkomen, het zal dus niet blijven haken. Het materiaal is duurzaam en kammen van metaal hebben die prachtige vintage look! Metalen kammen zijn hard, voor de gevoelige hoofdhuid zou je dus beter een kam van een ander materiaal uit kunnen kiezen.

Voordelen:

 1. Metalen kammen zijn erg stevig
 2. Metalen kammen komen niet vast te zitten zoals plastic kammen dat doen
 3. Metalen kammen zijn over het algemeen voordelig
 4. Metalen kammen zijn zwaar, waardoor ze makkelijk door je haar glijden
 5. Metalen kammen wekken geen allergische reactie op

Kammen van plastic/celluloseacetaat

Een kam van plastic wordt vaak gezien als goedkoop en minder efficiënt, omdat hun tandjes snel kunnen breken en er ribbeltjes op de kam achter kunnen blijven tijdens het productieproces. Hierdoor komt een plastic kam sneller vast te zitten in je haar.

Uiteraard zijn er ook plastic kammen van hele goede kwaliteit. Voor deze kwaliteit kom je uit bij een kam van celluloseacetaat. Deze kammen zijn meestal handgemaakt en professioneel afgewerkt voor jaren kam-plezier!

Voordelen:

 1. Kammen van celluloseacetaat zijn sterk
 2. Kammen van celluloseacetaat zijn makkelijk schoon te maken
 3. Kammen van celluloseacetaat zijn tevens geschikt voor gezichtshaar
 4. Kammen van celluloseacetaat zijn vrij van schadelijke stoffen
 5. Kammen van celluloseacetaat zijn duurzaam

Kammen van hoorn

Een kam gemaakt van hoorn - bijvoorbeeld buffelhoorn - is zwaar van gewicht en is erg stevig. Hoornkammen zijn gemaakt van natuurlijk materiaal, waardoor de aanschafprijs iets hoger ligt dan bij een andere soort kam. Toch is het kiezen voor een hoornkam je geld helemaal waard!

Een hoornkam veroorzaakt geen statische elektriciteit. Daarnaast zal een hoornkam jouw hoofdhuid niet beschadigen. De matige hardheid van een hoornkam zal jouw hoofdhuid masseren om de haarvaten van je hoofdhuid te stimuleren. Dit maakt ze dikker, verhoogt de bloedcirculatie en voorziet het hersenmechanisme van meer voeding en zuurstof. Dit zal je kunnen helpen om onder andere de haargroei te stimuleren en haaruitval tegen te gaan!

Voordelen:

 1. Kammen van hoorn voorkomen statische elektriciteit
 2. Kammen van hoorn stimuleren de bloedcirculatie
 3. Kammen van hoorn zijn rijk aan aminozuren en keratine
 4. Kammen van hoorn zijn 100% natuurlijk
 5. Kammen van hoorn zijn van hoge kwaliteit en gaan erg lang mee

Welke kam ga jij bestellen?

Hebben we je kunnen helpen bij het maken van een keuze in soort en materiaal? Onthoud altijd het volgende; gebruik je de kam voornamelijk om mee te stylen? Kies dan voor een kam met een fijne vertanding. Een kam met grove vertanding daarentegen, kun je het beste gebruiken als je jouw haar wilt ontklitten.