Haarborstel guide voor mannen: Welke borstel past bij jouw haartype?

Haarborstel guide voor mannen: Welke borstel past bij jouw haartype?

Wanneer gebruik je nou een haar borstel? Grote kans dat jij gewoon pakt wat je ziet liggen en er verder niet over nadenkt. Toch heeft elke haarborstel een andere functie en kun je in sommige gevallen die ene borstel dus beter gebruiken dan de andere. Zie jij door de bomen het bos niet meer? We gaan het jou in deze guide haarfijn uitleggen.

De soorten haarborstels

Er zijn zo veel verschillende haarborstels op de markt dat we kunnen begrijpen dat het kiezen van de juiste borstel lastig is. Welke borstel jij nodig hebt ligt vooral aan het type haar dat je hebt. Daarnaast hangt jou keuze ook af van welk resultaat je ermee wilt behalen.

Paddle Brush

Een paddle brush wordt ook wel een platte borstel genoemd. Je herkent hem aan zijn grote vierkante of rechthoekige vorm en lijkt een beetje op een peddel. Vandaar zijn naam.

Deze borstel heeft een rubber kussentje waar borstelharen uitsteken. Meestal zijn dit nylon pinnen met een kunstof bolletje op de punt, maar er zijn ook varianten met natuurlijke varkensharen zonder bolletje.

Een unieke eigenschap van deze borstel is zijn veerkrachtige kussentje. Hierdoor kunnen de pinnen flexibel mee bewegen tijdens het borstelen en zullen ze voorzichtiger door je haar glijden. Deze borstel is dan ook heel zacht voor je haar en masseert je hoofdhuid. Haaroliën worden hierdoor beter over het haar gebracht.

Paddle brushes zijn goede basis borstels en ook veruit de meest populaire. Ze zijn ideaal voor het dagelijks glad maken of ontklitten van je haar. Ook voor het steilen in combinatie met een föhn kan je deze borstels goed gebruiken.

Deze borstel is vooral geschikt voor de mannen met wat langer haar. Als je haar kort is kun je beter een rechthoekige Paddle Brush of Oval Brush gebruiken.

 • Haartype: Stijl en golvend haar
 • Lengte: Halflang tot lang haar
 • Ideaal voor: Ontklitten en glad maken

Paddle brush

Oval Brush

Deze borstel is een ovale versie van de paddle brush, of wel een Classic of Pneumatische borstel genoemd. Het enige verschil is dat hij wat kleiner is en de borstelharen vaak dichter op elkaar staan. Hierdoor is de borstel ook geschikt voor mannen met een kort kapsel.

Wil je deze borstel in combinatie met een föhn gebruiken? Hou er dan rekening mee dat je jouw kapsel niet zo glad zal krijgen als met een paddle brush. Dit komt omdat ovale borstels een ronde vorm hebben.

 • Haartype: Stijl, golvend en krullend haar
 • Lengte: Alle haar lengtes
 • Ideaal voor: Ontklitten en glad maken

Oval brush

Vent Brush

Je kan de Vent Brush herkennen aan zijn openingen. Deze ventilatie gaten worden “vents” genoemd en zorgen voor een betere luchtstroom. Vented brushes zijn dan ook ideaal om je haar mee te föhnen.

Deze borstels hebben vrijwel altijd nylon pinnen met daarop een bolletje. Ze staan vaak ver uit elkaar geplaatst en bieden daardoor veel ruimte voor luchtverplaatsing. Jouw haar zal hierdoor een stuk sneller drogen tijdens het föhnen.

Wil je volume creëren of je haar stylen? Of heb je gewoon haast? Dan is een vent brush een ideale borstel voor jou.

 • Haartype: Stijl, golvend en krullend haar
 • Lengte: Alle haar lengtes
 • Ideaal voor: Styling en volume creëren

Vented brush

Military Palm Brush

Een military palm brush is kort gezegd een borstel zonder handvat. Hij is bijna altijd ovaal van vorm en gevuld met varkenshaar of nylon. Deze borstel dateert uit de 18e eeuw en werd gezien als ideale borstel om mee op reis te nemen.

Heb je kort haar en wil je ultieme controle, dan is dit de borstel voor jou. Veel mannen denken dat hun haar te kort is om te borstelen, het tegendeel is waar. Een borstel als deze helpt juist de gezondheid van je hoofdhuid te verbeteren, roos te verwijderen en verdeelt de haaroliën voor gezonder haar.

 • Haartype: Stijl, golvend, krullend en kroes haar
 • Lengte: Kort haar
 • Ideaal voor: Ontklitten en glad maken

Military palm brush

Denman Brush

Dit is de meest veelzijdige borstel uit het rijtje; de Denman Brush. Je kunt er je haar mee stylen, ontklitten en volume creëren. Deze borstel is ook wel bekend als een styling borstel. Hij is herkenbaar aan de nylon pennen die in rijen van 5, 7 of 9 zijn verdeeld. Dit heeft als functie dat je je haar makkelijker kan ontklitten.

De kop van de borstel heeft een half cilindervormige bolling, waardoor je er veel volume mee kan creëren. Voor mannen met kort dun haar is deze borstel dan ook ideaal. Je kan namelijk je haar zo stylen dat je kapsel een stuk voller lijkt.

 • Haartype: Stijl en golvend haar
 • Lengte: Kort tot halflang haar
 • Ideaal voor: Styling, volume en glad maken

Denman brush

Quiff Roller

Een ronde borstel, ook wel round brush of Quiff Roller genoemd, kan je herkennen aan zijn cilindervormige kop. Door deze vorm wordt de borstel vooral gebruikt om slag, krullen of volume in haar te creëren.

Voor mannen met lang haar raden we af om te kiezen voor een borstel met een kleine diameter. Dit leidt bijna altijd tot klitten en knopen in je haar. Heb je een kort kapsel? Kies dan voor een borstel met een kleine diameter, dit geeft een stevigere krul.

 • Haartype: Stijl, golvend en krullend haar
 • Lengte: Kort tot halflang haar
 • Ideaal voor: Styling, slag, krullen en volume creëren

Round brush

De soorten borstelharen

Naast de enorme keuze aan verschillende soorten haarborstels zijn er ook verschillende soorten borstelharen waar je uit kan kiezen. In de regel zijn dit er drie. Synthetische, varkens en mixed borstelharen. Welke soort jij nodig hebt hangt af van het type haar dat je hebt en waar jij een borstel voor wilt gebruiken.

 

Synthetisch borstelhaar

 

Synthetisch haar

De beste keuze om dik, lang en weerbarstig haar te temmen. Alleen nylon pennen kunnen dit type haar goed doordringen. Deze stijve pennen bieden veel grip en zijn daardoor uitermate geschikt voor het ontklitten van haar. Ook voorkom je met synthetisch haar dat jouw haar statisch wordt.

 • Haartype: Dik haar
 • Ideaal voor: Ontklitten

 

Varkens borstelhaar

 

Varkenshaar

Varkenshaar is 100% natuurlijk en erg geschikt om fijn en kort haar mee te borstelen. Doordat deze borstelharen zacht en flexibel zijn zal je haar minder snel beschadigen of breken. Varkenshaar zorgt ervoor dat je haarschubben tijdens het borstelen gesloten worden, hierdoor behoud het haar zijn vochtbalans. Ook de natuurlijke oliën van het haar worden met varkenshaar naar de punten verdeeld. Dit zorgt voor een glanzend zacht eindresultaat.

 • Haartype: Fijn, breekbaar en dun haar
 • Ideaal voor: Glans en verbetering van gezondheid van hoofdhuid en haar

 

Mixed borstelhaar

 

Gemengd haar

Een combinatie van varkenshaar en synthetisch haar worden door vele gezien als best of both worlds. Het varkenshaar maakt je haar glad, zacht en glanzend terwijl synthetisch haar jouw haar optimaal ontklit. Deze hybride borstels zijn dan ook geschikt voor alle haartypes.

 • Haartype: Alle soorten haar
 • Ideaal voor: Ontklitten en glans

Hoe maak je een borstel schoon?

Verwijder elke keer dat je de borstel gebruikt het haar uit jouw borstel. Deze haren kun je er met je handen uit trekken, maar er komt een moment dat jouw borstel vol met haren zit die je er maar moeilijk uit krijgt. Heel irritant. Door een tool als de Bossman The 'Claw' Baard Borstel Cleaner te gebruiken haal je deze haren er wel makkelijk uit. Je kunt deze Brush cleaner gebruiken voor borstels met varkenshaar en nylon pennen.

De beste borstels

Tot slot hebben wij drie borstels voor jou geselecteerd. Deze borstels hebben alle drie unieke eigenschappen. Welke past het best bij jouw haar?

Denman D3 Original Styler 7 Row
Als je opzoek bent naar een alles-in-1 borstel dan is dit jouw borstel. Of jij je haar nou wilt ontklitten, glad maken of volume geven, deze veelzijdige borstel kan het allemaal. De Denman D3M heeft ook nog eens hele zachte nylon pennen die je hoofdhuid niet beschadigen.

The Bluebeards Revenge Wooden Vent Brush
Deze stoere vented borstel van The Bluebeards Revenge is gemaakt van verweerd beukenhout. Heb jij s’ochtends altijd haast of wil jij je haar stylen? Dan is dit de ideale borstel voor jou. De nylon pennen ontklitten je haar met gemak en de 7 “vents” zorgen ervoor dat jij je binnen no-time kan droog föhnen.

Mariella Martinato Buffelhoorn Borstel
Wil jij jezelf verwennen met pure luxe? Deze borstel van Mariella Martinato is met de hand gemaakt in Italië. Elke borstel is een uniek stukje vakmanschap. Gemaakt van walnoot hout en gedecoreerd met echt buffelhoorn. De borstelharen zijn gemaakt van donker varkenshaar. Ideaal voor mannen met wat dikker haar. Dit is een natuurlijk product, waardoor geen één borstel hetzelfde is.