Gezichtsverzorging voor mannen met een onzuivere huid

Gezichtsverzorging voor mannen met een onzuivere huid

Een onzuivere huid is een huid waar de meeste mannen niet blij mee zijn. En dat snappen we. Je bent bekend met acne en puistjes. Vaak ook met mee-eters, een vette huid en grote poriën. En dat terwijl je toch al flink wat jaartjes de puberteit uitgezwaaid hebt.

Je zit niet te wachten op een onzuivere huid omdat je gezicht toch echt het eerste is waar een persoon naar kijkt. Je huid is niet alleen je visitekaartje, maar ook een weerspiegeling van je gezondheid. Zo kan je gezondheid namelijk nogal wat invloed hebben op je huid. Daar gaan we vandaag eens wat verder op in. Ook gaan we kijken naar de oorzaken en oplossingen, geven we tips én kijken we naar een goede skincare routine voor de man met een onzuivere huid. We got you!

Hoe weet ik of ik een onzuivere huid heb?

Het is altijd handig om te weten welk huidtype je hebt. Meestal weet je wel welke kant je op neigt. Elk huidtype heeft z’n eigen kenmerken, zo de onzuivere huid dus ook. Wanneer jij je in veel, de meeste of misschien wel allemaal kunt herkennen, mag je wel stellen dat je een onzuivere huid hebt. Enkele kenmerken:

 • Puistjes
 • Mee-eters
 • Witte bolletjes
 • Verstopte poriën
 • Grote of verwijde poriën
 • Glimmende of vette huid
 • Onderhuidse ontstekingen
 • Dezelfde kenmerken in de nek, schouders, borstkas of rug

Herken je deze punten? Dan is het wel duidelijk dat je een onzuivere huid hebt. Geen zorgen, er zijn verschillende dingen die je kunt doen om je huid rustiger te maken.

Waarom heb je een onzuivere huid?

Een onzuivere huid kan meerdere oorzaken hebben. Je hebt natuurlijk de puberteit die het meest bekend staat als boosdoener, maar dat is te kort door de bocht. Er zijn namelijk een stuk meer oorzaken waar we eens op in gaan zoomen.

Hormonen

Juist de mannelijke hormonen, ook wel ‘androgenen’ genoemd, zijn de grootste veroorzaker van een onzuivere huid en acne bij mannen. Het meest bekende mannelijke hormoon is testosteron. Ook vrouwen hebben dit hormoon, maar is in grotere getallen aanwezig bij mannen. Androgenen stimuleren talgklieren. Dit zorgt ervoor dat je huid meer talg aanmaakt wat weer puistjes kan veroorzaken. Een natuurlijke tegenhanger hiervan zijn vrouwelijke hormonen (oestrogeen en progesteron). Dit is daarom ook de reden dat mannen meer last hebben van een onzuivere huid dan vrouwen.

Het is wel belangrijk om te weten dat het niet de hoeveelheid hormonen is, maar vooral om de balans tussen hormonen gaat. In de puberteit is die balans ver te zoeken en dat verklaart de ‘puberteit acne’. Deze balans is dezelfde reden dat vrouwen die van de hormonale anticonceptie afgaan of zwanger zijn, juist weer meer last kunnen krijgen van een onzuivere huid. Hormonen zijn key!

Stress

Je kent de situatie vast wel. Je gaat door een stressvolle periode en voor je het weet komen de onderhuidse puisten weer om de hoek kijken. De reden hiervan is, jawel, hormonen. We waren namelijk nog niet klaar met de hormonen. Want ook stress maakt een bepaald hormoon, genaamd ‘cortisol’, aan. Cortisol verhoogt je talgproductie waardoor je poriën verstoppen.

Stress zorgt ervoor dat de huidbarriere verstoort raakt en dan vatbaarder is voor bacteriën. Dit kan dan onzuiverheden flink verergeren en bacteriële infecties veroorzaken. Stress (cortisol) kan ook nog eens adrenaline veroorzaken waardoor pigmentcellen in hyperactiviteit komen. Hierdoor ontstaan pigmentvlekken. Stress is dus een absolute no-go. Rustâgh!

Roken

Het is bekend dat rokers vaker puistjes krijgen op hun wangen. Roken verhoogt de talgproductie in je gezicht en trekt vitamine E en vitamine C uit je huid, terwijl dit juist belangrijke vitamines zijn die de juiste stofjes op de juiste plek houden. Vitamine C zorgt ervoor dat je collageen (hierdoor blijft je huid soepel) beter gebonden wordt. Door roken krijg je dus snel een verouderende huid die ook nog eens zorgt voor meer onzuiverheden. Ons advies: laat die peuk in de 70’s liggen.

Slechte voeding

Er wordt nog volop onderzoek naar gedaan, maar ondertussen zijn er wel wat dingen duidelijk. Suiker is een soort kunstmest voor je puistjes. Het is regelrechte voeding waar je onzuivere huid op kan teren. Ook wordt je bloedsuikerspiegel verhoogt waardoor mannelijke hormonen (heb je ze weer) vrijkomen en de talgproductie weer verhoogt wordt.

Te veel zout eten is ook niet goed. In zout eten zit jodium en jodium zorgt ervoor dat je huid sneller onderhuidse ontstekingen uitlokt. Die zoute kant-en-klare maaltijden en je favoriete kapsalons moet je dus niet dagelijks eten.

Luchtvervuiling

Het is bewezen dat mensen die in een drukke stad leven vaker last hebben van een onzuivere huid. Denk aan uitlaatgassen, meer bacteriën, etc. Je huid draait overuren om je te beschermen tegen deze externe invloeden.

Medicijnen

Deze vergeten veel mensen. Je reinigt je huid goed, hebt een gezonde levensstijl, weinig stress en je hormoonspiegel is goed gebleken. Waar moet je dan zoeken? Nou, misschien gebruik je medicatie. Om eens wat voorbeelden te noemen: medicatie tegen epilepsie, kalmeringsmiddelen en cortisone crèmes staan erom bekend een onzuivere huid uit te lokken. Check dus altijd even wat je slikt!

Verkeerde verzorgingsproducten

Je moet weten welk huidtype je hebt om de juiste verzorgingsproducten te gebruiken. Gebruik je een verkeerde? Dan is de kans groot dat je jouw huid juist verstopt en irriteert. Ook kan het zijn dat je je huid niet op de goede manier reinigt. Doe je dat niet, dan verstoppen je poriën en zullen de onzuiverheden toenemen. Maar hé, gelukkig zijn wij hier in ons element, dus we gaan jou straks helpen met de juiste producten.

Tips voor mannen met een onzuivere huid

Misschien heb je net al wat herkenningspunten gelezen en snap je nu waardoor je een onzuivere huid kan hebben. Maar daar gaan we het niet bij laten. Wij gaan jou wat tips geven om je onzuiverheden te verminderen, en misschien wel op te lossen!

 1. Ga altijd voor milde, parfumvrije, alcoholvrij en natuurlijke producten voor de onzuivere huid. Als je te heftige producten gebruikt, wordt te veel talg verwijderd. De natuurlijke reactie van je huid is, jawel.. een hyperactiviteit van talgproductie. Wil je dus juist niet.
 2. Knijp. Geen. Puistjes. Uit! Oh man, we weten hoe verleidelijk het is maar doe het niet. Bacteriën aan je handen kunnen ontstekingen verergeren en verspreiden. Daarnaast zorgt het uitknijpen vaak voor ongewenste littekens.
 3. Pas op met de zon. De meeste mensen denken juist dat de zon puistjes uitdrogen. En dit is ook zo, maar het effect is tijdelijk. De straling van de zon zorgt juist voor extra talgproductie. En je weet ondertussen wat dit met je onzuivere huid doet. Dus geniet van de zon maar doe het met mate. Als je zonnebrandcrème gebruikt, zorg dan voor een natuurlijke, milde zonnebrandcrème met de juiste ingredienten.
 4. Voed je huid van binnenuit. We hebben al verteld over suikers en zouten in je voeding. Maar, er is bestaat natuurlijk ook voeding die je huid juist goed zal doen! Zorg voor voldoende vitamine A. Dit is te vinden in o.a. spinazie, wortelen en zalm. Zink (kalkoen, tarwekiemen en amandelen) is ook goed voor je huid. Vitamine C is altijd een fijne, dit vind je bijvoorbeeld in tomaten, citrusvruchten en papaja. En daarnaast: water, water, water! Water zuivert je lichaam en dus ook je huid. Drink zo’n 1,5 / 2 liter per dag. De meeste mensen zien écht verschil.
 5. Zorg voor schone handdoeken en kussenslopen. Geen grap. Als jij een gebruikte (en ondertussen misschien wel vieze) handdoek steeds gebruikt na het reinigen van je gezicht, dan blijft je huid ook niet lang schoon. Hetzelfde geldt voor je kussensloop. Je ligt daar vaak toch 8 uur lang met je gezicht op. Op je kussensloop kan viezigheid of restanten van je haarproducten blijven hangen. Mega belangrijk dus om dit schoon te houden.
 6. Rust en regelmaat is key. In je slaap herstelt je lichaam zich, waaronder dus ook je huid. Slaap vermindert ook stress en dus het hormoon cortisol. Zorg er dus voor dat je slaapritme goed is zodat je lichaam alle onzuiverheden zelf weer op kan ruimen.
 7. Integreer een dagelijks reinigingsritueel. Een onzuivere huid gaat niet zomaar weer rustig worden. Hier moet je wel even wat moeite voor doen. Gun je huid die rust en kalmeer hem! Wij gaan jou uitleggen wat het beste reinigingsritueel is voor de onzuivere huid.

Hoe verzorg je een onzuivere huid?

1. Reinigen met een milde gezichtsreiniger

Het reinigen van de huid is altijd de eerste stap in een goede gezichtsverzorging voor mannen. Reinigen is voor werkelijk alle huidtypes belangrijk, maar vooral voor de onzuivere huid. Laat je niet verleiden om een krachtpatser van een gezichtsreiniger te gebruiken, maar juist een milde cleanser. Als de reiniger te heftig is, zullen de huideigen vetten verwijderd worden. Het resultaat? Een hyperactieve talgproductie. Heb je alsnog niet wat wil je wil. Ga dus voor een reiniger zonder sulfaten, siliconen, parabenen en parfum.

 • Reinig je gezicht met lauwwarm water
 • Masseer zachtjes je gezicht met de milde reiniger
 • Spoel je gezicht af met lauwwarm water
 • Dep je gezicht droog met een schone handdoek

2. Gebruik een tonic

Gebruik een tonic (ook wel toner genoemd) zodat de PH-waarde van je huid weer herstelt wordt. Tonic zorgt ervoor dat de laatste restjes vuil van je gezicht worden gehaald. Als je die niet weghaalt, geef je vuil, reinigingsproduct of restproduct de kans om je poriën te gaan verstoppen. En dat is dus juist wat we willen voorkomen. Let maar eens op als je voor het eerst tonic gebruikt. Je ziet dat er nog redelijk wat vuil op je wattenschijfje terecht komt.

 • Doe een beetje tonic op een wattenschijfje
 • Dep het wattenstaafje over je gezicht
 • Je hoeft de tonic niet van je gezicht af te spoelen

3. Gebruik een serum

Tijd om je gezicht te gaan hydrateren. Hier is een serum zeer geschikt voor. Voor de onzuivere huid wordt een serum aangeraden waar bijvoorbeeld salicylzuur (ook bekend als BHA of bèta-hydroxyzuur) in zit. Dit ingrediënt dringt door tot je poriën en zal ze helpen te ontstoppen. Ook LHA, glycolzuur en niacinamide helpen de onzuivere huid.

 • Warm een beetje serum op in je (schone) handen
 • Verspreid over je gezicht
 • Je hoeft een serum niet af te wassen

4. Gebruik een dagcrème of nachtcrème voor mannen

Nu is het tijd voor je dagcrème (of nachtcrème, afhankelijk van wanneer je deze routine toepast). Let op dat je niet een te vette crème met te veel olie gebruikt. Dit kan je poriën namelijk verstoppen. Let altijd op dat je een speciale crème gebruikt die gemaakt is voor de onzuivere huid.

 • Haal je crème met schone handen of een spateltje uit de pot
 • Masseer de crème in je gezicht met ronddraaiende bewegingen
 • Begin in het midden en werk naar buiten toe
 • Vermijd de huid rondom je ogen
 • Laat de crème gedurende de dag/nacht in je huid trekken

5. Dieptereiniging

Speciale stap voor de onzuivere huid is de dieptereiniging. Doe dit zo’n 1 a 2 keer per week voor het optimale resultaat. Een dieptereiniging bestaat uit een gezichtsscrub (exfoliëring). Hierdoor worden dode huidcellen verwijderd en wordt celvernieuwing gestimuleerd. Het resultaat? Een huid die weer kan ademen en daardoor ook alle goede stofjes uit je verzorging beter op kan nemen. Win win!

 • Reinig je huid goed
 • Breng exfoliant aan op je huid op dezelfde manier als een crème

De beste producten voor een onzuivere huid

En dan nu het belangrijkste onderdeel! Het is altijd lastig om het juiste product te kiezen tussen alle producten die er te vinden zijn. Daarom denken wij graag met jou mee. Zo heb je op onze site altijd de keuze “onzuivere huid” bij alle verschillende categorieën. Op die manier is dus snel te filteren om de juiste producten voor jouw huid te vinden. Daarnaast hebben wij natuurlijk onze favorieten.

We hopen je hiermee een stuk geholpen te hebben. Natuurlijk kan het voorkomen dat je alsnog vragen hebt. Neem dan gerust even contact met ons op, we helpen je graag! Je weet ons te vinden.

Good luck!

Je vrienden, The Alpha Men