Verschil in Eau de Parfum, Eau de Toilette en Eau de Cologne

Verschil in Eau de Parfum, Eau de Toilette en Eau de Cologne

Wat is het verschil tussen Eau de Toilette, Eau de Parfum en Eau de Cologne? Het kan zijn dat je in de war raakt met het verschil tussen een Eau de Parfum en Eau de Toilette of het verschil tussen Eau de Cologne en Eau de Toilette. De afkorting ‘geurtje’ dekt dan meestal de lading. Maar er is wel degelijk een verschil tussen Eau de Cologne en Eau de Parfum heren.

En dan hebben we ook nog zoiets als aftershave. Wordt ook nogal eens ten onrechte verward met Eau de Parfum. Maar we gaan je helpen zodat je in een paar minuten exact weet wat nu eigenlijk die verschillen zijn tussen al deze geurende en populaire producten.

Wat is Eau de Cologne?

Oudtantes dweepten met Eau de Cologne. Het klinkt dan ook best vintage maar inmiddels is het ook hip bij het mannen korps. Eau de Cologne is een wonderlijk sprankelwatertje voor mannen met over het algemeen, een lichte (zeer) verfrissende geur.

In onze huidige tijd is Eau de Cologne (EDC) een teder zacht geurend refreshing watertje met een laag percentage aan geurstoffen en relatief hoog in alcohol. Je gebruikt het tussen de bedrijven door, om je op te frissen als je wat loom en duf bent. Eau de Cologne is altijd licht verfrissend en dat heeft te maken met de volgende knisperende ingrediënten die eigenlijk altijd als basis dienen:

 • Sinaasappel
 • Bergamot
 • Citrusnoten
 • Limoen
 • Lavendel
 • Rozemarijn

Een Eau de Cologne ruik je tot maximaal 2 uur.

Wat is Eau de Parfum?

Een Eau de Parfum is het zwaarste broertje van een Eau de Cologne en Eau de Toilette en bevat de hoogste concentratie parfum (zo’n 15% tot 20%). In termen van geurbestanddelen dan. In een Eau de Cologne zit maar maximaal 5% aan parfum verwerkt. Dit sprankelende luchtje zal dus (veel) eerder vervliegen dan bij een Eau de Parfum. Bij deze laatste blijft de geur dan ook de hele dag hangen. Da’s nou precies de bedoeling van een Eau de Parfum.

In principe hoef je Eau de Parfum (EDP) maar 1 keer op te brengen. Een Eau de Cologne gebruik je meestal vaker gedurende de dag of avond. Je brengt het aan op je polsen en achter je oren. Ander verschil tussen Eau de Cologne en Eau de Parfum is de prijs. De laatste is door het veel hogere percentage aan parfum bestanddelen uiteraard veel duurder dan een Eau de Cologne.

Het verschil Eau de Cologne en Eau de Parfum? Cologne gebruik je om jezelf op te frissen en parfum geeft je een verleidelijke geur die de hele dag (en avond) om je heen blijft hangen.

Wat is Eau de Toilette?

Een Eau de Toilette zit precies tussen de Eau de Cologne en de Eau de Parfum in. Verschil tussen Eau de Cologne en Eau de Toilette is dat er in de laatste meer geurbestanddelen aanwezig zijn. Het percentage aan geur oliën zit bij een Eau de Toilette (EDT) namelijk tussen de 5 en 15%.

Eau de Toilette en Eau de Parfum ruiken dus aanmerkelijk sterker en blijven ook langer hangen dan de lichte variant, Eau de Cologne. Een Eau de Toilette blijf je gemiddeld zo’n 3 uur ruiken.

Wat is het verschil tussen Eau de Parfum en Eau de Toilette?

Het verschil Eau de Parfum en Eau de Toilette zit ‘m dus voornamelijk in de hogere concentratie aan geurbestanddelen. Die is bij een Eau de Parfum het hoogst. Minimaal tussen die 15 en 20%. Hierdoor heeft een Eau de Parfum de hoogste concentratie geurbestanddelen en blijft de geur ook minimaal 8 uur actief. Terwijl je er het minste van op hoeft te sprayen want 2 tot 3 pufjes is genoeg.

Een ander verschil tussen Eau de Parfum en Eau de Toilette is de prijs. De eerste is eigenlijk altijd duurder dan de lichtere Eau de Toilette variant. Dit heeft ook weer puur te maken met het feit dat de concentratie parfum (veel) hoger is dan bij een Eau de Toilette of Eau de Cologne.

Het verschil tussen eau de toilette en aftershave is nog groter. Een aftershave is puur bedoeld om de huid van je gezicht na het scheren te ontsmetten en je poriën te sluiten. In een goede aftershave zit geen tot nauwelijks parfum waardoor je veel minder kans hebt op irritatie na het scheren.

Let op: breng nooit Eau de Cologne, Eau de Toilette of parfum aan op je gezicht na het scheren! Gebruik dan alleen een goede aftershave.

Geur bestanddelen:

 • Eau de Cologne: 2-4%
 • Eau de Toilette: 5-15%
 • Eau de Parfum: 15-20%

Geur prestatie:

 • Eau de Cologne: tot 2 uur
 • Eau de Toilette: tot 3 uur
 • Eau de Parfum: tot 5 uur

Ga jij de verschillen zelf ervaren?

Eau de Parfum, Eau de Toilette en Eau de Cologne krijgen allen hun specifieke geur door de parfum oliën die er in zitten. In de parfum versie zit de meeste concentratie aan parfum waarvan je de hele dag kunt genieten. In Eau de Toilette en met name de Eau de Cologne zit meer water waardoor de geur eerder zal vervliegen. Daar zijn de prijzen ook op gebaseerd.