Het verschil tussen parfum, eau de toilette en aftershave

Het verschil tussen parfum, eau de toilette en aftershave

Jouw mannelijkheid houdt natuurlijk niet op bij een mooi kapsel en een stoere baard of gladgeschoren gezicht. Nadat je je klaar hebt gemaakt voor de spiegel en je favoriete outfit aan hebt getrokken, staat er nog één ding voor je te wachten tot je je helemaal het mannetje voelt. Het opspuiten van een lekker luchtje. Behalve dat je je op en top man wil voelen wil jij je als man ook onderscheiden met een eigen stijl. Je eigen voetafdruk in de samenleving. Een specifieke geur helpt je goed bij het vinden van een eigen stijl.

Wat doe je op? Een aftershave, eau de cologne, eau de toilette of eau de parfum? Wat is het toch ingewikkeld voor de man om een lekker geurtje uit te kiezen. Je wilt natuurlijk gewoon lekker ruiken en het liefst zo lang mogelijk. We zullen je de verschillen tussen alle soorten uitleggen en welke bij jouw voorkeur past.
 

Een geurtje voor mannen kiezen

Om meteen maar even een misverstand uit te de wereld te helpen kies je over het algemeen wanneer jij een geurtje gaat kopen nooit voor een aftershave. Een aftershave is enkel bedoeld voor na het scheren zoals de naam ook al letterlijk zegt. Het dicht de poriën en ontsmet meteen de huid. Ja een aftershave kan lekker ruiken maar bevat zo weinig geurbestanddelen dat je die al snel niet meer zal ruiken. En in die zin ligt eigenlijk meteen al het essentiële verschil tussen alle andere soorten, namelijk het percentage aan geurbestanddelen die een geurtje bevat.

Concentratie aan parfum maakt het verschil tussen eau de cologne, eau de toilette en eau de parfum

Eau de cologne, eau de toilette en eau de parfum bevatten allemaal parfum. Het verschil zit hem in de concentratie. Elke geur wordt gemaakt op basis van een parfum en wordt dan verdund met water of alcohol. Voor hoeveel deze geur uiteindelijk is verdund bepaald het percentage aan parfum wat in het geurtje zit en dus ook welke naam eraan wordt gegeven. Een eau de cologne, eau de toilette en een eau de parfum zouden dus best dezelfde geur kunnen hebben maar verschillen in sterkte.

Eau de cologne

De eau de cologne is de minst sterke parfum en bevat een concentratie van 2-3% aan parfum. Deze geur vervliegt vrij snel en is na maximaal twee uurtjes niet meer te ruiken. 

Een eau de cologne is één van de oudste soorten parfums dat in bijvoorbeeld de jaren 60 en 70 nog het enige was wat mannen gebruikten om lekker te ruiken. Tegenwoordig is eau de cologne een stuk minder bekend en populair dan eau de toilette en eau de parfum.

Eau de toilette

De eau de toilette is erg populair en bevat 5-10% aan parfum. Deze is al wat sterker van geur dan eau de cologne en blijft ook iets langer ruiken. Eau de toilette is redelijk betaalbaar en dus ook erg populair. Er is erg veel keuze voor mannen die een geur zoeken. Een eau de toilette zul je niet de hele dag blijven ruiken en zal dus iets vaker opgespoten moeten worden. Je ruikt een eau de toilette ongeveer drie uur. Perfect voor mannen die een geurtje zoeken maar niet van sterke parfums houden.

Eau de parfum

Over het algemeen de sterkste variant van de reguliere parfums. Eau de parfum bevat een concentratie van 10-20% aan parfum. Sommige varianten blijven tot wel acht uur merkbaar. Het is ook de populairste variant. Het is vaak wel flink duurder dan eau de toilette vanwege de hogere concentratie. Je hebt er dan ook minder van nodig om lekker te ruiken en is dus wat duurzamer afhankelijk van hoeveel je gebruikt natuurlijk.

Parfum

Behalve eau de parfum bestaat er ook nog gewoon parfum. Met een concentratie van 20-40% is dit de sterkste geurvorm die je kunt krijgen. Het is dan ook de duurste variant. Het is tot wel 24 uur merkbaar en niet te verstuiven omdat het minder verdund is. Parfum druppelt men op de huid. Je hebt maar een paar druppels nodig om de hele dag sterk te ruiken.

 

parfum mannen

 

Opbouw van geuren in parfum

Die concentraties parfum waar we het over hebben zijn natuurlijk allemaal mengels van verschillende geursoorten. Iedere parfum bestaat uit tonen die zijn onder te verdelen in drie groepen:

Topnoten

De topnoten zijn de geuren die je ruikt wanneer je een parfum aanbrengt op je huid. De eerste indruk. De geuren die een parfum voor jou onderscheiden van een andere. Deze geuren overheersen enkele minuten en zijn het snelste weer verdwenen. Typische topnoten zijn citrus, bergamot, lavendel en citroengras.

Hartnoten

De hartnoten begin je te ruiken wanneer de topnoten verdwenen zijn. Meestal na ongeveer 10 minuten. Het wordt gezien als het meest belangrijke deel van een parfum. Typische hartnoten zijn jasmijn, rozen, appel, framboos, kaneel en peper.

Basisnoten

Deze geuren blijven het laatste over en blijf je het langste ruiken. Deze noten zijn de fundering van de geur. Typische basisnoten zijn cederhout, vanille en sandelhout.

Geuren

Tot slot kun je alle geuren in de verschillende noten nog categoriseren in Bloemig, oriëntaals, fris en houterig.

 

parfum mannen gebruiken

 

Hoe jij het beste een parfum gebruikt

Wist je dat je huid een bepaalde ph waarde heeft en dat een parfum op jouw huid weer een beetje anders ruikt dan op de huid van iemand anders? Zo bepaalt je huid ook mede hoelang een parfum blijft ruiken. Daarom is in de winkel een parfum ruiken op een papiertje nooit de beste manier om een parfum te kiezen. Grote kans dat die op jouw huid anders ruikt.

Daar kun je zelf natuurlijk niks aan veranderen. Toch kun je het maximale uit een luchtje halen als jij parfum op de juiste manier gebruikt. We geven je enkele tips.

Parfum sprayen, deppen of wrijven?

Sprayen is het antwoord! Wrijven of deppen kunnen de moleculen van de geuren afbreken en daardoor verdwijnt de geur. Spray vanaf ongeveer 20 centimeter afstand op je huid. Laat de parfum intrekken.

Spray parfum op de juiste plek en laat je kleding met rust

Parfum wordt door warmte en chemische reacties geactiveerd. Sprayen op je kleding heeft dus weinig nut. Bovendien is het slecht voor je kleding. Spray de parfum het liefste op na het douchen voordat je je aankleedt. Je poriën staan dan ook nog open waardoor de geuren goed door de huid worden opgenomen. De beste plekken waar je parfum aan kan brengen zijn plekken waar je je hartslag goed kan voelen. De beste plekken zijn dus vooral op de slaap, achter de oorlel, de keel, de binnenkant van de pols en de elleboog.

Gebruik niet teveel parfum

We weten het, de verleiding is groot om even wat extra parfum op te sprayen. Soms denk je dat de parfum niet meer ruikt omdat je zelf niks meer ruikt. Dit is niet waar. Jouw hersenen wennen aan de geur waardoor je het na een tijdje niet meer ruikt. Andere mensen ruiken dit nog wel. Spray dus niet teveel op.
 

Aan de slag

Je weet de verschillen tussen parfumsoorten en hoe je het beste een parfum gebruikt. Nu heb je vast zin gekregen om een lekker luchtje op te spuiten om je eigen mannelijke stijl te definiëren. Kun je geen geschikt luchtje vinden? Of misschien wil je wel helemaal geen bekende parfum die door bijna alle mannen word gebruikt.

Bij The Alpha Men hebben we een aantal lekkere geuren van zeer goede kwaliteit. Laat je inspireren en kies een luchtje dat bij jou past! Kijk op de webshop naar heerlijke geuren. Keuze uit Eau de Cologne, Eau de Toilette en Eau de Parfum.