Waar hangt de groei van je baard van af?

Waar hangt de groei van je baard van af?

Niet iedereen is gezegend met een prachtige, dikke, volle baard. De één kan er wel maanden over doen, terwijl je bij de ander bijna de haren ziet groeien terwijl je er naar kijkt. Is het eerlijk? Nee. Is het moeder natuur? Ja. Gelukkig zijn er ondertussen genoeg tips en trucs om moeder natuur een klein handje te helpen. Het is in veel gevallen namelijk wel mogelijk om je baardgroei op de juiste manier te beïnvloeden, je moet gewoon net even weten hoe. Daarom gaan alles over baardgroei behandelen vandaag.


Leeftijd

Op welke leeftijd krijg je baardgroei? Klokslag 00:00 op je 12e verjaardag. Nee, zo eenvoudig werkt het helaas niet. Bij iedere man zal dit anders zijn en daarom is hier geen makkelijk antwoord op te geven.


Iedereen weet natuurlijk dat tijdens de puberteit de hormonen door je lichaam razen. Tijdens de puberteit beginnen de eerste haren al te groeien op verschillende plekken, waaronder een beginnende snor en/of baard. Maar vergis je niet, een volwassen baard krijg je vaak pas tussen je 25e en 27e. Ook zijn er enkele uitzonderingen en krijg je pas nog later je volle baardgroei. Wonderen zijn de wereld nog niet uit, dus geef niet op!


Verschillende factoren die invloed hebben op baardgroei

Baardgroei hangt niet af van één factor. Verschillende factoren kunnen namelijk invloeden hebben op je baardgroei (of juist het gebrek hieraan).


Testosteron

De belangrijkste factor waar je baard vanaf hangt, is het mannelijke hormoon testosteron. Veel testosteron zorgt voor veel haargroei en staat vaak ook gelijk aan een volle, dikke baardgroei. Testosteron zorgt niet alleen voor baardgroei zelf, maar bepaalt ook de lengte en de dikte die je baard kan bereiken.


Dik haar ziet er natuurlijk ook een stuk voller uit, dus testosteron beïnvloedt ook de hoeveelheid kale plekken in je baard. Wanneer je baard namelijk vol genoeg is, zullen dikke haren over kale plekken vallen waardoor kale plekken niet meer te zien zijn.


Haarzakjes

Voor baardgroei moet je ook genoeg haarzakjes hebben. In deze haarzakjes moeten receptoren zitten waar testosteron zich aan kan hechten. Het kan zo zijn dat deze haarzakjes of juist de receptoren niet aanwezig zijn, waardoor je testosteron geen invloed kan hebben op je haargroei.


Voedingsstoffen

De toevoer van voedingsstoffen is ook een factor voor goede baardgroei. Je baardharen hebben namelijk deze voedingsstoffen nodig om lekker vol en lang te kunnen groeien. In verschillende baardproducten zoals een goede baardolie of baardboter, zitten deze voedingsstoffen. Hierdoor geef je je baard een betere kans om de beste versie van zichzelf te worden.


Een doktersbezoek

Voordat je je baard voor eens en altijd opgeeft, ga eens langs de huisarts. Je huisarts kan namelijk voor je gaan testen wat het precies is wat je mist. Zo kan het zijn dat je minder testosteron hebt dan andere mannen, maar het is dus ook mogelijk dat je haarzakjes of receptoren geen testosteron vast kunnen pakken.


Mocht het nou de testosteron zijn, dan zijn er verschillende middeltjes die je huisarts je voor kan schrijven. Dit hoeft natuurlijk niet, want het is niet bepaald à la moeder natuur en je kunt ook makkelijk zonder baard. Maar we leggen je uiteraard alle opties voor.


Een doktersbezoek is ook te zien op een andere manier, namelijk de haartransplantatie-dokter. Dit hoeft uiteraard niet per se in Turkije, tegenwoordig heb je ook veel klinieken in Nederland die doen aan baardhaartransplantaties.


Producten die baardgroei stimuleren

Van deze oplossing zijn we toch net even een stukje meer fan. Je hoeft niet gelijk te beginnen met grof geschut, soms kan een subtiele verandering precies het verschil maken waar je naar op zoek bent. Van verschillende baardgroei producten zijn bewezen dat ze werken.


Baardshampoo, baardzeep en baardconditioner

We beginnen met producten die sowieso je baardgroei stimuleren. Je verwacht het misschien niet, maar een baardshampoo (of baardzeep) en baardconditioner zijn essentieel voor een gezonde baardgroei. Wanneer je je baard wast, zal je namelijk dode huidcellen en vuil van je huid en baard verwijderen. De onderliggende huid kan nu weer ademen en zal een stuk beter gezonde voedingsstoffen op kunnen nemen. Deze zijn essentieel voor een gezonde baardgroei.


Baardborstel

Een baardborstel gebruik je dagelijks en zal je baard stimuleren om beter te groeien. Vuil borstel je eruit en door het gevoel van je borstel op je huid, zullen je haarzakjes gestimuleerd worden. Doe dit elke dag in combinatie met een goede baardolie.


Baardolie

Een baardolie is een van de belangrijkste baardproducten. Zo maakt een baardolie je baard niet alleen maar glanzend en gezond, maar zal deze ook je baardgroei stimuleren. Een baardolie maakt je baardharen een stuk dikker en daardoor zal je baard ook snel voller worden. De reden dat een baardolie je baardgroei stimuleert, is doordat een baardolie je baard en de onderliggende huid intens hydrateert en voedt. Deze voedingsstoffen zijn nodig voor een gezonde baardgroei.


Baardserum

Veel baardserums zijn speciaal ontworpen om baardgroei te bevorderen. Doorbloeding wordt vaak gestimuleerd door een baardserum waardoor je haarzakjes gezonder zullen worden en voedingsstoffen beter verwerkt kunnen worden. Zoek altijd een baardserum die zich richt op de bevordering van baardgroei.


Supplementen

Je kunt ook uiteraard supplementen slikken. Sommige mensen slikken bijvoorbeeld haar supplementen om hun haargroei te stimuleren. In dit soort supplementen zitten verschillende ingrediënten die je haar-of-baardgroei kan bevorderen. Let altijd op de volgende ingrediënten:

  • Biotine (Vitamine B7)
  • Silica (silicium)
  • Testosteron
  • Maca
  • L-arginine
  • Minoxidil
  • Redensyl

Let met bepaalde supplementen wel op en slik niet zomaar iets! Wil je supplementen gaan slikken voor je baardgroei? Raadpleeg dan even een arts zodat je zeker weet dat je niet de verkeerde supplementen slikt.


Wat als niets werkt?

Heb je alles geprobeerd maar werkt niets? Onthoud dan altijd dat de attitude de man maakt, niet de baard. Alle soorten gezichtsbeharing heeft zijn charme, dus ook het gebrek aan gezichtsbeharing. Wanneer je jezelf goed verzorgd en goed in je vel zit, zal dit altijd nog charmanter zijn dan welke vorm van gezichtsbeharing dan ook. Je kunt dan met trots zeggen dat je karakter sterker is dan je baard, en dat zal zeker te zien zijn. Wanneer je dit zegt met opgeheven hoofd, is een opgeheven hoofd vaak meer waard dan een volle baard.


Mocht het nou zo zijn dat je alsnog vragen hebt over baardgroei of producten voor baardgroei, neem dan even contact met ons op. We helpen jou graag met advies! Wij zijn blij als jij blij bent. Je weet ons te vinden.