Baard onderhouden: hoe zorg je voor je baard?

Baard onderhouden: hoe zorg je voor je baard?

Je baard onderhouden. Of je nou een korte of lange baard hebt, een goede verzorging is belangrijk om ‘m gezond te laten groeien. Dit omvat niet alleen het gebruik van baardolie, maar ook het regelmatig trimmen met een baard schaar om een nette vorm te behouden. Zo voorkom je een jeukende baard, droge haren, dofheid, baardroos en huidirritatie.

Gewoon een gezond glanzende baard die lekker zacht en comfortabel aanvoelt. En daar komt niet eens zo heel veel bij kijken. Door puur onderstaande tips, tricks en verzorgingsproducten toe te passen, waaronder essentiële scheeraccessoires zoals een scheermes en scheerkwasten, worden jij en je baard(je) dikke vrienden.

Waarom is baardverzorging belangrijk?

Aan een lange volle baard heb je meer werk dan aan een stoppel- of kort baardje. En er zijn nogal wat verschillende soorten baardharen. Hoe snel groeien deze haartjes en hoe stug zijn ze? Heb je het geluk een volle baard te laten groeien of zitten er hier en daar gaten in? Zijn de haartjes dun of dikker van vorm?

Al deze verschillende baardsoorten en lengtes hebben baard verzorging op maat nodig. De ene baard heeft alleen een goede baardshampoo en een natuurlijke baardolie nodig. Een andere baard heeft aan baardconditioner en baardolie voldoende. Hieronder de belangrijkste redenen om je baard de juiste TLC te geven.

 • Je baard schoonhouden is hygiënisch
 • Het vermindert jeuk en baardroos
 • Hydrateert de droge huid en baardharen
 • Verzacht de stugge baardharen
 • Geeft glans aan doffe baardharen

Hoe onderhoud je een beginnende baard?

Als je net je baard laat staan is het belangrijk dat je de baardhaardjes en je huid eronder goed verzorgt. Met name als de eerste haardjes zich aandienen kunnen deze de huid irriteren. De weg naar een mooie baard is best een hobbelige ritje waar je huid even doorheen moet. Begin dus gelijk met je baard verzorgen door een goede baardolie te gebruiken om je onderliggende huid en de beginnende baardhaardjes te verzachten. Dat scheelt enorm.

Hoe onderhoud je een stoppelbaard?

Als je alleen een verzorgde stoppelbaard wenst is een goede baardtrimmer het instrument om je stoppels in optimale vorm en lengte te houden. Met deze hele korte stoppels van 1 tot 4 mm kan je net het verschil in looks maken. Met een safety razor kun je de contouren strak uitlijnen. Daarnaast is het ook hier van groot belang hier ook een goede baardolie te gebruiken. Daarnaast raden we je aan de volgende verzorgingsproducten aan je baard en huidverzorgingsroutine toe te voegen:

Hoe onderhoud je een korte baard?

Een korte baard kan irritatie opwekken door met name de harde haartjes die je huid lijken te bijten. Deze baardhaartjes zijn zo’n 1 tot 3 cm lang en die maken het uitdagend voor je om door te zetten een mooie baard te laten staan. Door het inmasseren van baardolie kun je die beginnende jeuk, irritatie en uitslag simpel voorkomen. Baardolie hydrateert en voedt zodat je korte baardje zacht aanvoelt.

Naast het gebruik van baardolie is het essentieel om je korte baard regelmatig te trimmen met een scherpe baard schaar. Ook helpt het dragen van een baardschort tijdens het trimmen om je kleding schoon te houden. De beste aanpak voor een gezonde korte baard? Hieronder puntsgewijs voor je op een rijtje gezet:

Hoe onderhoud je een medium baard?

Uiteraard heb je aan een medium baard wat meer onderhoud nodig dan aan de kortere versies. Wat heb je nodig om dit type baard goed te verzorgen?

Hoe onderhoud je een lange baard?

De kans dat je bij een lange baard nog last baardjeuk hebt is kleiner dan met een korte baard. Dat neemt niet weg dat je volle baard juist veel TLC nodig heeft. In tegenstelling tot je hoofdharen kunnen de haarzakjes in je gezicht lange baardharen niet voldoende hydrateren. Dus je ontkomt er niet aan je baardharen elke dag te voeden, anders eindigt ie' als een hard en droog plakkaat en zal letterlijk gaan uitvallen. Dus, welke hulpmiddelen heb je hiervoor nodig?

 • Baard shampoo
 • Baard conditioner
 • Baardolie (6 tot 8 druppels)
 • Baardbalsem (2 tot 4 vingertopjes)
 • Snorwax (1 vingertopje)
 • Baardborstel

Alle baardlengtes op een rijtje

 • Stoppelbaard: 0,1 mm – 5 mm
  - Korte stoppelbaard (5’o clock shadow): 0,1 mm – 2 mm
  - Medium stoppelbaard (medium stubble): 2 mm – 4 mm
  - Lange stoppelbaard (long stubble): 5 mm
 • Korte baard: 5 mm – 1,5 cm
 • Medium baard: 1,5 cm – 7,5 cm
 • Lange baard: 7,5 cm+

Wist je trouwens dat je bij ons ook een complete baard verzorging set kunt verkrijgen? Dan ben je meteen helemaal compleet om je baard van begin tot eind te laten shinen. Zonder baardjeuk en irritaties!

Laatste tip? Mocht je de natuurlijke kleur van je lange(re) baard te licht vinden raden wij je aan om een goede baardverf te gebruiken. Kun je 'm bijvoorbeeld net dat tintje donkerder maken zodat hij beter bij de kleur van je hoofdhaar past!

Mocht je over baard onderhouden nog vragen hebben dan vernemen wij deze uiteraard graag. Always happy to help you out.

Veel succes!

Je vrienden, The Alpha Men.