6 redenen waarom je een baard borstel moet gebruiken

6 redenen waarom je een baard borstel moet gebruiken

Iedereen kamt of borstelt dagelijks wel het haar op je hoofd. Zo zit het beter in model, is het makkelijker te verzorgen en zitten er geen knoopjes meer in het haar. Maar wist je ook dat mannen hun baarden zouden moeten borstelen? Het borstelen van de baard levert namelijk verschillende voordelen op, die we in dit artikel met je doorlopen. Wist je bijvoorbeeld dat het onder andere de haargroei stimuleert en zorgt voor meer volume? Ben je benieuwd naar nog meer voordelen? Lees dan even met ons mee. 

Wat is nu eigenlijk een baard borstel?

Om je hoofdharen te borstelen gebruik je een haar borstel en zo gebruik je voor je baard een baard borstel. Een baardborstel heeft eigenlijk meerdere functies. Naast dat het uiteraard je baard beter in model laat zitten, kun je er ook verzorgingsproducten mee verdelen door de baard. Daarbij is een baard borstel vrij stug, maar dat is met een reden. Hierdoor wordt de huid gestimuleerd, maar hierover later meer. Een baardborstel is hiermee een essentieel onderdeel van een goede baardverzorging.

 

baard borstel

 

Zes voordelen van het gebruik van een baard borstel

1 | Stimuleert haargroei

Door dagelijks de baard grondig te borstelen, wordt de huid geprikkeld. Dit zorgt voor een stimulering van de haarzakjes, wat de baardgroei stimuleert. De haren zullen dus sneller groeien, maar ook dikker en minder breekbaar worden. Wanneer je dagelijks de haren in dezelfde richting borstelt, groeien de haartjes na een tijdje zelfs in dezelfde richting. Zo krijg je dus uiteindelijk een strakkere baard. 

2 | Scrub en tegen ingegroeide haartjes

Je hebt vast wel eens van een scrub gehoord; een dikke vloeistof met korreltjes die ervoor zorgt dat vuil, dode huidcellen en andere onzuiverheden verwijderd worden. Deze functie heeft een baardborstel eigenlijk ook. De stugge haren van de borstel komen tot in de poriën en nemen hierdoor dode huidcellen en vuil mee. Doordat dit vuil verwijderd wordt, heb je ook minder last van ingegroeide schilfers en ingegroeide haartjes. Er blijft enkel een nieuwe en levende huidlaag over die alle voedingsstoffen kan opnemen. Dat jeukt al een stuk minder. De stugge borstelharen bevorderen ook de doorbloeding van de onderliggende huid, waardoor de baard meer voedingsstoffen krijgt via het bloed.

 

baard borstel gebruiken

 

3 | Verzorgt de haren

Haartjes die steeds in de knoop zitten, raken sneller beschadigd. Door de baardharen te borstelen blijven ze langer mooi. Bovendien kun je met een baardborstel speciale producten voor baardverzorging gelijkmatig aanbrengen. Denk hierbij aan baardolie, baardwax of baardbalsem. De borstel zorgt voor een gelijkmatige verdeling, waardoor ieder haartje goed verzorgd kan worden. Bovendien reiken de borstelhaartjes ook dieper dan dat je de producten met je vingers zou aanbrengen. Daardoor komt het product ook bij de haaraanzet, zodat die ook goed verzorgd worden.

4 | Balanceert talgproductie

Je kent het probleem vast; allemaal schilfers die zichtbaar zijn in je baard. Dit wordt ook wel baardroos genoemd. Baardroos bestaat uit huidcellen die te veel zijn aangemaakt, wat resulteert in witte schilfers. Naast dat het er niet mooi uitziet, jeukt het ook nog eens enorm. Baardroos is het gevolg van een overproductie van talgklieren. Door de baard dagelijks grondig te borstelen verwijder je deze schilfers uit de baard en kun je voor een balans in de talgproductie zorgen. Dit zorgt voor minder schilfers en dus ook minder jeuk.

5 | Reinigt de baard

Iedere dag komt er zichtbaar en onzichtbaar vuil terecht in je baard. Dat is een feit waar je niks aan kunt doen. Wel is het belangrijk om dit dagelijks schoon te maken, om bijvoorbeeld ontstekingen te voorkomen. Door de baard goed door te borstelen met een zwijnenharen baardborstel (of varkenshaar) verwijder je hiermee al het vuil wat zich ophoopt tussen de haartjes. Dit zorgt voor een mooie schone baard waar je trots op kunt zijn.

 

baard borstel kopen

6 | Meer volume

Niet iedere man is gezegend met dikke haren die voor een mooie volumineuze baard zorgen. Echter kan het wel helpen door dagelijks je baard flink te borstelen. je borstelt de haartjes uit elkaar en door de stimulering van de haarzakjes. Je baard zal er zichtbaar meer volume van krijgen.

Welke baard borstel is het beste?

Nu je weet welke voordelen een baard borstel allemaal te bieden heeft, wil je natuurlijk wel een goede baardborstel aanschaffen, kies je voor een synthetische baardborstel of toch één met zwijnenharen? Op zoek naar de perfecte borstel kom je er heel veel tegen in allerlei soorten en maten. Wij hebben de 10 beste alvast voor je geselecteerd! Een verkeerde keuze zit er niet tussen.

 

Ben je geïnspireerd geraakt? We hebben hieronder nog meer lijsten voor je geselecteerd.