Scheerkwasten: de soorten en verschillen

Scheerkwasten: de soorten en verschillen

Is dat nou echt nodig zo’n scheerkwast? Om zelf een scheerschuim te maken van een scheerzeep of scheercrème heb je inderdaad een scheerkwast nodig. Zo’n scheerschuim zorgt ervoor dat je baardharen vocht opnemen en zachter worden. Ook gaan ze meer overeind staan waardoor de haren makkelijker af te scheren zijn. Het schuim zorgt ervoor dat er een beschermlaag op de huid komt waardoor het mes makkelijker over de huid glijdt. Dit levert bij elkaar een beter scheerresultaat op. Scheerkwasten voelen erg comfortabel en verdeeld de vocht en schuim goed tussen de baardharen.

 

scheerkwasten gebruiken

 

Haren die gebruikt worden in een scheerkwast

De haren die worden gebruikt in een scheerkwast zijn onder te verdelen in drie soorten:

  • Varkensharen
  • Synthetische haren
  • Dassenharen

Dit zijn over het algemeen de drie meest belangrijke soorten haren die gebruikt worden voor scheerkwasten. Varkensharen zijn het goedkoopste en dassenharen het duurste. Het verschil zit hem vooral in de zachtheid en dikte van de haren en hoeveel vocht de haren vasthouden. De hoeveelheid vocht heeft invloed op hoe rijk het schuim is dat je klopt met een scheerkwast.

Scheerkwasten van varkensharen

Scheerkwasten met varkensharen zijn een stuk goedkoper dan dassenhaar. Qua prijs een stuk goedkoper dam andere kwasten. Varkensharen zijn een stuk sterker, dikker en harder dan dassenharen. Het geeft een harder gevoel met scheren maar neemt wel makkelijker harde scheerzeep op omdat de haren een stuk harder zijn. Sommige mannen houden juist van die harde masserende bewegingen. Na veelvuldig gebruik van de scheerkwast zullen de varkensharen wel wat zachter worden doordat de punten splijten. De varkensharen houden genoeg vocht vast om een rijk schuim te maken. De kwasten zijn vaak geel tot wit en te krijgen voor een betaalbare prijs.

Scheerkwasten van synthetische haren

Wie geen dierlijke producten wil gebruiken, kan gebruik maken van een scheerkwast met synthetische haren. Deze scheerkwasten zitten qua prijs tussen dassenhaar en varkenshaar in, maar hebben tegenwoordig dezelfde zachtheid als die van dassenharen. Ze houden voldoende vocht vast voor een goed scheerschuim. Nog een voordeel is dat de haren sneller opdrogen wat makkelijk is wanneer je op reis bent. De synthetische haren zijn ideaal voor mensen met acne of allergieën vanwege de hygiëne van de kwast.

De Plissoft kwastharen van RazoRock zijn qua prijs/kwaliteit de beste synthetische kwasten van dit moment.

 

scheren met een scheerkwast

 

Scheerkwasten van dassenharen

Dassenharen zijn over het algemeen het meest geliefd onder de mannen die nat scheren. De haren houden heel veel vocht vast waardoor makkelijk een rijk schuim gemaakt kan worden en zijn ongelofelijk zacht. Dit maakt het scheren erg comfortabel en de kwasten gaan ook nog eens erg lang mee. De haren zijn moeilijker verkrijgbaar en dus ook een stuk prijziger dan varkensharen en synthetische haren. Dassenharen zijn onder te verdelen in verschillende categorieën.

Silvertip

De Silvertip is kwalitatief de beste dassenhaar. De selectie van deze haren is zeer streng en maar een klein aantal haren van de das voldoen aan deze kwaliteit. De silvertip dankt zijn naam aan de witte punten die de haren hebben. Deze dassenharen geven het meest comfortabele scheerresultaat dankzij de zachtheid van de haren en het grote vermogen vocht vast te houden. Shop een Silvertip bij bijvoorbeeld Mühle of Merkur!

Super Badger

Haren van topkwaliteit die net iets dikker zijn dan de silvertip. De haren komen van de rug van de das. Shop een Super Badger bij Simpsons of Taylor of Old Bond Street!

Best Badger

Afkomstig van de buik van de das en nog steeds topkwaliteit. Net iets dikker dan de haren van de super badger en de silvertip. Produceert ook een rijkelijk schuim. Shop een Best Badger bij bijvoorbeeld Captain Fawcett of NOM!

Tips voor scheerkwasten

Varkenshaar

The goodfellas' Smile - The Wild Hog

Proraso Shaving Brush

 

Synthetische haren

Muhle Silvertip Fibre

Rockwell Synthetic Shave Brush

 

Dassenhaar

Muhle Silvertip Chrome

Captain Fawcett Badger Shaving Brush

Taylor of Old Bondstreet scheerkwast - Superbadger