Nat of droog scheren: wat is het beste?

Nat of droog scheren: wat is het beste?

Zie jij scheren als een mannenlast of als een heerlijk verzorgingsritueel? Neem jij graag de tijd of ben je lekker ongeduldig? Moet het functioneel zijn of kan jij ook genieten van een beetje extra luxe? De antwoorden op deze vragen geven jou niet alleen een beeld over je eigen persoonlijkheid, maar ook over jouw voorkeur in scheren. Komen we straks even op terug.

De eeuwenoude vraag speelt hedendaags nog steeds, is droog of nat scheren beter? Je hebt fikse aanhangers van beide kanten en we mogen het bijna een religie noemen. Sommige mensen hangen nog in het midden en weten niet precies wat nou de voor-en-nadelen zijn van droog en nat scheren. Daarom is het handig om eens diep in te gaan op de eeuwenoude vraag “wat is beter, droog of nat scheren?” Voor nu hebben we genoeg gepraat, let’s begin.

 

De voordelen van droog scheren

Men and machines, vaak een gouden combinatie. Droog scheren doe je namelijk altijd met een scheerapparaat; een moderne machine die snel en geavanceerd is. Een groot voordeel van zo’n scheerapparaat (trimmer, tondeuse of bodygroom) is dat het weinig kans geeft op scheerirritaties en sneetjes. Een scheerapparaat staat verder van je huid af en zal daardoor minder je huid irriteren. Ook is het nogal makkelijk, je hoeft je niet te verdiepen in veel technieken en daardoor hoef je minder voorzichtig te werk te gaan dan bijvoorbeeld met een vlijmscherp open scheermes.

Wanneer je aan de slag gaat pak je simpelweg je scheerapparaat en begint te scheren. Het zoeken naar de juiste scheerproducten zoals een scheerzeep, scheercrème of scheergel is dus niet nodig. Droog scheren is snel, efficiënt, irritatievrij en je hoeft niet na te denken over verschillende producten. Het droog scheren heeft niet voor niets veel aanhangers.

 

De nadelen van droog scheren

Het klonk zo ideaal, het droog scheren. Toch brengt droog scheren ook nadelen met zich mee. Je snapt dat we niet alleen de voordelen kunnen noemen, dus we gaan het ideale plaatje weer even wat afzwakken.

Omdat een scheerapparaat zo ver van je huid af staat, zal je geen irritaties krijgen. Helaas is het daarom ook zo dat je baardharen niet ver genoeg worden afgesneden. Wanneer je een sterke baardgroei hebt, zul je daarom al binnen een paar uur alweer een baardschaduw zien. De één vindt dit geen probleem, de ander wel. Het is maar net voor welke look je gaat.

Een ander nadeel is dat de baardharen door een droog mes niet goed afgesneden worden, maar een soort van ‘afgeschraapt’. Daardoor kan er een klein laagje van de hoornlaag van je huid meegenomen worden. Hierdoor kunnen poriën gaan verstoppen en dit kan helaas weer puistjes veroorzaken. Ook moet je de mesjes goed schoonmaken en met regelmaat vervangen.

 

De voordelen van nat scheren

De grondigheid van een natte scheerbeurt is onevenaarbaar. In feite kan je kiezen voor een safety razor, shavette, straight razor of cartridge razor. De meeste moderne messen passen zich zonder probleem aan aan de vormen in jouw huid. Door een scheermes te gebruiken zullen de haren mega kort afgesneden worden. Het resultaat? Een gezicht dat zo zacht is als een babybilletje. Die baardschaduw komt de komende tijd zeker nog niet tevoorschijn.

Nat scheren staat bekend om het gehele ritueel. Zo gebruik je eerst een pre shave en daarna een goede scheerschuim, scheergel, scheerolie, etc. Deze producten zullen je baardharen zacht maken waardoor het scheren een stuk makkelijker zal gaan. Ook zorgen deze producten voor een extra beschermlaagje op je gezicht waardoor scheerwondjes en irritaties niet snel zullen voorkomen. Na het scheren gebruik je uiteraard een lekkere aftershave die je huid zal verkoelen en verzorgen.

Doordat het nat scheren zo precies is, zul je merken dat je de contouren van je baard extreem goed kunt bijhouden. Je baard krijgt precies de vorm die jij wilt, je contouren zullen mega strak zijn en alles wat jij glad wil hebben, zal mega glad zijn.

 

De nadelen van nat scheren

Laten we meteen met de deur in huis vallen; nat scheren brengt wat risico’s met zich mee. Mocht je niet goed met je scheermes om kunnen gaan, dan is het gewoon een vlijmscherp wapen. Maar laten we eerlijk zijn, mannen houden toch wel van een beetje risico? Doe gewoon een beetje voorzichtig en je zult het heus wel overleven.

Het volgende nadeel is dat het een stukje duurder is dan droog scheren. Zo moet je de juiste scheerproducten in huis halen én met regelmaat je scheermesje vervangen. Botte scheermesjes zullen je haren namelijk niet goed meer afknippen, maar afscheuren. En je snapt het al, scheerirritaties incoming. En laten we niet vergeten dat je altijd met goede zorg met je scheermesje om moet gaan. Zo moet je hem na het scheren altijd schoonspoelen, anders kun je bacteriën in je mesje krijgen. Het resultaat? Scheerirritaties. Nat scheren kost dus meer geld, tijd en energie.

 

Conclusie: is droog scheren of nat scheren beter?

Droog scheren is snel, efficiënt en je hebt er alleen maar één scheerapparaat voor nodig. Wel heb je binnen een paar uur weer een baardschaduw, je moet je sneller weer opnieuw scheren en je hebt meer kans op puistjes.

Nat scheren is door het hele pre-shave ritueel een stuk zachter en verzorgender voor je huid, zal je haren een stuk korter afsnijden en een baardschaduw is voor de komende tijd niet meer te zien. Wel kost het, juist door dat fijne pre-shave ritueel, meer tijd, meer skills en je hebt meer verzorgingsproducten nodig.

Even terug naar de kernvraag: “wat is beter, nat of droog scheren?” Kijk eens terug naar alle vragen die in het begin werden gesteld. Dan heb je gelijk het antwoord of jij een type man bent die liever voor droog scheren of nat scheren gaat. Beide hebben hun voorkeuren, kies dus vooral een manier die bij jou en jouw levensstijl past. Onze mening laten we daardoor lekker in het midden (nee grapje, wij zijn gek op nat scheren).

Mocht je nog vragen hebben over dit onderwerp of wil je de juiste producten in huis halen? Neem gewoon even contact met ons op en dan proberen wij jou te gaan matchen met de beste producten. Jij blij - wij blij.

Shave away!

Je vrienden, The Alpha Men