Het kiezen van de juiste scheerzeep

Het kiezen van de juiste scheerzeep

Een scheerzeep kiezen is nog nooit zo’n luxeprobleem geweest als vandaag. Het product dat al honderden jaren oud is wint in snel tempo aan populariteit. De keuze en kwaliteit die er tegenwoordig beschikbaar is, geeft voldoende aanleiding het eens te proberen. De scheerzeep is nog steeds het meest duurzame scheerproduct die ook nog eens het mooiste schuim weet te produceren.

Toch kun je niet alle scheerzepen onder één kam scheren, hihi. Ook onder scheerzepen zitten belangrijke verschillen waar je rekening mee kan houden bij het maken van een keuze. Er is niet één beste keuze. Elke scheerzeep is anders en de één is niet per se beter dan de andere. Het hangt helemaal van je persoonlijke wensen af. Wil je een zo goed mogelijk keuze kunnen maken bij het kopen van een scheerzeep, dan kun je naar de volgende factoren kijken. 

beste scheerzeep kiezen

 

Ingrediënten van de scheerzeep

De eigenschappen van een scheerzeep hangen voor een groot deel af van welke ingrediënten deze zijn gemaakt. Op deze manier kun je scheerzepen verdelen in drie categorieën. Scheerzepen op basis van talg of oliën met glycerine (vegan scheerzeep).

Scheerzeep op basis van talg

Dit zijn de traditionele scheerzepen die er al honderden jaren zijn. Talg is een product dat meestal uit het vet van een rund wordt gemaakt. Het is een bijproduct waar al honderden jaren zeep van wordt gemaakt. Het bevat veel goede vetzuren en werken dus ook hydraterend op onze huid. Het is makkelijk en goedkoop te maken en gaat lang mee. Het vettige talg zorgt voor een goede bescherming van de huid bij het scheren en de kans op wondjes wordt zo verminderd. Omdat er dierlijke producten in worden gebruikt zie je deze zepen wel steeds minder.

Veganistische scheerzeep

Scheerzepen zonder talg worden meestal gemaakt op basis van kokosolie, palmolie of arganolie. Hier wordt vaak ook glycerine aan toegevoegd. Dit is erg geschikt voor mannen met een wat gevoeligere of drogere huid. Glycerine heeft erg hydraterende eigenschappen. Omdat er geen dierlijke producten in worden gebruikt, worden het vegan scheerzepen genoemd. Ook deze zepen zijn tegenwoordig van hoge kwaliteit. Wil je wat extra hydratatie tijdens het scheren, dan zijn deze zepen erg geschikt.

Harde of zachte scheerzepen

Niet alle scheerzepen zijn hard. Je hebt ook wat zachtere scheerzepen. Sommige zijn zelfs zo zacht dat het bijna op een crème begint te lijken. Dit noemen ze ook wel croapes. Er zitten een paar belangrijke verschillen tussen deze zepen.

hulp bij kiezen van scheerzeep

 

Harde scheerzepen

Harde scheerzepen (tripple milled zepen) staan erom bekend zeer lang mee te gaan. De zepen worden meerdere keren door een malingsproces gehaald waardoor al het vocht uit de zeep wordt gehaald. Het resultaat is dan een zeer geconcentreerd stuk zeep. Deze produceren een heerlijk dik en rijk schuim wat eigenlijk niet te vergelijken is met dat van een zachte scheerzeep. Het nadeel is dat het meer tijd kost om een schuim te maken met deze zepen. Voor beginners kan dit bijvoorbeeld wat lastiger zijn. Dit geldt trouwens lang niet meer voor alle harde scheerzepen. Sommige harde scheerzepen schuimen ook erg makkelijk op.

 

Semi-harde scheerzepen

Uit deze scheerzepen is minder vocht gemaald en dit resulteert dus in een wat zachtere scheerzeep. Dit kost minder werk en is dus goedkoper te maken. Deze scheerzepen zijn vaak wat makkelijker op te schuimen en zijn vaak de eerste zepen die mensen proberen wanneer voor het eerst beginnen met nat scheren. De zachtere zepen hebben vaak een sterkere geur doordat er meer vocht in de zepen zit.

 

 

beste scheerzeep kopen

 

Zachte scheerzeep (croap)

Deze scheerzepen zijn nog weer zachter dan semi-harde scheerzepen en vallen samen onder de zachte scheerzepen. Deze zijn nog makkelijker op te schuimen maar gaan er ook sneller doorheen. Ook van deze zachte scheerzepen zijn erg goede scheerzepen te krijgen. 

 

Het maken van de juiste keuze

Het kiezen van een scheerzeep blijft natuurlijk een erg persoonlijke keuze. Begin je net met nat scheren? Probeer dan eens een zachte of semi-harde scheerzeep. Heb je snel last van een droge huid? Kies dan voor een scheerzeep met glycerine. Wil je lang met je scheerzeep kunnen doen en het mooiste schuim hebben? Ga dan voor een harde scheerzeep. Scheerzepen op basis van talg produceren een lekker romig schuim maar worden wel van dierlijke producten gemaakt. Als dat een probleem is kun je voor de veganistische varianten kiezen. 

Geïnspireerd geraakt? We hebben de complete top 10's voor je geselecteerd: