Manscaping: moeten mannen hun oksels scheren?

Manscaping: moeten mannen hun oksels scheren?

Het scheren van oksels. Iets wat bij vrouwen eigenlijk vanzelfsprekend is, ligt bij mannen nog anders. Want waar dient die pluk gras onder de armen eigenlijk voor? Waarom zouden niet alle mannen het gewoon weg scheren? Over bepaalde delen van het lichaam zijn we het grotendeels eens. Denk aan de benen, daar blijft je als man eigenlijk gewoon vanaf. Tenzij je wielrenner of bodybuilder bent natuurlijk.

Waarom mannen okselhaar hebben is in de wetenschap eigenlijk nog geen zekerheid over. Gedacht wordt dat het gebruikt werd om een partner aan te trekken. In je oksel zitten veel apocriene klieren die zweet produceren. Deze zweet bevat allerlei informatie die via geur wordt overgebracht. De haren houden deze geuren vast zodat het kan worden overgebracht om een potentiële partner aan te trekken. Als het nu nog zo makkelijk was, dan was er natuurlijk geen twijfel over mogelijk en liep elke man met een volle bos haar onder de armen. 

Waarom er dan nog altijd verschillende groepen mannen zijn die het (deels) laten zitten of toch scheren, zijn meerdere verklaringen voor.

manscaping oksels

 

 

Redenen om je oksels wel te scheren

Hygiëne

Het belangrijkste argument voor mannen is toch wel hygiëne. Want wanneer je okselhaar hebt zul je nou eenmaal meer transpireren op die plek door de warmte. Ook blijft de geur die zweet achterlaat zitten in de haren. Wanneer je je gewassen hebt is het ook nog eens lastiger om je deodorant goed aan te brengen. Vooral voor mannen die sporten is dit een belangrijke reden om de oksels te scheren.

Voor de vrouwen

Voor vrouwen is het nou eenmaal een flinke afknapper wanneer je onverzorgde bosjes haar onder je armen hebt. Het ziet er niet verzorgd uit en maakt ook geen frisse indruk.

 

oksels scheren man

 

Comfort

Vooral tijdens de warmere dagen is een veelgehoorde reden voor mannen om iets aan hun okselhaar te doen, dat het een stuk comfortabeler voelt. Je zweet minder en wanneer je zweet merk je dit minder. Het voelt een stuk luchtiger onder je armen.

Reden om je oksels niet te scheren

Het ziet er mannelijker uit

Tja, laten we eerlijk zijn. Een kale bedoening ziet er niet erg mannelijk uit. En daar komen ook de vrouwen weer om de hoek kijken. We weten het, we maken het jullie er zo niet makkelijker op. Maar er is dus ook een grote groep vrouwen die juist afknapt op kale oksels. Het zou niet mannelijk zijn. Wat moet je dan? Wanneer je je daar echt zorgen om maakt, kun je het beste voor de middenweg kiezen. De okselharen trimmen. Geen bos, maar ook geen kale vlakte.

De hormonen

De stoffen en geuren die worden afgegeven onder de oksels hebben een feromoon-achtige werking. Dit betekent dat het ervoor kan zorgen dat een vrouw zich tot je aangetrokken voelt of zelfs opgewonden van je raakt. Dat stamt nog uit de oeroude tijd waarin we partners aantrokken met onze geur in plaats van gladde openingszinnen. Wanneer je je oksels glad scheert hebben die hormonen minder kans om onder je oksels te blijven zitten.
 

Oksels wel of niet scheren als man?

Wat is dan nu het beste? Wij vinden dat je vooral moet doen waar je jezelf een plezier mee doet. Je kunt het minstens een keer proberen om te kijken hoe het bevalt. Het is namelijk zo dat je haren ook gewoon weer terug groeien, echt waar!
 

Ga eventueel voor de middenweg: je oksels trimmen

Wanneer je toch liever niet voor de kale oksel gaat kun je altijd de oksels trimmen. De middenweg die voor bijna iedereen acceptabel is. Trimmen is erg makkelijk te doen door iedereen met een tondeuse. Het makkelijkste is een speciale kleine tondeuse te gebruiken die een stuk preciezer is.

Het beste is dit droog te doen voor het douchen. Tenzij je een trimmer hebt die waterbestendig is en ook onder de douche gebruikt kan worden. Heb je nog nooit iets aan je okselharen gedaan? Begin dan altijd met de kop voor het langste haar. Wanneer je dat hebt gedaan kun je steeds een stukje korter gaan.

Hoe kun je je okselhaar scheren?

Besluit je toch lekker voor de comfortabele gladde oksel te gaan dan kun je ze het beste scheren. Dit is dan wel weer een klusje dat iets meer aandacht vraagt dan het trimmen. Daarom leggen we de belangrijkste stappen uit. 

  1. Trimmen

Wanneer je je oksels voor het eerst gaat scheren is het belangrijk ze eerst te trimmen. Er is geen scheermes dat door jouw jungle heen komt. Trim dus eerst je okselharen.

 

scheren oksels van man

 

  1. Wassen voor het scheren

Wassen voor het scheren van je oksels is belangrijk om te voorkomen dat er vuil in de poriën komy tijdens het scheren. Probeer af en toe ook je oksels te scrubben om dode huidcellen te verwijderen. Doe je dit niet, dan kan de porie-opening afgesloten raken en heb je veel meer kans op ingegroeide haren.

  1. Scheer tijdens of vlak na het douchen

Door het warme water worden de okselharen zacht en is er meer vocht om het scheermes over de huid te laden glijden. Vind je het maar irritant onder de douche? Doe het dan vlak na het douchen wanneer de haren nog zacht zijn. 

  1. Gebruik een zachte scheercrème

De huid onder de oksels is erg gevoelig. Het is dus echt noodzakelijk om een scheercrème te gebruiken. Met een zachte scheercrème bedoelen we eentje die niet of geen chemicaliën bevat en dus vriendelijk voor de huid is.

  1. Gebruik een scherp mes

De grootste oorzaak van irritatie na het scheren of een slecht resultaat is het gebruik van een bot mesje. Zorg dat je voor je oksels gewoon elke keer een nieuw mesje gebruikt. Gebruik eventueel een safety razor wanneer je daar al enige ervaring mee hebt. Zo bespaar je op nieuwe mesjes en heb je een nog gladder resultaat.

  1. Geen sprintje maar een wandeling

Maak er geen haastige klus van. De oksels zijn zeer gevoelig. De kans op wondjes of irritatie is groot. Ga in alle rust aan de slag en zet ook vooral geen druk op het scheermes. Zelfs dan kost het je geen tijd teveel.

  1. Gebruik eventueel een aftershave balsem

Wanneer je van jezelf snel last krijgt van een geïrriteerde huid onder je oksel zou je ook een aftershave balsem kunnen gebruiken na het scheren. Dit werkt verzachtend en hydraterend voor de huid waardoor het zacht zal aanvoelen na het scheren. Gebruik een aftershave balsem zonder alcohol. Wacht daarna nog even met het aanbrengen van deodorant. Laat het eerst intrekken.