Gezichtsverzorging voor mannen met een droge huid

Gezichtsverzorging voor mannen met een droge huid

Sommige mannen kennen het waarschijnlijk wel. Een droge, trekkerige, jeukende huid die gevoelig is voor elke prikkel en bijna elk ingrediënt. Lastig en oncomfortabel. Daarnaast ziet het er vaak gewoon niet gezond uit. Net als vrouwen hebben we er last van, alleen zijn wij vaak wat meer ‘verloren’ in dit gebied dan vrouwen. Wij denken vaak met ons praktische brein: een dagcrème zal het wel oplossen. Nope, fout. Hoe je met je huid omgaat en welke producten je ervoor gebruikt: dát maakt het verschil. Dus daar gaan we je uiteraard meer over vertellen.

Hoe weet ik of ik een droge huid heb?

Kijk, laten we er duidelijk over zijn. Elke huid is weer anders. Daarom is het handig om zeker te weten wat voor huidtype je hebt. Doe 1 van deze testen en je weet voor eens en altijd welk huidtype je hebt.

Bare Face methode

 • Was je gezicht met een milde gezichtsreiniger en dep je gezicht daarna voorzichtig droog. Wacht zo’n 30 minuten en kijk daarna in de spiegel wat je ziet.
 • ​​Is jouw huid gaan glanzen rondom je voorhoofd, neus en wangen? Dan is de kans groot dat je een vette huid hebt.
 • Voelt je huid strak aan en zijn er vlekjes of schilfers ontstaan? De kans is groot dat jouw huid droog is.
 • Als je huid verschillende kenmerken heeft zoals droge en vette zones, is de kans groot dat je een gecombineerde huid hebt.
 • Is je huid rood geworden na het gebruik van de reiniger en voelt het branderig aan? Of is je huid in het algemeen wat rood en vlekkerig? Dan heb je waarschijnlijk een gevoelige huid.
 • Ziet je huid er fris en gezond uit, en heb je helemaal nergens last van? Gefeliciteerd! Jij bent gezegend met een ‘normale huid’.

Blotting Paper methode

 • Reinig je gezicht en pak er een vel keukenrol of een tissue bij. Druk deze een half uur na het reinigen stevig op je gezicht en wacht even voordat je ‘m weer van je gezicht af haalt.
 • Is het doekje erg vettig geworden? Dan is de kans groot dat jij een vette huid hebt.
 • Is er geen vettigheid te bekennen? Dan kun je jouw huidtype als droog bestempelen.
 • Als je een normale of gecombineerde huid hebt zal je een kleine hoeveelheid vettigheid op het doekje zien zitten.

Heb je een droge of juist vochtarme huid?

Om het je nog makkelijker (ahum) te maken, is er ook nog weer een verschil tussen een droge en vochtarme huid. Het verschil is dat iedereen een vochtarme huid kan krijgen en dit gaat vaak ook vanzelf weer voorbij.

Vochtgebrek kan veroorzaakt worden doordat de vochthuishouding in je lichaam niet optimaal is. Dit gebeurt als je te weinig drinkt, te veel zoute bamischijven eet (of gewoon ongezond eet in het algemeen) of door een flinke kater. Ook kan te veel zon, een gure wind of droge lucht (van de centrale verwarming bijvoorbeeld), te heet douchen óf het gebruik van een verkeerde zeep hier invloed op hebben. Naarmate je huid ouder wordt, verliest het sowieso meer vocht en heb je dus ook meer kans op een vochtarme huid. Het is dus niet altijd ‘je eigen schuld’. Op die kater na dan.

Een droge huid daarentegen is erfelijk en ontstaat doordat de huid van nature te weinig talg (natuurlijk huidvet) aanmaakt. Een typische droge huid heeft kleine poriën, is gevoelig voor rimpels en schilferigheid, maar niet voor acne of mee-eters en is daar ook nooit heel vatbaar voor geweest, ook niet in de jeugd. Dat is dan wel weer een pluspunt!

Wanneer een huid niet over voldoende vet beschikt, is het voor de huid moeilijk om vocht vast te houden. Het resultaat is dan vaak een huid die zowel droog (vetarm) als vochtarm is. Maar, er is ook goed nieuws! Er zijn namelijk manieren om als man een droge huid te behandelen.

De nadelen van een droge huid

Als je last hebt van een droge huid, weet je ook dat er vaak wat onaangename kenmerken om de hoek kijken. We gaan het even voor je opsommen. Een droge huid heeft vaak last van het volgende:

 • Onaangenaam trekkerig gevoel van de huid
 • Een schraal gevoel van de huid
 • Sneller geneigd om geïrriteerd te raken
 • Vaker bekend met rode plekken
 • Soms is de huid geneigd om te gaan schilferen
 • Extra gevoelig voor irritatie op het gebied van gezichtsbeharing
 • Gevoeliger voor vroegtijdige veroudering
 • Kwetsbaarder voor weersomstandigheden
 • Kwetsbaarder voor vuil of vocht

In uitzonderlijke gevallen kunnen ziektekiemen gemakkelijker je lichaam binnendringen. Immers, een te droge huid kan haar rol als barrière tussen jouw lichaam en de buitenwereld niet optimaal vervullen. Maar, wij zouden wij niet zijn als we je geen goede tips zouden geven!

Tips voor mannen met een droge huid

 1. Wanneer je huid last heeft van droogte, vermijd dan het contact met heet water. Dit droogt je huid uit en tast je huidflora aan. Ook zeep is te agressief voor de gezichtshuid. De Ph-waarde van zeep is namelijk hoog (dat betekent dat zeep basisch is, het tegenovergestelde van zuur) terwijl je huid juist een beetje zurig is: Ph-huidneutraal. Water is Ph-neutraal en dus basischer dan je huid. Het contact met lauw of lauwwarm water kan geen kwaad, maar moet niet te lang duren. Want dan kan water je huid uitdrogen.
 2. Pas op met goedkope reinigingslotions en after shave, vooral als die alcohol bevatten! Alcohol droogt je huid uit en kan het ook nog eens flink irriteren.
 3. Gebruik goede zonbescherming. Dit zorgt ervoor dat de schadelijke straling van de zon je huid niet verder uit kan drogen.
 4. Gebruik geen die-hard gezichtsreiniging. Ga voor de milde. Een heftige gezichtsreiniging zal er voor zorgen dat je talg nóg meer van je huid wordt gestript. Terwijl je daar al niet veel van hebt.. voorkom dat!
 5. Zorg ervoor dat je de juiste verzorgingsroutine voor jouw huid vindt. Hier gaan we hieronder verder op in en gaan het stap voor stap uitleggen.

gezichtsreiniger mannen

Hoe verzorg je een droge huid?

1. Reinigen met een milde cleanser

Gezichtsverzorging voor mannen begint altijd met het reinigen van de huid. Ook voor de droge huid is reiniging namelijk belangrijk. Het kiezen van een gezichtsreiniger is een belangrijke keuze. Veel reinigers hebben de eigenschap de huid teveel te strippen van de eigen huidvetten. Ga dus voor een reiniger zonder sulfaten, siliconen, parabenen en veel parfum.

Tip: Alles draait bij de droge huid om voorzichtigheid. Reinig je gezicht daarom altijd op de volgende manier:

 1. Reinig met lauw warm water.
 2. Masseer zachtjes het gezicht met de reiniger.
 3. Spoel af met lauw warm water.
 4. Dep het gezicht zachtjes droog, probeer niet te wrijven.

2. Gebruik een serum

Na reiniging is het belangrijk om het gezicht te hydrateren. Je wilt het gezicht voorzien van voldoende vocht. Hier is een serum uitermate geschikt voor. Met name één die hyaluronzuur bevat. Een serum met hyaluronzuur zuigt vocht op in de huid en houdt het vast. Dit herstelt het vochtgehalte, die bij een droge huid vanwege verdamping erg laag is. Klinkt heel gek, is het niet.

Hyaluronzuur is een suikermolecuul dat van nature opgeslagen zit in ons bindweefsel. Het bindt zich aan collageen en water. Het zorgt ervoor dat de huid gehydrateerd blijft en de gewrichten soepel blijven. Deze moleculen kunnen elk 1000 keer het eigen gewicht in water vasthouden binnen de huidcellen. Het is dus een krachtige bouwsteen om ons lichaam vochtrijk en flexibel te houden. Een geweldig ingrediënt dus!

beste gezichtscrème mannen

3. Een dagcrème voor mannen gebruiken

Een droge huid heeft een onvoldoende sterke huidbarrière waardoor vocht verloren gaat. Deze huidbarrière wordt normaal gesproken gevormd door huidvetten in de bovenste huidlaag. Deze beschermen de huid van buitenaf en zorgen ervoor dat vocht niet verloren gaat. Om het droge gezicht van de man hiervan te voorzien wil je een gezichtscrème gebruiken die veel oliën en boters bevat. Deze zullen een goede laag over de huid leggen, om de huid te beschermen en om ervoor te zorgen dat vocht niet verloren gaat.

4. Exfoliëren van de droge huid

Exfoliëren is eigenlijk een milde manier van scrubben. Iets wat veel mannen met een droge huid in het gezicht juist willen vermijden. Toch is het juist nodig! Bij de droge huid is er een opeenstapeling van dode huidcellen. Soms gaat dit gepaard met schilfers. Wanneer je met een exfoliator deze dode huidcellen verwijderd, kan de huid alle werkstoffen veel beter opnemen. Alle producten die je gebruikt kunnen dus veel beter hun werk doen. Ook wordt celvernieuwing gestimuleerd waardoor je al snel weer een nieuwe frisse huid krijgt. Echt een must!

De beste producten voor mannen met een droge huid

Dan komen we uit op het deel wat erg veel mannen lastig vinden. We krijgen hier enorm veel vragen over. Hoe kies je het beste product met al die keuze tegenwoordig? Hiervoor hebben we een oplossing bedacht. Samen met onze schoonheidsspecialisten hebben we een pakket samengesteld van topproducten die het beste passen bij de droge huid. Een geschikte huidverzorgingsroutine voor mannen in één set. Wij noemen het de skincare routine kit.

Skincare Routine Kit - Droge huid

droge huid gezicht man

Daarnaast hebben we natuurlijk een uitgebreid assortiment gezichtsverzorging voor de droge huid met alles wat je nodig hebt! Gezichtsreinigers, toners, serums, dagcrèmes, scrubs en exfoliators en nog veel meer. Mocht je toch nog vragen hebben over producten, je huidtype of andere zaken? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag! Je weet ons te vinden.

Good luck!

Je vrienden, The Alpha Men