Douchegel vs Zeep

Douchegel vs Zeep

De laatste jaren is de eeuwenoude zeep aan een revival begonnen. Met name de vele natuurlijke vegan varianten kennen inmiddels terecht veel fans. Een standaard supermarkt douchegel is dan geen partij. Om een eerlijk vergelijk met ambachtelijke blokzeep te maken gaan we uit van kwalitatieve douchegel met een hoog percentage aan natuurlijke ingrediënten.

De producenten hebben gelukkig ook hier het licht gezien en veel innovatie gestopt in het produceren van uitstekende shower gel. Hierdoor kun je inmiddels erg goede natuurlijke varianten aanschaffen die door hun reinigende en voedende bestanddelen een organische soap bar prima partij bieden.

Wat zijn de grootste verschillen?

Uiteraard blijven er voldoende verschillen tussen een zeepblok en douchegel. Laten we de meest in het oog springende onder elkaar zetten.

Blokzeep

 • Niet vloeibaar
 • Bevat nauwelijks water
 • Is gemaakt van vet & loog
 • Mild geparfumeerd
 • Onbeperkt houdbaar (mits in een droge omgeving)
 • Antibacterieel
 • Veel natuurlijke (vegan) varianten beschikbaar
 • Veel scrub en exfoliant uitvoeringen
 • Kan verlichting geven bij psoriasis en eczeem
 • Gaat langer mee
 • Goedkoper

Douchegel

 • Vloeibaar
 • Hoofdbestanddeel is water
 • Sterker geparfumeerd (scherpere/diepere geuren)
 • Beperkt houdbaar
 • (Natuurlijke) conserveringsmiddelen
 • Verdikkingsmiddelen
 • Vochtregelaars
 • Gaat vrij snel op

Welk product is beter voor de huid?

Over het algemeen kan een zeep met chemische ingrediënten (massa geproduceerde fabriekszeep met sulfaten, ftalaten, parabenen en synthetische kleurstoffen) de huid meer uitdrogen en beschadigen. Dit geldt trouwens ook voor chemische douchegel.

Een kwalitatieve natuurlijke zeep, waar we het in deze battle over hebben, kan naast het reinigen van de huid wel prima hydrateren en de huid voeden. Vaak zijn dit zepen die natuurlijke ingrediënten zoals olijfolie, kokosolie, hennepzaadolie, aloë vera, cacaoboter of kleicomponenten bevatten.

Een goede douchegel voorzien van de juiste bestanddelen voedt, hydrateert en beschermt de huid ook uitstekend. Vaak bevatten deze kwalitatieve douchegels een mix van natuurlijke oliën, essentiële vetzuren, bamboe extracten, mineralen & vitamines. Dus een goede showergel doet wat dat aangaat niet onder voor zeep.

Huidige score = 1 – 1

Wat gaat het langste mee?

Zeep gaat langer mee dan een body wash. Een goede soapbar kan zo maar een maand mee gaan terwijl een douchegel een stuk sneller op is. Het wil nog wel eens voorkomen dat wanneer je douchegel op je handen doet het er direct weer wegvloeit. Dat ben je de vloeibare zeep meteen kwijt. Of je gebruikt gewoon ongemerkt te veel ineens en is je flacon snel leeg.

Dit ongemak heb je met een zeepblok niet. Overigens is het wel belangrijk dat je de zeep altijd op een zeepbakje legt want dan raak je ‘m niet kwijt en ligt hij droog. Tenzij je een soap on a rope gebruikt. Die hang je gewoon op.

Huidige score = 2 – 1 voor zeep

Welk product geeft het meeste schuim?

In de regel genereert een zeepblok meer en fijner schuim dan een douchegel. Dat is natuurlijk voor het gevoel erg fijn. Dus ook hier scoort de zeep punten.

Huidige score = 3 – 1 voor zeep

Welk product scrubt het best?

Zonder twijfel kun je met een scrubzeep het best onder de douche de huid scrubben. Er zijn wel shower gels die scrubkristallen als ingrediënt hebben maar die verdwijnen door de vloeibaarheid over het algemeen sneller in het doucheputje. Dit kan juist de reden zijn dat je voor een scrub zeep kiest want dan voelt je huid voelt zijdezacht aan. Weer een puntje voor de soap.

Huidige score = 4 – 1 voor zeep

Welk product is duurzamer?

De verpakking van een zeepblok is over het algemeen veel makkelijker te recyclen. Het betreft meestal een papieren wikkel of een kartonnen doosje. Tenzij je soap on a rope gebruikt al is het touw niet altijd even duurzaam. Zo is er soap on a rope met nylon paracord tot en met katoenen versies van het fameuze Portugese Claus Porto.

Douchegel is eigenlijk altijd in kunststof flesjes verpakt. Daarnaast verbruik je meer douchegel dan een zeepblok, waardoor je dus vaker een flacon aanschaft. En dat is ook weer minder voor het milieu.

Huidige score = 5 – 1 voor zeep

Welk product is makkelijker in gebruik?

Tja, heel eerlijk? Dat is de flacon. Mits je de kunst verstaat om niet meteen alle vloeibare zeep door je vingers te laten glippen. Een zeep kun je makkelijker uit je handen laten vallen waardoor je weer meer moet bukken. Een punt voor de body wash!

Huidige score = 5 – 2 voor zeep

Wat is voordeliger?

Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt maar we kunnen over het algemeen zeggen dat een zeep in verhouding veel goedkoper is dan de flacons met douchegel. Dat komt omdat je van een zeepblok veel minder nodig hebt dan van douchegel.

Je gebruikt (verspilt…) in de regel helaas veel meer bodywash waardoor de fles sneller leeg is. Een blokzeep gaat tot 2x langer mee. En da’s flink voordeliger.

Huidige score = 6 – 2 voor zeep

De winnaar?

Als je zo naar de puntenstand kijkt is zeep de glorieuze winnaar. Daarmee willen we echter niet zeggen dat je niet (ook) voor een goeie douchegel zou kunnen gaan. Ze zijn er vandaag de dag in uitstekende kwaliteiten, luxueuze geuren en met verfijnde natuurlijke ingrediënten die je huid verwennen. Merken als Doers of London, Firsthand Supply en Grown Alchemist vind je dan ook bovenaan ons top 10 beste douchegel.

De natuurlijke vegan zepen hebben naast de goede reinigende eigenschappen ook vaak een exfoliërend karakter. Hiermee reinig en verwijder je de dode huidcellen wat een schoon en zacht gevoel oplevert. Dus al met al strijkt de blokzeep met de eer. Overtuigd? Bekijk dan onze top 10 beste zeep.

Veel succes!

Je vrienden, The Alpha Men.