Waterbasis pomade vs Oliebasis pomade

Waterbasis pomade vs Oliebasis pomade

Pomade is een eeuwenoud stylingproduct dat niet meer kan ontbreken in je badkamer. Hij staat bekend als trouwe vriend voor de man die zijn haar goed in model wil brengen. Voor de man die niet elk uur een spiegel op wil zoeken om zijn coupe te checken. Voor de man die zorgeloos met zijn haren in de wind kan zitten. Maar om die man te zijn, moet je wel de juiste pomade voor jouw haar vinden. De vraag is dan ook: ga ik voor een waterbasis pomade? Of voor een oliebasis pomade?

Wat is pomade?

Om te beginnen moet je natuurlijk weten wat een pomade überhaupt doet. Pomade is een haarstylingproduct met een vette- of wax achtige consistentie waarmee je je kapsel in model kunt brengen. Pomade zorgt bijvoorbeeld voor glans, vet, textuur en hold. Pomades zijn wereldwijd erg populair bij mannen die gaan voor de klassieke look. Zeker voor een haarstijl waarbij een kam wordt gebruikt zit je met een pomade goed. Hiermee kun je de pomade namelijk comfortabel door je haren smeren en tegelijkertijd strak in model brengen. Bekende voorbeelden zijn de klassieke pompadour, slick back, quiff of side part.

Wat is waterbasis pomade?

Een waterbasis pomade heeft (zoals je misschien al kan raden) als hoofdbestanddeel water. Dit zorgt ervoor dat je haar minder vet wordt en dat het makkelijk uit te wassen is. Met een waterbasis pomade kan je voor verschillende looks gaan. Een high hold, medium hold of low hold creëren is dan ook geen enkel probleem. Diezelfde keuze heb je ook in glans. Een pomade op waterbasis voelt niet vet aan en het is makkelijk aan te brengen in je haar. Een eigenschap van deze pomade is wel dat het snel en hard opdroogt en daardoor niet goed te restylen is.

Wat is oliebasis pomade?

De klassieker onder de pomades. Het hoofdbestanddeel is bijenwas, paraffine of petroleum. Wanneer je oliebasis pomade in je haar aanbrengt, kan het dagenlang in model blijven zitten. Ook is het gemakkelijk te restylen omdat de pomade zacht blijft. Even je vingers door je haar en je kan je dag weer vervolgen met een goede coupe. Veel pomades op oliebasis geven je haar een hoge glans, waar je met gemak een klassieke wetlook van kan maken.

Gebruiksvriendelijkheid

Hoewel de verschillen tussen beide pomades niet altijd even groot lijken, is dit een punt waar ze erg verschillend op scoren. De waterbasis pomade is makkelijker aan te brengen. Het plakt minder en volgt je vingers makkelijker door je haar. De structuur is een beetje zoals gel, lekker glad. Hoe glad het eruit ziet, zo zal het ook in je haar voelen bij het aanbrengen. Je voelt weinig weerstand. Je zal dus zonder moeilijkheden je eigen haar kunnen stylen. 

De oliebasis pomades gaan het je daarentegen iets lastiger maken. Je handen zullen iets meer ervaring nodig hebben om je haar op een goede manier te stylen. Je zal moeten werken met een meer stugge, wax-achtige consistentie die daarom meer weerstand biedt. Ook moet je je handen wat langer opwarmen om het wat minder stroef te maken. 

Het ligt er net aan voor welke look je wil gaan. Maar eerlijk is eerlijk, de waterbasis is een stuk makkelijker aan te brengen. Daarmee is het eerste punt van deze battle gescoord. 

Huidige score = 1-0 voor de waterbasis pomade

Hold 

Het is niet het geval dat de ene pomade een sterkere hold geeft dan de ander. Beide kunnen een sterke, stevige hold geven. Zowel de waterbasis pomade als de oliebasis pomade hebben producten die wisselen tussen een lichte, medium of strong hold. Hoe de twee soorten pomades van elkaar verschillen, ligt vooral in de aard van de hold. 

Pomades op waterbasis geven een droge, stijve hold. Daardoor is het niet mogelijk om te restylen. Ze drogen vaak hard en snel op. Soms zo snel dat het een race tegen de klok lijkt. Binnen enkele minuten moet je ervoor zorgen dat je haar goed zit, anders is de hold al droog en hard. Als het eenmaal droog is, is er geen weg terug. Mocht je niet tevreden zijn? Dan is het noodzaak om je haar eerst weer zacht te maken met water. Daarna kan je beginnen met je tweede poging. Vergeet niet om dan ook opnieuw wat pomade te pakken. Als je pomade droog is, blijft het ook goed zitten. Restylen is dan ook niet nodig, gezien geen enkele windvlaag het op kan nemen tegen jouw coupe. 

Oliebasis pomades zorgen juist voor een soepele, zachte hold. Dit is dan ook de sleutel als jij de mogelijkheid wil hebben om je haar gedurende de dag te restylen. Op oliebasis gebaseerde pomades geven jou de vrijheid en flexibiliteit om je haar om te gooien wanneer jij dat zelf wil. Wanneer jij denkt aan John Travolta uit Grease, denk je eigenlijk automatisch aan de oliebasis pomade. Dat hij die kam er elk uur doorheen kon halen, was namelijk onmogelijk geweest met een waterbasis pomade. 

Beide pomades hebben hun eigen kwaliteiten. Het ligt er dus puur aan waar jouw voorkeur ligt, en daarom scoren beide soorten hier een punt.

Huidige score = 2-1 voor waterbasis pomade

Shine

Oliebasis pomade staat erom bekend meer glans te geven dan waterbasis pomade. Dit is logisch, gezien er veel vette ingrediënten in de oliebasis pomade zitten. Toch mogen we de waterbasis pomade ook niet onderschatten. Er zijn tegenwoordig veel waterbasis pomades met een mooie, diepe glans. Toch mag je over het algemeen verwachten dat de oliebasis pomades toch een stuk glanzender zijn. Om toch Grease er weer bij te halen: die pompadour van Travolta was glanzend met een reden. En die reden is een traditionele pomade op oliebasis. Het mooie van pomades op oliebasis is dat ze hun glans dagen lang kunnen behouden. De pomades op waterbasis verliezen daarentegen hun glans vaak al in de loop van de dag. 

Moge de winnaar van deze ronde dan ook duidelijk zijn: de oliebasis pomade.

Huidige score = 2-2

Weersbestendigheid

Producten op oliebasis zijn beter bestand tegen regen en nattigheid. De hold blijft beter zitten dan een pomade op waterbasis. Dit is te wijten aan de oplosbare aard van je waterbasis pomade. Om een beeld te schetsen: je hebt de hele ochtend voor de spiegel gestaan met een perfecte coupe als resultaat. Je stapt de deur uit, en voor je het weet heb je een regenbui op je dak. Je voelt al je werk van die ochtend, samen met je pomade, oplossen in de regendruppels. Zonde toch? Wanneer dit scenario je overkomt, is het makkelijker om van die regenbui te herstellen als je een pomade van oliebasis in je haar had. Restylen is namelijk zo gedaan! Even je handen door je haar, en je bent weer klaar.

Mocht je die regenbui nou tegen zijn gekomen terwijl je een pomade op waterbasis in je haar had? Dan is de uitkomst minder rooskleurig. Je moet je haar dan afdrogen, en opnieuw product aanbrengen. Dan moet je het product wel net bij je hebben natuurlijk. Daarom één punt voor de oliebasis pomade. 

Huidige score = 3-2 voor de oliebasis pomade

Uitwasbaarheid

Ook niet geheel onbelangrijk: het uitwassen van het product. Pomades op waterbasis zijn oplosbaar in water en dus heel makkelijk uit te wassen. Het uitspoelen gaat met gemak, waardoor je elke nacht kan slapen met een schoon kapsel. Vaak heb je hier niet eens een shampoo voor nodig, alleen water is al voldoende. Het uitspoel gemak is één van de grootste redenen waarom mannen de waterbasis pomade verkiezen boven de oliebasis pomade. 

Op olie gebaseerde pomades zijn daarentegen lastiger om uit te wassen. Je hebt in ieder geval shampoo nodig, maar zelfs dan volstaat bij hardnekkige pomades één douchebeurt niet. Bij sommige oliebasis pomades heb je dus meerdere douchebeurten nodig om al het product uit je haar te krijgen. Dit klinkt misschien negatief, maar sommige mannen kiezen hier juist voor. Wanneer je na het wassen nog wat pomade in je haar hebt, hoef je dus minder pomade bij de volgende style beurt te gebruiken. Deze build-up (zo heet het resterende laagje pomade in je haar) is typerend voor een pomade op oliebasis. 

Hoe de punten verdeeld worden in dit kopje is discutabel, gezien er zowel negatieve als positieve kanten aan beide soorten kleven. Dit stuk gaat echter over de uitwasbaarheid van het product, vandaar dat dit punt toch vergeven moet worden aan de pomade op waterbasis.

Huidige score = 3-3

Prijs

In onze webshop heb je voor beide categorieën verschillende prijsklassen. Het prijsverschil tussen pomades op waterbasis en pomades op oliebasis zijn niet erg groot. Over het algemeen zijn de kosten van een pomade op waterbasis net iets hoger. De belangrijkste reden hiervoor zijn de ingrediënten en complexe formules. De pomades gebaseerd op olie hebben vaak minder ingrediënten en zijn wat simplistischer qua formules. Dit maakt het dan natuurlijk ook goedkoper. De oliebasis pomade scoort op dit punt dan ook net iets beter.

Huidige score = 4-3 voor de oliebasis pomade

Levensduur van het product

Wat misschien nog wel belangrijker is dan de prijs, is de levensduur van je pomade. Als je iets meer moet betalen, maar je product dubbel zo lang mee gaat, is dat natuurlijk wel die paar centen waard. Over het algemeen gaat je pomade op oliebasis langer mee dan op waterbasis. Dit komt natuurlijk doordat je pomade op oliebasis lastiger uit te wassen is. Hierdoor heb je dus minder nodig bij de volgende keer dat je je haar gaat stylen. Dit houdt in dat je pomade veel langer mee gaat. Één applicatie kan meerdere dagen gebruikt worden, terwijl je pomade op waterbasis gelijk door je doucheputje verdwijnt. Stel nou dat je dit wil voorkomen door je haar even een paar dagen niet te wassen, verliest de waterbasis pomade alsnog zijn glans. Hierdoor kom je er niet onderuit om toch opnieuw wat product in te brengen. De conclusie is dat je veel langer kunt doen met je pot pomade op oliebasis. 

Huidige score = 5-3 voor de oliebasis pomade

Diversiteit 

Tot slot mag je meer diversiteit verwachten van de pomade op oliebasis. Er zijn veel verschillende soorten die je kunt kopen. High shine of medium shine. Light hold tot heavy hold. Pomades op waterbasis zijn hier iets beperkter in. Van alle waterbasis pomades mag je een harde, glanzende hold verwachten. Dit is echter niet perse negatief. Voor veel mannen is dit namelijk precies wat ze nodig hebben. Maar een echte pomade kenner kiest liever tussen alle verschillende types pomades gebaseerd op olie. Daarom scoort de pomade op oliebasis hier zijn laatste (en doorslaggevende) punt.

Huidige score = 6-3 voor de oliebasis pomade

Voordelen op een rij

Voor we een winnaar kiezen, is het handig om nog eens alle voordelen op een rijtje te zetten. Op die manier kan jij, ondanks de uitkomst van deze battle, jouw eigen winnaar kiezen.

Voordelen waterbasis pomade:

  • Makkelijk uit te wassen
  • Makkelijk aan te brengen
  • Voelt niet vet aan
  • Bevat geen petroleum/petrolatum

Voordelen oliebasis pomade:

  • Flexibiliteit om te restylen
  • Kan goed tegen weersomstandigheden
  • Blijft lang zijn hold en glans behouden
  • Door build-up goedkoop in gebruik
  • Bevat minder chemicaliën

And the winner is…

Uit onze test komt de pomade op oliebasis als winnaar uit deze battle. De doorslag geeft bij ons toch wel de flexibiliteit en duurzaamheid die deze pomade biedt. De mogelijkheid tot restylen biedt vrijheid! Wil dit nu zeggen dat de pomade op waterbasis minder goed is? Absoluut niet. Ook dat is en blijft een topproduct. Maar de winnaar van deze battle, is toch echt de pomade op oliebasis. 

Ben je op zoek naar de best of both worlds? Dan bestaat er ook nog een unorthodox waterbasis pomade. Die combineert de goede eigenschappen van een oliebasis pomade, maar is nagenoeg net zo makkelijk uitwasbaar als een pomade op waterbasis. 

Mocht je naar aanleiding van deze battle nog vragen hebben, dan horen we dat natuurlijk graag van je. 

Succes!

Je vrienden, The Alpha Men.