Wat is een hair tonic en hoe gebruik je het?

Wat is een hair tonic en hoe gebruik je het?

Je ziet ze weer opduiken de laatste tijd. De hair tonic. Een product dat in de jaren 50 nog door veel mannen werd gebruikt. Het is een vloeibaar goedje dat mannen in hun haar smeren waardoor het haar een mooie glans krijgt.

Nu zou je denken wat je met een hair tonic zou moeten. Waarom wordt het weer verkocht? De hair tonic is weer terug. Alleen is het niet meer datzelfde goedje als eerder. Het is doorontwikkeld en heeft nu eigenschappen die voor iedere man interessant kunnen zijn. De Hair Tonic werd gebruikt om de olie-basis Pomade weer te activeren en wat op te lossen, zodat je jouw haar weer kon stylen. Deze Tonic's bestaan nog steeds, de Jeris Hair Tonic en de Reuzel Hair Tonic zijn daar mooie voorbeelden van.

De moderne Hair Tonic is meer een Grooming product en wordt ook wel een Grooming Tonic genoemnd. Je zou kunnen zeggen dat het opnieuw is uitgevonden. De nieuwe hair tonic zijn vooral bedoeld als pre-styler. Ze bevatten vaak veel natuurlijke olien die de haren beschermen tegen hitte tijdens het föhnen. Het verwijdert het vettige gevoel wanneer je je haar niet hebt gewassen, geeft je haar meer volume en maakt je haar flexibeler.

Dat zijn de meeste bekende eigenschappen van de hair tonics die vandaag de dag weer worden verkocht. Maar dankzij de samenstelling van ingrediënten in de meeste hair tonics hebben ze nog veel meer voordelen voor jouw haar.

Hydrateert de haren en haarzakjes

De hair tonic bevat natuurlijke oliën die de hoofdhuid en de haren hydrateren. Hierdoor zien je haren er glanzend en gezond uit. Je haar zal hierdoor meer volume krijgen en zachter aanvoelen. Het werkt dus ook als een soort leave-in conditioner.

Verminderd gespleten haarpunten

Doordat de hair tonic de haarzakjes hydrateert is het makkelijker voor het haar de eigen oliën vast te houden. Hierdoor blijft het haar sterk en gezond. Mocht je last hebben van beschadigd haar of gespleten punten dan kan een hair tonic het herstel bevorderen. Het houdt je haar gezond en voorkomt dus ook beschadigingen wanneer je hier nog geen last van hebt.

Beschermt je hoofdhuid en verminderd roos

Hair tonic beschermt tegen hitte en bevat voedzame natuurlijke oliën. Hierdoor blijft de hoofdhuid voorzien van voedingsstoffen en beschadigt het haar niet bij het föhnen. De hoofdhuid zal ook minder snel geïrriteerd raken en is beter in staat zichzelf te herstellen. Zo zal je minder snel last krijgen van roos en kan het roos verminderen wanneer je er al last van hebt.

Helpt bij het stylen van je haar

De hair tonic geeft door de olien een mooie glans aan je haar. Verder geeft het je haar meer volume waardoor je een mooie volle look kan creëren. Vooral voor mensen met dun haar kan dat een mooie aanvulling zijn. De hair tonic geeft een lichte hold waardoor het haar nog beter blijft zitten wanneer je daarna een stylingsproduct aanbrengt.

Veel gebruikte ingrediënten in hair tonic

Niet elke hair tonic is natuurlijk precies hetzelfde. Maar over het algemeen doen de meeste hair tonics hetzelfde en delen ze vaak deze ingrediënten.

Brandnetel

Ja je leest het goed. Maar wees niet bang deze steekt niet. Brandnetels bevatten ingrediënten die erg goed zijn voor het haar en de hoofdhuid. Het stimuleert de bloeddoorstroming waardoor het helpt haarverlies te voorkomen en wordt het haar minder snel droog.

Naast dat brandnetel veel vitamines bevat die het haar versterken heeft het ook de unieke eigenschap de talgproductie van de hoofdhuid te kunnen helpen regelen. Hierdoor maakt je haar niet te veel talg aan maar ook niet te weinig.

Goudsbloem

Heeft een schimmelwerende werking en werkt helend. Hierdoor zal de hoofdhuid minder snel geïrriteerd raken. Ook zal roos minder snel optreden.

Kastanje

De voedingsstoffen in kastanjes geven het haar meer volume en verbeterd de conditie van het haar.

Rozemarijn

Rozemarijn helpt haaruitval te voorkomen en heeft een anti-stresseffect op de hoofdhuid. Ook bevat het veel antioxidanten zoals vitamine c die het haar helpen te beschermen tegen hitte en chemicaliën van buitenaf.

Hoe gebruik je een Hair Tonic?

Het gebruik van Hair Tonic is erg makkelijk. Na het wassen van je haar of na het douchen droog je met een handdoek het haar. Doe nu twee tot drie druppels hair tonic op je handen en masseer het goed door het haar en over je hoofdhuid.

Gebruik niet te veel omdat je anders zwaar en olieachtig haar kan krijgen. Dan lijkt je haar iets te vettig. Föhn nu je haar. Je zult nu direct het effect al gaan merken. Het krijgt wat meer volume, is lekker zacht en heeft al een lichte hold. Nu kun je een haarstylingproduct aanbrengen.

Een goede Hair Tonic kopen

Er zijn inmiddels erg veel verschillend hair tonics verkrijgbaar. Ook bij The Alpha Men wordt het assortiment steeds groter. We zetten een paar suggesties voor je op een rij waarmee je een in ieder geval een goede hair tonic in huis haalt.

 

Reuzel Hair Tonic & Grooming Tonic

Reuzel is populair brengt je keuze op het gebied van hair tonics. Het is dan ook één van de meest verkochte. Reuzel heeft twee varianten. De hair tonic en de grooming tonic. De Hair Tonic is dé klassieker in een modern jasje, dus bedoeld om die olie-basis Pomade te heractiveren. De Reuzel Grooming Tonic is een grooming product en bedoel om als pre styler te gebruiken is. Reuzel maakt mooi onderscheidt tussen de beide producten.

 

Clubman Pinaud Eau de Quinine Hair Tonic

De Clubman Hair Tonic is een klassieker en bedoeld om de Pomade weer te activeren. Daarnaast heeft deze Hair Tonic ook een verzorgende werking, verwijdert roos en stimuleert de doorbloeding van de hoofdhuid. Een klassieker van Clubman Pinaud.

 

Captain Fawcett the Bearded Dame Hair Elixir

Captain Fawcett maakt er altijd iets speciaals van. Mooi verpakt, in een mooie fles en een fantastische geur. Een iets minder bekende hair tonic maar wel van topkwaliteit. Dit product is nog redelijk nieuw en bevat allemaal mooie natuurlijke ingrediënten. Deze hair tonic is ook te gebruiken voor de baard en een stylingsproduct.