De geschiedenis van de Pomade

De geschiedenis van de Pomade

Oorsprong van de naam.

Het engelse woord Pomade komt van het franse woord Pommade, wat weer ointment betekend. Ointment is een wax achtig substantie die werd gebruikt als medische middel voor de huid. Pommade komt van het latijnse woord pomum(appel, fruit) via het italiaanse woord pomata of pomo(appel). Een ingrediënt van Ointment waren vermorzelde appels, de pomades van nu bevatten geen appels en hebben weinig meer met fruit te maken.

Geschiedenis

De eerste pomades vinden hun oorsprong is de 19e eeuw, waar ze voor het eerst werden gebruikt als haarstyling. Deze pomade bevatten het vet van een varken. Verwijzingen naar deze tijd zijn er nog zeker, zoals de pomades van Reuzel, die de varkens nog op de verpakking hebben staan.

Reuzel Blue Pomade

Pas in de 20e eeuw werd varkensvet vervangen door een combinatie van bijenwax en pertroleum jelly. Murrays, Royal Crown Hair Dressing en Dixie Peach Hair Pomades stonden aan de basis van de opkomst van pomades in de jaren 20. De haarstylen in de opvolgende jaren waren mede het succes voor de pomades van die tijd. Pomades zorgden voor glimmende en gladde kapsels.

Pomades 21e eeuw

Waar in de begin jaren van de 20e eeuw de pomades alleen op basis van olie verkrijgbaar waren vinden we ze nu ook op waterbasis, met eigenschappen die dichtbij de olie-basis varianten komen. Door de opkomst van de old-school barbier en de haarstylen van de 21e eeuw is de pomade weer terug van weg geweest.