De 8 grootste fabels over het haar van mannen

De 8 grootste fabels over het haar van mannen

Er bestaan zoveel fabels over haarstyling- en verzorging dat het soms moeilijk is om te bepalen welke dingen nou waar zijn en welke niet. Sommige klassieke fabels die al vaak ontkracht zijn worden gek genoeg nog steeds door veel mannen geloofd. Ongelofelijk wat een broodje aap verhaal allemaal kan doen. Wij zetten de 8 grootste fabels op een rijtje om er voor eens en altijd me af te rekenen.

kapsels mannen fabels

1. Haren groeien sneller als je ze vaker knipt

Deze fabel is een ware klassieker. Tot onze verbazing zijn er nog steeds mannen die het geloven. Ook bij het scheren wordt dit vaak gedacht. Maar het is een echt fabeltje. Ons haar groeit vanaf de wortel. Dat betekent dat de puntjes die we eraf knippen niks meer is dan dood materiaal. Hoevaak je ze ook knipt, je haar zal gewoon ongeveer 1,5 cm per maand blijven groeien. Dat is namelijk het gemiddelde. Alleen hormonen, voeding of je genen kunnen invloed hebben op hoe snel jouw haar groeit.

2. Je moet je haren dagelijks wassen om ze schoon te houden

Dagelijks je waar wassen met shampoo. Het werkt averechts. Het maakt je haar droog, dof en broos. Hierdoor zal je haar veel sneller vies worden. Je hoofdhuid gaat veel meer lichaamseigen oliën produceren. Laat je haar wennen aan 3 tot 4 keer wassen per week en je zult merken dat je haar er gezond uit gaat zien.

fabels over haar mannen

3. Stress veroorzaakt grijs haar

Oké, eerlijk gezegd hebben we dit zelf ook een tijdje gedacht. Het is toch echt een fabel. Het grijs worden van haar is bepaald door de genen. Het ontstaat bij het ouder worden. Je lichaam produceert minder melanine dat verantwoordelijk is voor de kleur van je haar. Hierdoor worden nieuwe haren grijs. Stress kan het verouderen van het lichaam versnellen maar heeft geen direct effect op je haar. Hier is geen wetenschappelijk bewijs voor.

4. Je haar natuurlijk laten drogen is beter dan je haar föhnen

Het is een beetje waar en niet waar. Het is niet goed om je haar iedere dag met hete lucht te drogen. Maar iedere dag je haar door de lucht laten drogen ook niet. Uit onderzoek is gebleken dat de hete lucht van de föhn de oppervlakte haar kan beschadigen, maar het laten drogen in de natuurlijke lucht kan het haar beschadigen in de haarstrengen zelf. Dat is nog veel erger. Dat komt omdat je haar opzwelt van water en zo na langere tijd druk uitoefent op de proteïnen die je haar intact houden.

Het beste is de minst hete stand van je föhn te gebruiken. Je föhn niet te dicht bij je haar houden en niet te lang op één plek richten. Je kunt je haar ook beschermen tegen hitte door een pre styler te gebruiken die heat protection heeft.

5. Gel veroorzaakt haaruitval

Hoewel het je haar uitdroogt en het er dunner uit laat zien, veroorzaakt het geen haaruitval. Het is allemaal optisch. De producten die je gebruikt en hoe je met je haar omgaat hebben invloed op hoe je haar eruit ziet. Maar geen enkel haarstyling product veroorzaakt haaruitval.

6. Shampoo moet schuimen

Best logisch om hier vanuit te gaan. Hoewel een schuimende shampoo lekker is, hoeft het niet te schuimen om je haar schoon te krijgen. In bijna alles shampoos zorgen sulfaten voor het schuimende effect van de shampoo. Maar suflaten kunnen er zelfs voor zorgen dat kleur in je haar vervaagt wanneer je het hebt geverfd. Ook zijn er verschillende discussies over het mogelijk schadelijke effect wat sulfaten kunnen hebben op je haar. Het is dus een fabel. Veel kwalitatief hoogwaardige shampoos schuimen zelfs helemaal niet.

7. Je moet geen conditioner gebruiken wanneer je vet haar hebt

Wanneer jij last hebt van vet haar, komt dit niet omdat je het zelf vet maakt of omdat je conditioner in je haar stopt. Het ontstaat wanneer je lichaam zelf teveel vetten produceert. Een conditioner is ook geschikt voor mensen met vet haar. Het beschermt het haar en zorgt voor een goede vochtbalans. Het verminderen van wassen met een shampoo zou een beter effect hebben. Ook zijn er conditioner die specifiek voor mannen zijn met vetter haar.

8. Mannen hoeven geen conditioner te gebruiken

Dit is natuurlijk onzin. Voor jezelf zorgen, en dus ook voor je haar is niet alleen voor vrouwen. Een goede conditioner doet meer dan je haar enkel zacht en glanzend maken. Het maakt je haar. Het maakt je haar gezonder, sterker en elastischer. Kortom, het helpt je zeker op de lange termijn een mooier kapsel te creëren.