Wat te doen tegen donkere kringen en wallen onder je ogen?

Wat te doen tegen donkere kringen en wallen onder je ogen?

Heb jij wallen of donkere kringen onder je ogen? Dat kan nogal vervelend zijn. Sommige mannen hebben last van enorm diepe en donkere kuilen onder de ogen waardoor ze er soms wel tien jaar ouder uitzien. Daarnaast kun je last hebben van opgezwollen zakken onder je ogen. Ook geen prettig gezicht in de spiegel. Gelukkig zijn er genoeg maatregelen die je kunt nemen. Die gaan wij uiteraard delen met jou!

Wat zijn wallen en donkere kringen en wat is het verschil?

De huid onder je ogen is dunner dan op andere plekken van je gezicht. Hierdoor zie je eerder tekenen van stress, veroudering en beschadiging. In feite zijn wallen bij mannen een milde zwelling onder je ogen. Niet fijn, zo midden in je gezicht.

Donkere kringen zijn niks anders dan verandering van het pigment in de huid onder je ogen. Dus waar wallen een soort schattige kussentjes zijn, zijn donkere kringen simpelweg gewoon donkere kringen. Twee verschillende dingen die vaak verward worden. Maar beide zijn wel even storend. Tijd om ze aan te gaan pakken.


Oorzaken wallen en donkere kringen

Er zijn gelukkig voor beide problemen een aantal dingen die je kunt doen om het te verminderen of misschien zelfs helemaal te laten verdwijnen. Daarvoor is het wel handig om te weten wat de oorzaken kunnen zijn van die theezakjes onder je ogen.


Hoe ontstaan donkere kringen onder de ogen?

De oorzaken van donkere kringen onder ogen bij mannen zijn divers maar hebben wel allemaal te maken met de dikte van de huid rond je ogen. De huid rondom je ogen is namelijk een flink stuk dunner. Je huid is gemiddeld over je hele lichaam 2 tot 3 mm dik. Onder je ogen is dit slechts 0,5 mm(!) De donkere kleur kan genetisch bepaald zijn maar komt vaak door een tekort aan vocht. De huid wordt dan nog dunner en je kunt dan de kleuren van de blauwe bloedvaten en grijze botvlies van je schedel door de huid heen zien. Zo ontstaat er een donkere kring. We kunnen het niet mooier maken dan het is. Hieronder een paar uitlokkende factoren waardoor je donkere kringen erger worden of juist tevoorschijn kunnen komen:

Vermoeidheid

Wanneer je te weinig slaapt wordt het stofje collageen afgebroken. Dit stofje houdt de huid stevig. Haal je dit stofje weg door te weinig slaap, dan ontstaan er donkere kringen.

Stress

Wanneer je stress hebt maakt je lichaam meer cortisol aan. Dit is een stresshormoon die de vochtbalans van de huid flink kan verstoren. Een vochttekort en dunnere huid onder de ogen zijn het gevolg.

Je drinkt te weinig

Wanneer je te weinig water drinkt wordt de huid onder je ogen droger en dunner. Het is de grootste oorzaak bij mensen met donkere kringen onder hun ogen.

Ouderdom

Je huid wordt dunner naarmate je ouder wordt. Hoe ouder je wordt, hoe meer je dus donkere kringen kan gaan zien. Als je ouder wordt gaat je lichaam steeds minder collageen (waar we het net over hadden) aanmaken. Je huid wordt dus minder stevig als je ouder wordt.

Alcohol

Drink je veel alcohol? We’ve got some bad news for you. Dat is namelijk niet bepaald fijn voor de huid rondom je ogen. Alcohol werkt dehydraterend waardoor de huid onder de ogen dunner wordt. De huid wordt droger en dunner en zal dus ook donkerder worden.

Cafeïne

Het stofje cafeïne vernauwt de bloedvaten en werkt ook nog eens dehydraterend. Wanneer je veel bakkies pleur drinkt kun je dus zeker last krijgen van donkere kringen.

In je ogen wrijven

Lekker even hard in je ogen wrijven. Oh man, wat een heerlijk gevoel af en toe. Maar het kan ook de bloedvaatjes onder de ogen beschadigen wanneer je dit vaak doet. Hierdoor worden ze meer zichtbaar en krijg je dus een donkere kleur.

Veel achter de computer zitten

Wanneer je de hele dag naar een beeldscherm kijkt krijgen de bloedvaten rondom de ogen veel stress. Ze werken harder zonder rust te krijgen. Je bloedvaten worden groter dankzij cortisol dat vrijkomt om de spanning op te vangen. Maar de donkere kringen worden zo veel erger. Heb je een kantoorbaan? Neem elk uur even pauze met je ogen van het scherm. Ook een leuk excuus om aan je baas te vertellen.

Andere oorzaken van donkere kringen

Wanneer je huid onder je ogen donkerder is kan dit bij sommige mensen ook een andere oorzaak hebben. Het kan zijn dat je last hebt van hyperpigmentatie. De donkere kringen zijn dan iets bruiner van kleur. Dit komt omdat er dan meer melanine in de huid wordt geproduceerd onder je ogen. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals allergieën, geneesmiddelen, veel zon en hormonale veranderingen. Mocht je vermoeden hier last van te hebben, vraag dan je huisarts om advies.

Wat te doen tegen donkere kringen?

Nu kun je je misschien afvragen ‘wat helpt tegen donkere kringen?’ Nou, nu we de belangrijkste oorzaken kennen, kunnen we het volgende doen om de huid onder je ogen zo gezond mogelijk te houden:

 • Drink voldoende (min 1,5 liter per dag)
 • Slaap voldoende, zo’n 8u per nacht
 • Matig alcohol, cafeïne en roken
 • Staar niet te veel naar een scherm
 • Verbeter je bloedcirculatie door te bewegen
 • Ontspan voldoende

Wat is het beste middel tegen wallen en donkere kringen?

Je levensstijl aanpassen is natuurlijk het belangrijkst, maar gelukkig zijn er ook middeltjes op de markt om je wallen en donkere kringen te verhelpen! Wij hebben onze favorieten even voor je op een rijtje gezet.

baxter of california under eye balm

Baxter of California - Under Eye Complex

De winnaar van de Men's Health Grooming Award Winner 2016. Deze oogcrème van Baxter of California is specifiek gericht om de huid onder de ogen te herstellen. Het product voedt de huid met cafeïne, zeewier en vitamine E. Hoewel het niet goed is om te drinken is cafeïne wel erg goed om op je huid te smeren. Het laat de bloedvaten krimpen en geeft je huid een boost waardoor donkere kringen verdwijnen. Vrij van parabenen.

RECIPE FOR MEN Under Eye Ge

Recipe for men - Under Eye Gel

Minimaliseer donkere kringen en wallen onder je ogen met deze 100% ooggel van Recipe for men. De gel is gemaakt met zorgvuldig geselecteerde kruiden, mineralen en peptiden. Deze hydrateren, verstevigen en verzachten de huid, verminderen droge lijnen en verhogen de elasticiteit van de huid. Dit geeft het gebied van de oogcontouren een uitgeruste en verfriste uitstraling.

verminder wallen met Patricks EB1 Eye Balm

Patricks - EB1 Eye Balm

Deze 100% oogbalsem van Patricks zit bomvol actieve ingrediënten die de huid onder de ogen hydrateren en versterken. Gaat huidveroudering tegen en zeer makkelijk in gebruik. Vrij van parabenen, sulfaten en ftalaten.

Wat is de oorzaak van wallen onder de ogen bij mannen?

Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor wallen onder je ogen. De een heeft simpelweg pech met zijn genen, de ander kan een hoop veranderen door een onderdeel van zijn leefstijl aan te passen.

Genen en veroudering

De opgezwollen wallen onder ogen zijn eigenlijk een ophoping van vocht en vet. Die combinatie van vocht en vet zit er om je ogen te beschermen. Het dient als een soort stootkussen. Bij een wal vormt er een uitbochting naar buiten. Bij sommige mensen is de oogkas kleiner waardoor het eigenlijk te klein is voor het stootkussentje. Dat vet onder je oog wordt normaal door een bindweefsel bij elkaar gehouden. Wanneer je ouder wordt verslapt dit bindweefsel en zakt de ophoping dus naar beneden waardoor je een wal te zien krijgt. Bij mensen met een kleinere oogkas zie je dit dus al sneller. Dit is dus genetisch bepaald.

Te weinig of teveel slapen

Ook te lang slapen kan voor vreselijke wallen onder ogen bij mannen zorgen. Wanneer je te lang in bed ligt heb je niet genoeg doorbloeding en ontstaat er meer vochtophoping onder je ogen. Een te weinig aan slaap zorgt er juist voor dat je lichaam teveel vocht gaat vasthouden. Zo kom je dus nooit van die bulten af.

Altijd op je zij of buik liggen

Wanneer je slaapt op je buik of zij kan er veel vocht naar de ophoping onder je ogen zakken. Tel daarbij de zwaartekracht nog op die extra aan de wallen kunnen trekken en je creëert dikke kussens onder je ogen na verloop van tijd.

Teveel zout eten

Wanneer je veel zout eet houdt je lichaam extra veel vocht vast. Dit ga je heel snel zien onder je ogen. Er ontstaat een steeds grotere vochtophoping waardoor je dikke wallen krijgt.

Alcohol en roken

Deze had je vast wel kunnen raden. Alcohol en roken verstoren de vochthuishouding in je lichaam. Dit ga je als eerste zien onder je ogen.

Allergieën

Vaak last van verkoudheid, gevoelige huid of waterige ogen? Dan zou je weleens een allergie kunnen hebben. Je ogen raken bij dit soort klachten snel opgezwollen. Na steeds opgezwollen te raken wordt de huid rondom je ogen nog losser gemaakt waardoor er steeds makkelijker vet en vocht onder je ogen kan zakken.

Wat zeggen wallen over je gezondheid?

In principe hoeft het niet te betekenen dat je ongezond bent als je wallen hebt. Het kan nou eenmaal zo zijn dat je (wat wallen betreft) iets minder goede genen hebt meegekregen. Echter weet jij zelf altijd het beste hoe jouw wallen ontstaan. Is dat na een ‘mannenweekend’ met weinig slaap en veel alcohol? Is dat nadat je kinderen je al maanden wakker houden? Is dat nadat je hebt besloten een maandje te zondigen en veel te veel zoute shoarmarollen hebt weggekauwd? Dan weet je wel welk punt van je gezondheid de oorzaak kan zijn van jouw wallen. Dus ben je net vader, probeer wat meer dutjes te doen, ben je gaan zondigen met fast-food, pak dan eens een het gezonde kookboek uit je la. De meeste wallen vertellen jou wat over je gezondheid, zoek dan ook goed naar het patroon van je wallen.

Hoe krijg je wallen onder je ogen weg zonder make-up?

Tijd voor een korte cursus “wallen wegwerken voor mannen”. Sommige mannen zijn heel handig met een make-uppie, de ander wil er niet aan beginnen. Beide is prima. Gelukkig zijn er meer opties om je wallen weg te werken dan alleen make-up. Er is niet een specifieke aanpak, maar er zijn meerdere aspecten die je kunt proberen om wallen weg te werken. Wallen onder de ogen van mannen zouden dus binnen no time verleden tijd kunnen zijn.

De zwelling onder je ogen verminderen

Je kunt de zwelling onder je ogen verminderen door het te koelen en verzorgen. Je kunt bijvoorbeeld:

 • Plakjes komkommer op je ogen leggen: dit heeft een verkoelend effect.
 • Koude natte (groene) theezakjes op je ogen leggen: groene thee bevat EGCG wat een gunstig effect op de zwelling onder je ogen zou kunnen hebben. Dit is nooit bewezen maar helpt volgens veel specialisten.
 • Je ogen koelen met een koud kompres: leg elke ochtend iets kouds op de zwelling waardoor deze afneemt.
 • Gebruik de Recipe For Men – Under Eye Gel voor een betere gezondheid van de huid rondom de ogen en vermindering van zwelling.

Verander ongezonde gewoontes

 • Minder zout eten
 • Op je rug slapen: Probeer zoveel mogelijk op je rug te slapen. Hierdoor heeft vocht geen kans naar beneden te zakken onder de ogen.
 • Gemiddeld 7-8 uur slaap
 • Drink- en rook met mate
 • Voldoende bewegen

Kun je wallen wegmasseren?

Jazeker kan dit! Als je wel eens hebt gehoord van lymfedrainage, dan weet je hoe dit werkt. Gebruik beide ringvingers om onder je ogen druk te zetten. Begin met lichte druk uitoefenen van je binnenste ooghoeken en werk rustig naar de buitenste ooghoeken toe. Op deze manier volg je je natuurlijke lymfestroom. Herhaal dit zo’n 10 tot 20 keer en veeg uiteindelijk de afvalstoffen via je slapen naar de zijkanten van je keel naar onderen toe.

We hebben de oorzaken, tips en onze favorieten doorgelopen. Maar mocht je nou toch nog vragen hebben, wat natuurlijk altijd kan, weet dan dat wij je graag helpen! Je weet ons te vinden, let us know. Bestel je jouw ‘onderoog theezak verwijderaar’ voor 21:00, dan vind je hem de volgende dag al op de deurmat.

Succes!

Je vrienden, The Alpha Men