Gezichtsverzorging voor mannen met een gevoelige huid

Gezichtsverzorging voor mannen met een gevoelige huid

Je kent de term vast wel: ‘een gevoelige huid’. Het is nogal een brede term waar veel vraagtekens bij gevormd kunnen worden. Wat houdt gevoelig nou precies in? Want het houdt niet in dat je spontaan begint te huilen bij The Notebook.

Het betekent vooral dat je huid in een staat van hyperactiviteit verkeerd. In een notendop werkt je huid dus te hard, te veel en reageert te snel. Je huid is kwetsbaarder voor zowel interne als externe factoren. Laten we eens ingaan op de oorzaken van een gevoelige huid, hoe je het kan herkennen én voorkomen. Uiteraard gaan wij een stappenplan voor je maken om je gevoelige huid te kalmeren en om te toveren tot een gezond huidje.

Hoe weet ik of ik een gevoelige huid heb?

Elke huid is anders, daarom is het belangrijk om te weten welk huidtype je hebt. Een gevoelige huid heeft een paar typische kenmerken. Wanneer jij je in veel, de meeste of misschien wel allemaal kunt vinden, dan heb je een gevoelige huid.

 • Je huid voelt trekkerig aan (vooral na het reinigen van je huid)
 • Je huid kan ruw aanvoelen en schilferen, vooral rond het baardgebied
 • Je huid is over het algemeen snel rood
 • Na het scheren is je huid branderig en rood
 • Je hebt snel wondjes of irritaties na het scheren
 • Je bent vatbaarder voor huiduitslag door bepaalde allergieën
 • Je huid voelt vaak droog aan 
 • Kwetsbaar voor weersomstandigheden
 • Kwetsbaar voor vocht of vuil

Alsof dit nog niet vervelend genoeg was, kunnen er ook ziektekiemen en schadelijke stoffen makkelijker je huid binnendringen. Dit komt omdat de huidbarrière minder dik en ontwikkeld is bij mensen met een gevoelige huid.
 

Waarom heb je een gevoelige huid?

Nu je weet of je een gevoelige huid hebt, is het natuurlijk minstens zo belangrijk om te gaan kijken waar die gevoeligheid vandaan komt. Helaas is daar niet een hapklaar antwoord voor te geven. Het kan erfelijk bepaald zijn, maar het kan ook te maken hebben met gevoeligheid voor bepaalde omgevingsfactoren. Zo kan zeep, cosmetica of zonnebrandcrème de boosdoener zijn. Daarnaast kan de gevoeligheid een reactie zijn op contact met planten of dieren óf de voeding en dranken die je consumeert. 

Ook kan je huid een reactie opwekken door het klimaat. De zon, gure wind, zoute wind, vrieskou, luchtvochtigheid etc. hebben allemaal hun eigen weerslag op je huid. De ene huid kan goed tegen hitte, de ander niet. Denk maar eens na hoe jouw huid reageert als je thuis bent in tegenstelling tot wintersport of een vakantie aan de Costa del Sol. Je huid is een kameleon, de ene huid verandert makkelijker mee dan de ander. 

Uit onderzoek is gebleken dat alle gevoelige huiden iets gemeen hebben: een dunnere bovenste huidlaag. Ook zijn de aantal huidcellen in dit gebied een stuk minder dan normaal. Het resultaat is een aantasting van de barrièrefunctie van de huid waardoor het minder weerbaar is dan de ‘normale’ huid.
 

Tips voor mannen met een gevoelige huid

Om het je wat makkelijker te maken hebben we wat tips voor je klaargezet. Laat je vooral niet afschrikken door de tips, want de meeste natuurlijke producten hebben weinig ingrediënten waardoor je de lastige termen die je hieronder leest er zo uit kunt filteren! Kind kan de was doen, als ‘ie kan lezen tenminste.

 1. Ga voor natuurlijke producten! Op deze manier meid je chemische troep die je huid aantast.
 2. Kies altijd voor een product waar geen parfum en kleurstoffen in zitten. Parfum is een grote boosdoener voor de gevoelige huid en zal deze snel irriteren.
 3. Ga voor een product waar geen alcohol in zit. Tenzij het een cetyl, stearyl, cetearyl of lanolin alcohol is. Deze zijn niet schadelijk voor je huid, alle andere varianten kunnen roodheid, droogheid en irritatie veroorzaken.
 4. Ga voor producten die speciaal zijn ontwikkeld voor de gevoelige huid. Hierin vind je vaak ingrediënten als aloë vera, allantoïne, niacinamide, groene thee, betaglucaan of zoethoutwortel. Deze ingrediënten zijn verzorgend voor jouw gevoelige huid.
 5. Kies ook een natuurlijke zonnebrand! In zonnebrand zitten vaak chemische stoffen waar jouw huid een flinke reactie op kan geven. Let op met de volgende ingrediënten in jouw zonnebrand: oxybenzone, octyl methoxycinnamate, octocrylene en avobenzone.
 6. Zorg ervoor dat je de juiste verzorgingsroutine voor jouw huid vindt. Hier gaan we hieronder verder op in en gaan het stap voor stap uitleggen.
 7. Vergeet niet de houdbaarheid van je producten te checken. Sommige mannen gebruiken de oude potjes die pa ze ergens in 2010 hebben gegeven. Raden wij niet aan omdat ook verzorgingsproducten over datum kunnen gaan. 
 8. Een gevoelige huid kan wijzen op een bepaalde reactie voor cosmetische stoffen. Als je er achter wil komen welke stoffen dit zijn, kan je een afspraak maken bij een dermatoloog. 
 9. Houd je vochtbalans op peil zodat je huid niet uitdroogt. Daarnaast is het ook handig om gezond te eten. Een goede huid straalt van binnenuit!
 10.  Hydrateer en voed je huid regelmatig. Zo versterk je je huid om meer prikkels van zowel intern als extern aan te kunnen.
 11. Laatste tip, maar wel een hele belangrijke: test je product voor je het gebruikt. Achter je oren of op je polsen. Op die manier weet je zeker hoe je huid erop reageert voor je het royaal op je gezicht smeert.

Hoe verzorg je een gevoelige huid? 

1. Reinigen met een milde gezichtsreiniger

Gezichtsverzorging voor mannen begint altijd met het reinigen van de huid. Reinigen is niet alleen belangrijk voor onzuivere huidtypes, maar voor álle huidtypes en dus ook de gevoelige huid. Het is wel enorm van belang dat je een goede gezichtsreiniger voor de gevoelige huid gebruikt. Veel reinigers hebben de eigenschap de huid teveel te strippen van de eigen huidvetten waardoor je huid uit zal drogen en irriteren. Ga dus voor een reiniger zonder sulfaten, siliconen, parabenen en parfum. 

Tip: Belangrijk bij het reinigen van de gevoelige huid: wees voorzichting! Ga niet als een malle tekeer met boenen en wrijven. Geef je huid wat TLC en behandel het zorgvuldig. 

 • Reinig met lauwwarm water.
 • Masseer zachtjes je gezicht met de milde reiniger.
 • Spoel af met lauwwarm water.
 • Dep je gezicht rustig droog, wrijf niet.

Na een huidreiniging wordt het vaak aangeraden om te scrubben, maar deze slaan we graag even over als het om een gevoelige huid gaat. Scrubben is toch een iets ruwere manier van het schoonmaken van je huid, en vaak te ruw voor jouw huidtype. Als je scrubt, doe het max 1x per week. Anders zal je je huid alleen maar verder irriteren.

2. Gebruik een serum

Als je je huid hebt gereinigd is het belangrijk om je gezicht te hydrateren. Je wilt je gevoelige huid namelijk voorzien van voldoende vocht. Hier is een serum het meest geschikt voor. Met name één die hyaluronzuur bevat. Hyaluronzuur heeft de eigenschap om vocht op te zuigen in de huid en het vast te houden waardoor je vochtgehalte zal herstellen. Bij een gevoelige huid is de verdamping namelijk laag, dus zal je huid dit nodig hebben. 

Het stofje hyaluronzuur is een suikermolecuul en zit van nature opgeslagen in je bindweefsel. Hyaluronzuur bindt zich aan collageen en water en zorgt er daardoor voor dat je huid gehydrateerd blijft en je gewrichten soepel blijven. Deze wonderbaarlijke moleculen kunnen elk 1000x hun eigen gewicht vasthouden binnen de huidcellen. Deze krachtpatsers zijn dus enorm belangrijke bouwstenen om je lichaam vochtrijk en flexibel te houden. Laten we stellen dat wij nogal fan zijn.

3. Gebruik een dagcrème voor mannen

Een gevoelige huid heeft een slechte huidbarrière. Hierdoor gaat vocht verloren en is de huid niet sterk genoeg. Om een gevoelige huid te beschermen moet je dus kiezen voor een hydraterende dagcrème (of nachtcrème). Het liefst zo natuurlijk mogelijk zonder alle nare stofjes die we al besproken hebben. Ga dus voor een crème met veel natuurlijke oliën en boters. Die zorgen ervoor dat je een goede laag vocht opbouwt in je huid. 

4. Verwen je huid soms even wat extra

Kom op mannen, we leven in 2022. Een gezichtsmasker is tegenwoordig niet meer alleen voor vrouwen. Je gevoelige huid zal op z’n tijd zeer blij zijn met een maskertje die de huid nog wat extra verwend. Kijk bijvoorbeeld eens naar maskers met vitamine E. Deze zorgen ervoor dat je huid nog wat extra hydratatie binnenkrijgt. Ook een gelmasker is aan te raden. Deze verkoelt de gevoelige, rode huid en is huidherstellend en kalmerend. We like.

De beste producten voor mannen met een gevoelige huid

Het laatste onderdeel. Maar wel de belangrijkste. Wat voor producten moet je nou daadwerkelijk gaan kopen? Hoe beslis je welk product je wil met al die keuze die je tegenwoordig hebt? Daar hebben wij een oplossing voor bedacht. 

In samenwerking met onze huidspecialisten hebben wij een skincare kit samengesteld speciaal voor de man met de gevoelige huid. Hierin vind je topproducten die het beste bij jouw gevoelige huid passen. Een geschikte huidverzorgingsroutine voor mannen in één set. Wij noemen het de skincare routine kit. 

Skincare Routine Kit - Gevoelige huid

gevoelige huid gezicht man

Natuurlijk hebben we nog veel meer gezichtsverzorging voor pigmentatie en roodheid en de gevoelige huid. We hebben alles wat je nodig hebt, zoals serums, cleansers, serums, dagcrèmes, nachtcrèmes en ga zo maar door. 

Mocht je toch nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op! We helpen je graag, daar zijn we voor. Je weet ons te vinden.

Succes mannen!

Je vrienden, The Alpha Men