De perfecte huidverzorging voor mannen

De perfecte huidverzorging voor mannen

Naar schatting gebruikt 42% van alle mannen een moisturizer in de vorm van een dagcrème of nachtcrème, 22% een gezichtsreiniger en 6% een masker. Natuurlijk zijn we met deze cijfers nog lichtjaren verwijdert van de vrouwen, maar het is een begin. Tijd om onze kennis en kunde over huidverzorging nog een stukje op te krikken.

Mannenhuid vs vrouwenhuid

En als je denkt dat gezichtsverzorging al rocketscience op zich is, hebben we nog een feitje voor je. Zo zijn er nogal wat verschillen tussen de mannenhuid en de vrouwenhuid. Daarom moeten mannen huidverzorging anders benaderen dan vrouwen.

De mannenhuid wordt gereguleerd door andere hormonen dan vrouwen. Daarom hebben mannen ook een andere huidstructuur. Daarnaast is de mannenhuid zo’n 15 tot 20% dikker. Vandaar dat onze huid er een stuk robuuster en steviger uitziet. Eigenlijk mag je dit zien als een grote zegen. Mannenhuid wordt minder snel oud hierdoor en rimpels verschijnen pas gemiddeld rond onze 35e. Bij vrouwen is dat een stuk eerder. En als we dan al zo gezegend zijn, laten we het dan ook niet voor lief nemen! Daarom moeten we opletten dat een product zich specifiek focust op huidverzorging voor mannen.

Oké, er zit ook nog een negatief punt aan onze mannenhuid. Vooral in de puberteit hebben mannen vaker last van acne en een onzuivere huid. Daarom wordt het altijd afgeraden om de crème van je moeder of vriendin even ‘stiekem te lenen’. Deze crème kan namelijk je poriën verstoppen wat nog meer onzuiverheden veroorzaken.

Bepaal je huidtype

We gaan het toch nog echt een stapje ingewikkelder maken. Zo verschilt jouw huid niet alleen met die van de vrouw, maar er zijn ook nog eens verschillende soorten huidtypes. Wij gaan ze hieronder voor je opnoemen, maar doe zelf ook altijd nog even een test om te kijken welk huidtype je hebt.

  • Droge huid: voelt trekkerig aan, ruwe huid, gevoelig, schraal, jeuk en/of schilfers.
  • Vette huid: glimmende huid, grove poriën, last van mee-eters, puistjes en/of acne.
  • Gevoelige huid: snel geïrriteerd, gevoelig voor veel producten, rood, schraal, trekkend gevoel.
  • Gecombineerde huid: sommige delen zijn vet, sommige delen zijn droog, vaak vette T-zone, soms last van mee-eters.
  • Verouderde huid: kwetsbare, slappe, dunne huid, rimpels, fijne lijntjes, pigmentvlekken, dof, donkere plekken in het gezicht.
  • Normale huid: egale huid, fijne poriën, weinig oneffenheden, niet gevoelig, voelt zacht aan.
  • Onzuivere huid: last van acne, puistjes, mee-eters, vettig gevoel, geen egale teint.

Wanneer je je huidtype hebt bepaald, gaat het stappenplan van start. Kies altijd producten die bij jouw huidtype passen. Gezicht verzorgen voor mannen heeft een stappenplan en ziet er vaak als volgt uit.

Reiniging van de huid

De eerste stap als het om huidverzorging voor de man gaat. Reinigen van de huid doen we om vuil en vet wat gedurende de dag en nacht ophoopt op onze huid te verwijderen. Vuil en vet gaat in de poriën van de huid zitten, wat de natuurlijk hydratatie van de huid vermoeilijkt. De poriën raken verstopt, waardoor het natuurlijke hydratatie middel, talg, niet aan de huidoppervlakte kan komen met een droge huid als gevolg. Daarom is het belangrijk de poriën open en vrij te houden.

Daarnaast worden de poriën groter en grover doordat ze verstopt raken. Normaal sluiten de poriën direct zodra ze talg afgelaten hebben aan de huid, doordat de poriën verstopt zitten met vuil sluiten deze niet meer. De elasticiteit van de poriën wordt hierdoor minder en het ontstaan van grove poriën is een feit. Om een gladde en strakke huid te krijgen en te behouden is het belangrijk de poriën vrij te houden van vuil en vet. Deze zullen dan beter sluiten met een gladdere huid als resultaat.

Bij het reinigen van de huid is het belangrijk om een geschikt product te nemen, dus niet met zeep of een douchegel, want deze drogen de huid uit. Ook het parfum in deze producten is slecht voor je huid. Neem een speciale cleanser voor jouw huidtype. Deze zijn er in verschillende vormen te krijgen.

Exfoliëren van de huid

Op deze milde wijze zorg je ervoor dat dode huidcellen worden verwijderd van de bovenste huidlaag. Dit doe je dus met een exfoliant, maar staat ook bekend als een peeling. Wanneer je als man gaat exfoliëren ruim je dode huidcellen en vuil op. Daarnaast zal je verstopte poriën ontstoppen. Exfoliëren is vooral een goede stap als je een vette, onzuivere huid hebt met acne.

Exfoliëren is niet hetzelfde als scrubben. In een scrub zitten kleine korreltjes die de huid schuren. Een exfoliant is milder en zal dus ook niet per ongeluk gezonde, levende huidcellen ‘schrapen’ van je huid.

Verzorging van de huid

Door de reiniging en exfoliatie van je huid verwijder je een gedeelte van het huid-eigen beschermingsmiddel talg. Om dit te compenseren en je huid te voeden is het belangrijk om na de reiniging van je huid een dag- of nachtverzorging te gebruiken. Deze heb je in verschillende maten, soorten en prijzen. Je kan kiezen voor een hydraterende verzorging, wat in de basis zeer goede producten zijn. Maar ook anti-aging voor mannen verzorging is steeds meer in opkomst bij merken als Lumin en Barber Pro. Deze verbeteren de elasticiteit van je huid en zorgen ervoor dat rimpels minder worden.

In de basis wil je je huid verzorgen en beschermen, dit kan goed met een normale dagverzorging. Wil je je huid beschermen tegen veroudering, kun je eens kijken naar een verzorging met een SPF factor erin. De zon is namelijk de grootste oorzaak van huidveroudering. UV-straling brengt onherstelbare schade toe aan je huid, waardoor de elasticiteit van je huid hard achteruit gaat en rimpels verschijnen.

Slimmer scheren

Oké, dan hebben we de basics gehad toch? Nope. Als man scheer je je gezicht waarchijnlijk regelmatig. Dat is niet iets waar je huid over het algemeen heel vrolijk van wordt. En al helemaal niet als je het niet op de juiste manier doet. Als je nat scheert wordt de bovenste laag van je huid aangetast. Als je daarna agressieve producten op je huid smeert, raakt je huid nogal geïrriteerd.

Gebruik niet te heet water voor je gezicht en gebruik een goed scherp scheermes. Scheer je ook alleen met milde scheerproducten als een scheerzeep of scheercrème. Scheer in korte bewegingen met de haargroei mee en gebruik na het scheren een milde aftershave of aluin.

Als je deze tips volgt zijn wij ervan overtuigd dat je je huid een stuk langer jong en gezond houdt. Mocht je toch nog vragen hebben, wat natuurlijk altijd kan, neem gerust even contact met ons op. Wij helpen je graag verder! Bestel je gezichtsverzorging voor mannen voor 21:00, dan heb je ‘t morgen al in huis.

Take care!

Je vrienden, The Alpha Men