Welke baardstijl past bij mijn gezicht?

Welke baardstijl past bij mijn gezicht?

Baardstijlen staan gelijk aan je kapsel, je outfit en je schoenen. De baard maakt de eerste indruk, de baard maakt je stijl, de baard maakt de man. Maar er zitten nogal wat verschillen in baarden. Denk hierbij aan de lange wilde baard van Jason Momoa, de stoppelbaard van David Beckham of de cultsnor van Burt Reynolds.


Nu vraag je je misschien af, “welke baard past bij mijn gezicht?” Sommige baarden staan heel goed bij jouw specifieke gezichtsvorm, en andere baarden kunnen het hele plaatje juist minder mooi maken. Daarom is het de kunst om te kiezen voor de baard die het beste past bij jouw specifieke gezichtsvorm, haargroei en haarstijl. Wij gaan alle baarden voor jou uitpluizen zodat jij de vraag “welk type baard past bij mij” zo snel mogelijk kunt beantwoorden!


Gezichtsvormen en baardstijlen

Wanneer je een specifieke baardstijl aanneemt, is het het allerbelangrijkste om rekening te houden met de vorm van je gezicht. Zo kan het zijn dat je een lang en smal, rond en vol of vierkant gezicht hebt. Bij elke gezichtsvorm passen weer andere baardstijlen voor de baard. Maar niet getreurd, de keuze blijft uiteraard reuze.

We laten de volle baard wel even de revu passeren, want deze stijlvolle alleskunner past bij elke gezichtsvorm. Deze baard modelleren is zeker niet lastig. Daarom zouden we deze bij alle onderstaande categorieën wel kwijt kunnen. Dus niet getreurd mijn bebaarde vrienden, bij twijfel: ga voor de volle baard.Baardstijlen voor een smal en lang gezicht

Wanneer je een lang en smal gezicht hebt, passen verschillende baardstijlen bij jou. Scheelt weer! Een baard kan een lang gezicht minder lang laten ogen door het op te vangen met volume aan de zijkanten.


Drie-dagen baard

Wat dacht je bijvoorbeeld van de drie-dagen baard? Deze baard duurt ongeveer drie dagen om te laten groeien. Het is de perfecte stoppelbaard die er nog verzorgd uitziet en een lekker nonchalant tintje geeft aan je gehele look. Deze stoppelbaard is makkelijk in onderhoud en zal juist jouw gezichtsvorm eer aan doen.


De chevron snor

Deze snor heeft de vorm van een chevron en zal je hele bovenlip bedekken. Als we het hebben over de iconische snor van Burt Reynolds, dan spreek je over de chevron snor. Deze snor kan jij met je gezichtsvorm goed hebben omdat het je gezicht wat korter kan laten lijken. Voor jou geen probleem, voor mannen met een kort gezicht wordt dit dus wat lastiger. Eigenlijk ben je dus bevoorrecht dat jij voor dezelfde snor kunt kiezen als Burt!


Hoefijzersnor

We geven toe, deze is iets minder mainstream. Maar vergeet niet dat we in 2024 leven, een tijd waarin alles kan en mag! En als je een beetje extra geluk kunt gebruiken, waarom gooi je hem dan niet op je gezicht? De hoefijzersnor is letterlijk een snor die tot aan je kin doorloopt. De uiteinden zijn dus langer dan een gebruikelijke snor. Deze snor is voor de man die out of the box durft te denken en past perfect bij een langere gezichtsvorm.


De oldskool snor


Er is niks mis met eenvoud en deze original stache bewijst dat weer even. De snor hoe ‘ie ooit bedoeld was. Strak, stijlvol, verzorgd en klassiek. Perfect voor mannen met een langer gezicht omdat de snor de lengte van je gezicht een beetje opbreekt.


Baardstijlen voor een rond en vol gezicht

Wanneer jij een ronde gezichtsvorm hebt, kun je dit aanpassen door het laten groeien van het juiste baardtype. Een baard kan een rond gezicht minder rond laten lijken wanneer je weet waar je je haren moet laten groeien, dus een baard modelleren in een rond gezicht kan soms echt een groot verschil maken.


Kortgetrimde baard

De kortgetrimde baard lijkt in veel aspecten op zijn grote broer ‘de volle baard’. Waar het verschil in zit, is de lengte van de zijkanten van de baard. Wanneer je een kortgetrimde baard hebt, moet je de zijkanten dus korter houden dan de rest van je baard. Optisch gezien zal je je baard je type gezicht dus smaller maken aan de zijkanten, en langer maken door de baardgroei aan de onderkant van de baard. Je gezicht zal op deze manier dus iets ‘uitrekken’ waardoor de ronde vorm minder zichtbaar is.


De baldo baard

De zwevende snor met de lage baard! De baldo baard is te herkennen aan de zwevende snor en de baard zonder bakkebaarden. Deze lijkt dus verder op de kortgetrimde baard wanneer je de bakkebaarden afscheert en de snor afsnijdt van de baard. Eigenlijk creëer je een stuk extra lengte in je gezicht door de toevoeging van de baard aan de onderkant. Hierdoor zal de rondheid van je gezichtsvorm wegvallen. Ook is de baldo baard een ideale baardstijl om je onderkin te verbergen!


De ankerbaard

Je baard in de vorm van een anker. Klinkt raar, maar bijvoorbeeld Johnny Depp draagt deze heel vaak. Het is een gepunte baard die gedeeltelijk over de kaaklijn loopt en daar abrupt stopt. Daarboven heb je een nette snor die met beide punten subtiel naar de schuine kant van je kaak wijzen. Door het aanbrengen van deze optische lijnen zal je gezicht dus meer hoekig ogen in plaats van rond.


De van Dyke

Deze baardstijl is heel populair en wij snappen waarom. Deze baardstijlen met sik die puntig uitlopen maken je hoofd optisch langer en minder rond. Ook creëer je hoeken in je gezicht, waardoor je gezicht niet alleen langer lijkt maar ook hoekiger. Niet voor niets een populaire baard voor mannen dus! De van Dyke is dus eigenlijk een volle sik met een zwevende snor. Deze snor kan zowel naar boven lopen als naar onder.Baardstijlen voor een vierkant gezicht

Mocht je een vierkant gezicht hebben en je afvragen “wat voor baard past bij mij?”, dan hebben we goed nieuws. Wanneer je een vierkant gezicht hebt dan zijn er namelijk genoeg baardstijlen die bij jou passen. Zo is de volle baard natuurlijk altijd een optie, maar ook kun je gaan voor baardstijlen die minder gebruikelijk zijn voor mannen met een andere gezichtsvorm. Laten we zeggen dat jij de uitverkorene bent als het gaat om ringbaardjes en sikjes!


Het ringbaardje


Het ringbaardje is een all-time favourite. Maar, het past echt niet bij elke gezichtsvorm. Wel bij die van jou dus! Je laat je snor letterlijk overlopen in je baard en je zorgt voor een cirkelvormig sikje rond je mond. Je kaaklijn blijft goed zichtbaar maar je zorgt voor net een beetje ‘extra touch’.Het geitensikje

Het geitensikje wordt ook wel het sikje zonder snor genoemd. Niet gek natuurlijk, want het is letterlijk een sik zonder snor. De sik kan lang, middellang of redelijk kort zijn. Het is wel pas echt een sikje als hij vlak voor de helft van je wang stopt.
Het kleine geitensikje

Het klassieke geitensikje met nóg minder haar. Waar de normale geitensik wat breder, voller en langer is, is de petite geitensik nog wat ingekort en wat subtieler. Je kunt de vorm omschrijven als een klein ankertje. Uiteraard nog steeds zonder snor.


De “royal”

De royale baard onder de baarden. Geen ringbaard, geen cirkelbaard, geen sik. Nee, de royal beard. Het is een snor met een bredere sik op je kin en een streepje in het midden op je kin. Ook met de royal zal jij jouw hoekige punten op een positieve manier laten uitkomen.


Haargroei en baardstijlen

Nu we de gezichtsvormen hebben gehad, is het tijd om te gaan kijken naar haargroei en baardstijlen. Niet elke man is gezegend met voldoende haargroei. Daarom hebben wij gekeken naar baardstijlen voor de man met weinig baardgroei en de man met weinig haargroei.


Baardstijlen voor weinig baardgroei

Wanneer je weinig baardgroei hebt, is het handig om toch te gaan proberen om de baardharen lang genoeg te laten worden. Stel dat jij bijvoorbeeld last hebt van veel kale plekken, dan zullen de baardharen er overheen vallen als deze lang genoeg zullen worden. Daarom zal een volle baard altijd een uitkomst zijn voor mannen met veel kale plekken.


Stel dat jij een goede snor kan laten groeien, maar weinig baard, ga dan voor de snor! Te stijlen op veel verschillende manieren en passend bij verschillende gezichtsvormen. Ook kun je, afhankelijk van de hoeveelheid baardgroei, kiezen voor een ringbaard. Op die manier hoef je weinig baardgroei te hebben op bijvoorbeeld je wangen. Ook een van Dyke is zeer in trek bij mannen met weinig baardgroei.


Baardstijlen kaal hoofd

Eerlijk is eerlijk, kale mannen kunnen elke baardstijl hebben. Uiteraard nog steeds afhankelijk van je gezichtsvorm, maar dat je geen haar op je hoofd hebt, hoeft niks te zeggen over je baardgroei. Een enorm volle baard staat perfect bij de kale man! Je kale hoofd hoeft absoluut niet in de weg te staan voor je baard. Probeer gewoon eens wat uit.


Al met al moet een baard passen bij je stijl en de vorm van je gezicht. That’s it. Je kunt het zo gek nog niet verzinnen en er is een naam voor jouw specifieke baard. Probeer eens wat verschillende baardstijlen uit en kom erachter wat nou echt het beste bij jou staat. En onthoud: een slechte dag met een baard, is altijd nog beter dan een goede dag zonder baard!