Waarom baardverzorging belangrijk is

Waarom baardverzorging belangrijk is

We komen regelmatig mannen tegen die voor het eerst een baard hebben laten groeien en teleurgesteld zijn in de verzorging die erbij komt kijken. Veel mannen denken dat wanneer ze eindelijk een baard hebben laten groeien en niet meer hoeven te scheren dat ze het lekker kunnen laten gaan. Helaas valt dat tegen. Een baard moet echt verzorgd worden. Gelukkig hoeft die verzorging niet zo heel moeilijk te zijn. 

Wat er gebeurt zonder baardverzorging?

De baard wordt vies

Wanneer een baard niet gereinigd wordt hopen alle bacteriën zich op. Alle dode huidcellen blijven achter in de baard. Het is daarom belangrijk de baard te wassen met een baard shampoo. Gebruik geen normale shampoo. Deze bevat chemicaliën die de oliën en vetten uit de baardharen zullen wassen waardoor je een droge baard krijgt. Een baard shampoo bevat natuurlijke ingrediënten die vriendelijk zijn voor de baardharen. Gebruik af en toe een baard conditioner om de haren te herstellen na het reinigen. 

De baard en huid drogen uit

De huid onder de baard droogt zonder hydraterende verzorging uit. Ook wanneer je regelmatig de baard reinigt heeft de baard extra hydratatie nodig. Wanneer je niks aan baardverzorging doet gaan alle essentiële olien van de huid naar de baardharen om de haren te voeden waardoor je huid uitdroogt. Je krijgt schilfers en de huid gaat enorm jeuken. Uiteindelijk zullen de baardharen ook uitgedroogd raken. Hiervoor is het belangrijk een baardolie te gebruiken. Een baardolie bevat de juiste oliën en vetten die de huid en baard kan voeden. De baardharen krijgen zo meer volume en worden zachter, wat resulteert in een mooiere baard die ook nog eens lekker ruikt.

De baard wordt wild en lelijk

Je wilt natuurlijk een mooie volle baard die er verzorgd uit ziet. Dat lukt niet zonder bovenstaande verzorging. Wanneer de baard uitdroogt worden de haren onhandelbaar en gaan alle kanten op staan. Met het gebruik van een baardolie zijn de baardharen zacht en vol. Het zal er gelijk een stuk beter uit zien. Het is ook aan te raden de baard elke dag een keer te kammen. Zo haal je klitten eruit en zal de baard niet warrig worden. Ook kan de baard zo beter luchten wat goed is voor de hygiëne en hydratatie.

Gebruik tot slot een baardbalsem of baardwax om je baard in model te houden. Deze producten geven je baard een lichte hold maar bevatten ook voedende ingrediënten.  

 

Een vaste routine om je baard te verzorgen.

De makkelijkste manier om je baard te verzorgen is door gebruik te maken van een vaste routine. Als je de juist producten in huis hebt is dat helemaal niet zoveel werk. Een routine die we bij The Alpha Men hanteren is de clean/feed/control- routine. Een routine die door iedere man toegepast kan worden en alle eerdergenoemde punten behandeld. We leggen hem uit. 

Clean

Was je baard elke ochtend met water en gebruik zo’n 2-3 keer per week een baard shampoo of baardzeep. Gebruik bij extra droog haar nog een baard conditioner. Bij wisselende seizoenen wanneer je huid toch droog wordt kun je de huid onder de baard exfolieren. Dit is een extra reiniging vergelijkbaar met scrubben waarbij de dode huidcellen worden verwijderd en de voedende producten beter opgenomen kunnen worden. Hier heb je speciale pasta voor. Zorg er na het wassen altijd voor dat je baard goed droogt. Het is belangrijk dat dit voorzichtig gebeurd. Zachtjes met een handdoek of met een föhn op milde stand.  

Feed

Gebruik drie keer per week een baardolie. Minder vaak of juist vaker wanneer dit voor jou prettiger is. Niet iedere baard heeft evenveel nodig. Dit kun je in doen na het wassen wanneer je baard goed droog is. Gebruik vooral een baardolie die uit natuurlijke ingrediënten bestaat.

Control

Gebruik een baard balsem of wax naast de baardolie om de baard in model te houden of ervoor te zorgen dat je baard niet wild wordt. Kam de baard gedurende de dag een keer om de baard te luchten en te voorkomen dat de haren uit model gaan en klitten krijgen.

Deze routine is een goed startpunt als je nog niet aan baardverzorging doet. Ervaar het en pas waar nodig de frequentie aan totdat jij je optimale verzorging hebt gevonden.