Movember 2023: Groei een snor voor het goede doel

Movember 2023: Groei een snor voor het goede doel

Mocht je nog niet (helemaal) met dit fenomeen bekend zijn leggen we graag het ontstaan ervan uit. Movember. Mo is slang voor Moustache en november is de awareness month. Een maand lang je snor laten staan. En dit alles voor een pracht doel.

Een liefdadigheidsorganisatie, Livestrong & The Prostate Cancer Foundation, die wereldwijd aandacht vragen voor de ernstige aandoeningen: prostaatkanker, teelbalkanker en de mentale struggles die dit met zich meebrengt. Met Movember wordt ook aandacht gevraagd voor depressies en zelfmoord preventie bij mannen.

Tijdens diverse grootschalige acties en evenementen worden niet alleen zo veel mogelijk geld voor wetenschappelijk onderzoek opgehaald maar ook op ludieke wijze aandacht gevraagd. Een onderdeel is het laten groeien van een snor. Een symbool dat in de november maand wereldwijd om zich heen grijpt. En terecht.1 op de 6 mannen krijgt namelijk te maken met prostaatkanker terwijl testikel kanker zeer regelmatig voorkomt bij heren tussen de 18e en 35e levensjaar.

 

testikel inspectie

 

Hoe is Movember ontstaan?

De Movember Foundation is in 1999 opgericht in Australië. Rond 2004 is een groep van 30 mannen gestart met het laten groeien van snorren om het initiatief een gezicht te geven. De Movember Foundation is dé drijvende kracht achter al het liefdadigheidswerk en zij willen met het dragen van de snor de juiste aandacht genereren, of eigenlijk: de (on)gezondheid van de man een gezicht geven.

Met het symbool op de lip zowel fysieke én mental health overal ter wereld bespreekbaar maken. Doel: zoveel mogelijk geld ophalen voor onderzoek én: het vinden van The Cure. Zodat overlevingskansen groeien! De snor wordt hiermee A Badge Of Honour en staat hiermee voor MOVEMBER.

Wat heeft Movember door de loop der jaren teweeggebracht?

Met name door Social Media is de aandacht voor Movember enorm toegenomen. Het kent inmiddels een grote schare followers die wereldwijd jaarlijks positief losgaan om zoveel mogelijk aandacht te geven aan én geld op te halen voor onderzoek. Dit zijn zowel mannen als vrouwen beter bekend als, The Mo Bro’s & Mo Sisters.

Aan het einde van de novembermaand organiseren zij, met name in The States, zogenaamde Gala Parté’s waar de heren en dames samenkomen om hun Mo’Journey te vieren. De mannen kiezen dan de beste outfit bij hun snor en kunnen hiermee de Man Of Movember title winnen. Altijd geinig, dat spel element. Ondanks het serieuze karakter.

Wat feitjes omtrent de geboekte successen van Movember

 • Er is sinds de start van Movember ruim 800 miljoen Euro voor onderzoek opgehaald
 • De organisatie is in meer dan 20 landen actief – En er volgen er meer
 • De Movember Foundation kent inmiddels wereldwijd zo’n 3 miljoen leden (Bros & Sistas)
 • De Foundation is niet overheid gebonden en staat in de top 100 van beste goede doelen organisaties wereldwijd
 • Opbrengsten in Nederland gaan naar het Radboud en het Erasmus Medisch Centrum
 • De administratiekosten zijn met 8% een fractie waardoor het meeste geld gelukkig ook daadwerkelijk wordt ingezet voor onderzoek. Dat is in vergelijking met overige goede doelen organisatie een minimaal percentage

De Snor: Van historisch dandy naar onooglijk vlas

Snorren zijn anno nu eigenlijk niet zo heel erg talrijk. Wellicht omdat het doet denken aan de jaren ’70 en het begin van The Eighties. In de zeventiger jaren waren de snor en bakkebaard nogal hip. En vooral de verwilderde varianten ervan. Welig tieren deden ze. Vooral in de porno scene was een snor een belangrijk in het oog springend detail. Type walrus. Daar wordt deze bovenlipbeharing ook nog regelmatig mee geassocieerd. Denken wij. En wijde pijpen. Ook weer hot & happening.

Aan de andere kant kreeg zelfs een frisdrank de naam SNOR. Vooral ook omdat als je er als kind aan nipte er een witte horizontale witte haarsniffer verscheen. In de jaren ’80 geen bakkenbaarden bij de snor maar het bekende matje. Die werden weer heel even hip toen New Kids werd uitgebracht. De aso’s uit Maaskantje. Fijnzinnig Nitro.

Dan vroeger. Jaren '20 & '30. Bolhoed. Pak. Dandy snor vol in de snorwax. Stiff British. Roaring! Dit type snor zien we gelukkig wel waar wat meer opduiken. Inclusief strikje en bijpassende kledij. To be honest? We Are Loving This! Ultieme zelfverzorging. En als je dan toch je snor laat staan… Nu zijn baarden alweer een tijd in. En dit zien wij ook niet snel meer veranderen.

Van strak kort design tot masculiene baarden waarmee je als Viking al perfect mee voor de dag kwam. Mocht je in het bezit zijn van een baard is het laten staan van een, inmiddels gekweekte, snor een eitje. Dan kun je per 1 november meteen een statement maken door de baard weg te snitzen en de snor in vol ornaat te laten shinen!

 

snor soorten

 

Hoe kun je het beste een snor laten groeien?

In principe scheer jij de bovenlip de dag voor 1 november kaal. Vanaf dat moment, nature takes over. Uiteraard scheer jij de baardstoppels weg zodat er maar 1 zichtbare in het oog springend kunstwerkje onder de nase ontstaat. Iconische beharing dat een doel dient. Hieronder de road to a fancy moustache.

 1. The kick-off

Je hebt besloten om een volle snor tot wasdom te laten komen. Hij wil z’n mannetje staan. Zorg er dan wel voor dat het stiffer lipje in goeden doen is. Qua huid. Je kunt een goede olie gebruiken om het huidje goed te verzorgen. Vooral wanneer het eerste snorvlas zich aandient. Of wellicht al die dikke stoppeltjes die er meteen al toe doen. Laat maar fijn groeien. Aai maar een beetje. Maar: niet te veel.

 1. Grand design

Het hangt er natuurlijk wel vanaf wat voor type huid en haarfollikels je hebt. Bij sommige mannen wil snor en baardgroei niet altijd even lekker lukken. Dat heeft ook weer te maken genetica. Hoe de haargroei genetisch bepaald is. Wanneer je behept bent met het Tom Selleck DNA zul je binnen korte tijd een buitengewoon funky snor hebben staan.

Heb je minder geluk ga je gewoon als Rikkert New Kid Biemans door het leven. Jonguh! Over het algemeen lukt het je best om een snor te laten groeien en bedenk dan goed wat voor type je wilt vormgeven. Met de exemplaren van Ron Jeremy of Jim Post ga je zelfs in Movember tongen losmaken…

Wat te doen als een snor gaat irriteren?

Het hoeft niet maar het kan wel. Dat er onder de snorharen een geniepige irritatie om zich heen gaat grijpen. Vooral ook al je er de hele tijd aan frunnikt. Daar is de onderhuid geen fan van. En de haartjes ook niet. Een oase voor de snor? Baardolie. Dat houdt de snorharen vibrant en voed je ze mee. De huid trouwens ook. Dan blijft de boel soepel geolied.

Er zijn hele fijne. Zelfs versies die naar rum en tabak ruiken. Maar daar moet jij, en jouw omgeving wél van houden. Er zijn ook ‘vanille’ varianten die comfy ruiken. Good news. The Itch Will Stop. Eventually. En je weet, in vergelijking met een verschrikkelijke ziekte is een beetje jeuk childplay.

Hoe kan ik de snor het beste onderhouden?

Wanneer jouw snorharen, nadat ze eerst snikkend de eerste zonnestralen consumeerden, in hun pubertijd geraken is het van belang ze tevreden te laten snorren. Het hangt er natuurlijk wel vanaf hoe snel het kunstwerkje zijn vorm krijgt maar het kan geen kwaad om een snorkammetje bij de hand te houden om de haren te dresseren.

Een schaartje is ook handig want het is niet de bedoeling dat de snor over de lipsectie groeit. Dat is irritant en ziet er niet uit. Ga je er de hele tijd op bijten. Doe dat maar op je nagels! Met een klein schaartje kun je ‘t snorrekke dus feilloos bijpunten en modelleren. Een trimmer kun je er uiteraard ook voor gebruiken.

Welke producten kan ik het beste om de snor gezond te houden?

Wanneer de snor zijn (definitieve) vorm begint te krijgen is het van belang deze te koesteren. Daar zijn verschillende producten voor ontwikkeld. Die wij uiteraard in onze digitale etalage hebben staan. Laten we de meest belangrijke onder elkaar zetten.

Hoe houd ik mijn snor het beste schoon?

Als je altijd een geschoren bekkie hebt is het wél even wennen. De verzorging wordt met een snor namelijk een tikkie anders. Kip kluiven bijvoorbeeld. Of een bak verse snert zorgen voor een onbedoelde coating van de snorharen. Goulash of kip kerrie evenzo.

Om de snor in de juiste kleur en in goede conditie te houden is het dus wel belangrijk dat je na het consumeren van food je de moustache schoonhoudt. Dus na het eten even kort uitspoelen met lauw water. Met een baardshampoo kun je de haren fresh en fruity houden en een baard conditioner die ‘m hydrateert en glanzend houdt.

Hoe kan ik mijn snor blijvend in vorm houden?

TLC – Verzorg de snor als jouw zeldzame cabriolet of Harley Davidson. Ook een moustache heeft liefde een aandacht nodig. Dan krijg je er veel voor terug. Een blakend in het oog springende sierstrip waardoor je nét even serieuzer wordt genomen Freddy! Laten we je voor de volledigheid nog een aantal Alpha to knows meegeven zodat je wellicht jouw snor tot ver na Movember stijlvol laat schitteren.

 • Pulken doe je niet in de neus. Dus ook niet aan jouw snor. Een snor háát het om gepulkt te worden.
 • Verzorg het exemplaar met een snorkam, trimmer en schaartje.
 • Zing (of neurie) af en toe een liedje voor ‘m.
 • Was ‘m regelmatig met een organische baardshampoo (NIET met die fopflacons met fluimschuim van de super!)
 • Gebruik snorwax om te stylen & olie zodat je snor er gezond, masculien en vibrant uitziet.
 • Consumeer vitamine B.
 • Hydrateer door zoveel mogelijk water te drinken. Dan worden jouw snorharen vanuit de haarzakjes veelvuldig met aqua geolied.

movember signup

 

Hoe kun je meedoen aan de diverse initiatieven van The Movember Foundation?

De Movember Foundation heeft ook dit jaar weer een aantal super initiatieven zoals:

Uiteraard hopen wij Alpha’s dat ook jij per 1 november jouw snor laat staan en hiermee een bijdrage levert aan dit prachtige en broodnodige goede doel. Doen wij dat ook! Uiteraard hopen we je ook op weg te helpen hoe je het beste jouw kunstwerk onder de neus kunt laten floreren.

Keep it growing & flowing!

Je vrienden, The Alpha Men.