Hoe scheer je baard contouren?

Hoe scheer je baard contouren?

Het definiëren en behouden van de contouren van je baard kan het verschil maken tussen een verzorgde look en een onverzorgde look. In dit artikel delen we handige tips en technieken over hoe je je baard contouren kunt scheren en onderhouden voor die perfecte look.

 

Begin met basistips

Voordat we naar de gedetailleerde stappen gaan, zijn hier een paar essentiële tips voor het scheren van de contouren. Ten eerste, laat je baard een beetje groeien zonder de contouren te scheren. In de beginfase zijn de haartjes nog niet goed zichtbaar, wat de kans op fouten vergroot. Tijdens deze groeiperiode is het gebruik van baardolie een goede manier om je huid en baard te verzorgen.

Een andere waardevolle tip is om altijd te trimmen als de baard droog is. Dit helpt om een nauwkeurig beeld te krijgen van hoe de baard er uiteindelijk uit zal zien. Nat haar wordt namelijk langer en krijgt een andere vorm als het opdroogt. Een droge baard toont het werkelijke eindresultaat.

 

Stap 1: Definieer je lijn

Bepaal eerst waar je wilt dat je baard eindigt. Een algemene regel is om een lijn te trekken vanaf het punt waar je oor en kaak samenkomen, naar de hoek van je mond. Echter, ieder gezicht is anders, dus experimenteer en vind de lijn die het beste bij jouw gezichtsvorm past.

 

Stap 2: Voorbereiden om te scheren

Was je gezicht met warm water en zeep om je huid en haarzakjes voor te bereiden op het scheren. Het warme water opent de poriën en verzacht het haar, waardoor het makkelijker wordt om te scheren en de kans op huidirritatie vermindert.

 

Stap 3: Knippen en scheren

Gebruik je baardtrimmer of scheermes om het haar onder de lijn die je hebt gedefinieerd weg te scheren. Doe dit altijd met de haargroei mee om huidirritatie te voorkomen. Voor een gladder resultaat kun je daarna tegen de haargroei in scheren.

 

Stap 4: De neklijn

Een goede vuistregel voor de neklijn is om deze te laten eindigen waar de nek de onderkaak ontmoet. Dit is de natuurlijke overgang van baard naar hals. Alle haartjes onder deze lijn kun je wegscheren. Voor de contouren van de hals raden we aan om een scheergel of scheerolie te gebruiken. Deze producten maken de baardharen zacht voor een comfortabele scheerbeurt.

 

Stap 5: Scheren op de wang

De contour op je wang kan je op verschillende hoogtes zetten, afhankelijk van jouw baardgroei. Voor de contour heb je ook verschillende vormen. Op je wang kan je het beste een rechte of licht gebogen lijn hebben. Bij het scheren hiervan is een open scheermes (straight razor) of shavette jouw grootste vriend, omdat je hiermee gemakkelijk de wang kunt scheren. Als je bijna tot onder je ogen baardgroei hebt, zet dan de contour zo hoog mogelijk. Dit ziet er niet alleen goed uit, maar bespaart je ook de moeite van vaak bijwerken. Als je dunne baardgroei op je wangen hebt, zet dan de contour iets lager om de zwakke punten te verbergen.

 

Stap 6: Scheren van de onderste bakkebaarden

Bij de meeste baardstijlen scheer je het haar weg tot net onder het kaakbot. Dit doe je met een strakke lijn. Het kaakbot kan gezien worden als een natuurlijke lijn tussen de oren en de kin en hier is bij de meeste mannen van nature een vorm van symmetrie aanwezig. Dit in combinatie met de strakke lijn zorgt voor een goed uitziende baard.

 

Stap 7: De snor

Een goede snor maakt je baard helemaal af. Probeer de lengte van de snor aan te passen op de lengte van de gehele baard. Een lange snor en een kort getrimde baard gaan net als een kort getrimde snor en lange baard niet goed samen. Probeer er dus echt één geheel van te maken. Als je dus een volle baard hebt, laat de snor groeien. Gebruik snorwax en een snorkam om je snor mooi te kammen en in model te houden.

 

Stap 8: Verzorgen en onderhouden

Na het scheren, spoel je je gezicht af met koud water. Dit sluit de poriën en kalmeert de huid. Daarna breng je een after-shave of baardolie aan om de huid te hydrateren en irritatie te verminderen. De laatste stap is onderhoud. Baardhaar groeit op verschillende snelheden, dus het is belangrijk om de contouren van je baard regelmatig bij te werken om ze scherp te houden.

 

Tot slot

Ons advies is om je baard zo te scheren hoe jij hem mooi vindt staan. Of dit nu is met een lage of hoge lijn op de wang, een korte of lange snor, een kort getrimde of lange baard. Elke vorm is goed!

Het scheren van baardcontouren kan in het begin lastig zijn, maar met geduld en oefening zul je snel de kunst beheersen. Onthoud, je baard is een verlengstuk van je persoonlijkheid, dus maak er iets moois van dat bij jou past. Succes met scheren!

Je vrienden, The Alpha Men