Het trimmen, scheren en bijhouden van de Sik

Het trimmen, scheren en bijhouden van de Sik

De sik, de goatee, de baard voor de badasses onder ons. De sik is een typisch mannelijke look en zal je gezicht optisch langer laten ogen. Deze puntbaard werd voor het eerst gedragen in de Griekse oudheid en is geïnspireerd op de god van de herders, genaamd Pan. Tijd om de Griekse god in jezelf op te roepen door het laten staan van de sik. Dan vertellen wij jou hoe je deze laat staan, hoe je hem moet trimmen én bijhouden. Let’s go.


Het laten staan van een sik

Het begint allemaal met het overwegen van het mannen sikje. Zo past deze baardstijl vooral bij mannen met een klein, kort of ronder gezicht. Maar gelukkig staat de sik bij de man vaak goed, ongeacht je gezichtsvorm. De sik zal meer tot zijn recht komen als deze een andere kleur heeft dan de kleur van je huid.


Wanneer je eenmaal hebt besloten dat de sik jouw nieuwe look zal worden, moet je nadenken over de manier waarop je jouw sik wilt stijlen. Zo kan je gaan voor de losse baard sik, maar je hebt ook een sikje met snor, dit wordt ook wel de Van Dyck genoemd. Wil je een sikje met snor die vastzit aan de sik, dan wordt dit een ringbaard genoemd. Wil je een sikje met baard die puntig loopt in combinatie met een snor met puntige uiteinden? Dit wordt de musketiersnor genoemd. Verdiep je dus goed in verschillende sikje met baard opties!


Hoe je een sikje moet trimmen en scheren

Zoals elke goede trimbeurt of scheerbeurt, begin je met een goede voorbereiding. Weet wat je wil doen en weet welke stappen je moet doorlopen. Lees je dus goed in en zorg ervoor dat je de juiste attributen in huis hebt, zoals een goede trimmer of tondeuse die geschikt is voor je baard. Haal ook een goed scheermes met bijvoorbeeld een goede scheerzeep of scheercrème in huis.


Stap 1: Begin met trimmen

Kies een trimmer met een vaste kam. Begin met het trimmen van je snor op ongeveer een lengte van 3 tot 5 millimeter. Hierdoor zal je sik makkelijker te trimmen zijn straks.


Stap 2: Scheer de omtrek van je sik

Begin nu bij je hals met het scheren van kleine stukken rondom je sik. Werk goed rondom je kin en kaken totdat je de juiste vorm hebt gevonden voor jouw sikje. Scheer altijd breder dan je van tevoren denkt, op die manier hou je goed het overzicht en scheer je niet ineens per ongeluk te veel af. Scheren doe je uiteraard altijd met bijbehorende producten zoals transparante scheergel of normale scheergel!


Tip van ons: glimlach af en toe even. Volg de lijnen van je mond en scheer je sik zo ongeveer in dezelfde breedte. En eerlijk is eerlijk, maakt je trimbeurt nog een stuk vrolijker ook.


Stap 3: Kies je gewenste lengte

Je snapt het al, je bent bijna klaar. Kijk nu eens kritisch naar je sik en vraag jezelf af of dit de lengte is die je zoekt. Te lang? Trim dan de lengte met een opzetstuk met lengte. Te kort? Laten groeien die sik.


Stap 4: Puntjes op de i zetten

Oké, je sik staat! Maar om het hele geheel even af te maken, moet je jezelf even extra goed in de spiegel aankijken. Zie je nog ongewenste haren op je wangen of in je nek? Weghalen die bende. Dan is het nu tijd om een dubbelcheck te doen om te kijken of je sik wel echt symmetrisch is. Als dit niet het geval is moet je een klein beetje aan één kant weg trimmen.


Vergeet na het trimmen en scheren natuurlijk niet om je gezicht goed te verzorgen. Breng een lekkere aftershave balsem of aftershave splash aan om je gezicht weer te herstellen.


Hoe je een sikje moet bijhouden

Je hebt de perfecte sik voor mannen op je gezicht en alle overige haren zijn perfect getrimd. Top, maar helaas groeien haren ook snel weer terug. Kwestie van bijhouden dus! Zorg ervoor dat er geen wilde haren alle kanten op gaan groeien, dat is juist bij mannen sikjes goed te zien.


Onthoud de lengte waarop je je sik hebt getrimd en trim je sik om de dag weer bij. Vergeet niet altijd in bewegingen te trimmen die van je goatee aflopen! Anders schiet je per ongeluk uit en daar heeft niemand zin in. Hou de rest van je gezicht gladgeschoren. Jij weet het beste hoe vaak je dit moet doen, bij de één gaat dit sneller dan bij de ander.


Vergeet ook niet om je sik goed te verzorgen. Was het regelmatig met een baardshampoo en baardconditioner om vuil op te ruimen en onderhuidse puistjes te voorkomen. Voor extra verzorging raden wij altijd aan om een goede baardolie of baardbalsem te gebruiken.


Is het al gaan jeuken om je net als Brad Pitt en Johnny Depp bij de sik crew aan te gaan sluiten? Bij ons wel in ieder geval. Mocht je nog vragen hebben over de sik of over bijpassende producten, neem dan gerust contact met ons op. Wij worden blij als jij blij bent.