Een (krullende) baard recht maken, zo doe je dat

Een (krullende) baard recht maken, zo doe je dat

De krullende baard, de één ziet het als een zegen, de ander als een vloek. Een typisch gevalletje van ‘het gras is altijd groener aan de overkant’. Mannen met een zachte, wollige baard hebben hun baard vaak liever wat robuuster, en mannen met een weerbarstige baard willen weer een zachte baard. Maar niet getreurd, als je een krullende baard hebt, heb je tenminste de mogelijkheid om deze recht en zachter te maken. Je moet natuurlijk wel even weten hoe je je baard glad kunt maken. Tijd voor tips.


Waarom krult mijn baard?

Het is eerst even belangrijk om te kijken wat precies de reden is van je krullende baard. Vaak is het gewoon genetisch, een kwestie van geluk of pech. Het kan zijn dat je haarzakjes niet symmetrisch zijn waardoor de haren die er uitgroeien ovaal zijn. En je snapt het al, des te langer die ovale haren worden, des te meer ze gaan krullen. Ook is het mogelijk dat je krullende haren krijgt uit haarzakjes die wel symmetrisch zijn. Dit heeft dan weer te maken met een specifieke keratine-soort die niet gelijk verdeeld is in je haarzakjes.


Mocht het nou niet genetisch bepaald zijn, dan is de kans groot dat je baardharen (én de onderliggende huid) erg uitgedroogd zijn. Wanneer je baard middellang tot lang is, is het gebruik van goede verzorging als een baardolie, baardshampoo en baardbalsem) niet te vermijden. Bij een goede verzorging zullen je haren gezond worden en er op hun best uit komen te zien.


Hoe je je baard weer recht kunt maken

Zoals we al kort benoemden is het fijne van een krullende baard, dat je deze weer recht kunt maken. Je kunt dit op verschillende manieren aanpakken, maar mocht je er nou helemaal voor willen gaan, dan kan je gerust alle onderstaande tips uitproberen.


Was je baard

Het begint altijd bij het goed verzorgen van je baard. De verzorging begint uiteraard bij het schoonhouden van je baard, wat je doet met een goede baardshampoo. Dit is niet alleen een groot onderdeel van persoonlijke hygiëne, maar het zal ook je baard stimuleren om zo gezond mogelijk te worden.


Was je baard maximaal 2x per week met een baardshampoo. De huid onder je baard maakt talg aan en dit is belangrijk voor het soepel houden van je haren, dus die talg wil je niet te veel strippen van je huid.


Als je een goede (en het liefst natuurlijke) baardshampoo hebt, zal deze veel ingrediënten bevatten die de talgproductie ondersteunt en je baardharen extra voeding geven om gezond te worden. Het begin van een rechte baard.

Verzacht je baard met een baardolie

Een baardolie is de holy grail onder de baardproducten. Wanneer je natuurlijke talgproductie niet genoeg zal zijn, zal baardolie je ondersteunen. Ook wordt je baard goed beschermd tegen nicotine, smog en andere invloeden van buitenaf.


In veel formules van verschillende baardoliën zitten natuurlijke oliën als amandelolie, kokosolie, hennepolie, etc. Deze oliën zorgen ervoor dat je baard (en de onderliggende huid) goed verzorgd en gehydrateerd worden. Een baard recht maken begint bij de juiste hydratatie en daardoor is baardolie hier uitermate geschikt voor.


Gebruik een baardborstel

Om de baardolie goed te verdelen, is het belangrijk om een goede baardborstel te gebruiken. Gebruik deze niet als je baard nog te nat is! Natte baardharen zijn erg kwetsbaar doordat de haarschubben nog open staan. Zorg er dus voor dat je baard droog genoeg is.


Je moet je baard dagelijks borstelen in de juiste richting. Het kost misschien wat tijd, maar uiteindelijk zal je baard leren onthouden in welke richting je hem keer op keer probeert te duwen. Het is ook een optie om hier een verzachtende baardserum bij te gebruiken. Verschillende baardserums hebben de wonderlijke werking om je baard gladder en zachter te krijgen, vooral in combinatie met een kwalitatief goede baardborstel.


Föhn je baard

Het zal misschien even wennen zijn om je baard te föhnen, maar het is toch echt de allerbeste tip die er bestaat voor krullende baarden. De hitte van een föhn zal de richting van je haren aan kunnen passen. Zorg natuurlijk wel voor een goede bescherming voor je baardharen voordat je aan de slag gaat met hitte.


Laat je baard eerst aan de lucht drogen en gebruik wat baardolie. Verdeel je baardolie goed voordat je je föhn erbij pakt. Zorg ervoor dat je de föhn in een richting zet waarin jij wil dat je baard gaat staan en borstel dit goed door met een baardborstel. De baardborstel zorgt voor extra gladheid en zachtheid, terwijl de föhn ondertussen je baard in de juiste richting zet. Een gouden combi voor het krijgen van een rechte baard.


Stijl je baard met een stijltang

When all fails, gebruik een stijltang. Een wat? Jup, een stijltang. Dit is echt voor de die hard wildebras-baarden onder ons. Het gebruik van een stijltang is niet onze eerste keuze, maar het kan toch wel echt effectief zijn als niet anders werkt. Gebruik geen stijltang zonder een hittebestendige spray, want een stijltang kan flink wat schade aanrichten als je deze niet op de juiste manier gebruikt.


Mocht je een stijltang willen gebruiken, zorg er dan altijd voor dat je haren droog zijn gemaakt met een föhn. Als je baardharen nog nat zijn en je gebruikt een stijltang, dan ben je ze eigenlijk gewoon aan het frituren. Gebruik ook een kleine stijltang op een lage stand, omdat dit beter past bij de structuur van je baardharen.


Heb je alle voorbereidingen getroffen, dan pak je pluk voor pluk je baardharen vast met de tang en ga je vanaf vlak onder je huid naar beneden stijlen. Op die manier blijven je baardharen in deze positie staan.


Gebruik goede producten

En last but not least, gebruik de juiste producten! Een baard met krullen heeft meer stevigheid nodig dan een zachte baard en daarom zal je dus ook andere producten moeten gebruiken.


Gebruik een goede baardbalsem of baardwax die je stugge, krullende haren kunnen handelen. Deze producten zullen je haren vastzetten in de manier waarop jij het stylt, tot je het weer wast. Gebruik ook zeker goede producten na bijvoorbeeld het föhnen of stijlen van je baard. Een baardbalsem of baardwax zijn niet alleen fijn voor het stylen van je baard, maar ondersteunen ook flink in de verzorging van je baard en de onderliggende huid. En zoals je weet, is dat toch echt het begin van een rechte baard.


Een baard ontkrullen kan lastig zijn, maar zeker niet onmogelijk. We hopen dat je genoeg nieuwe kennis hebt opgedaan om aan de slag te gaan. Mocht je toch nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. Je weet ons te vinden!