Dit is wat je kunt doen tegen baardroos

Dit is wat je kunt doen tegen baardroos

Wil je je baard laten groeien, maar krijg je last van baardroos? Geen zorgen. We’ve all been there – het is één van de meest voorkomende problemen bij baarden. En het is gelukkig echt geen reden om de boel maar weer af te scheren. Lees hier hoe deze roos ontstaat, wat je er tegen doet, en hoe je het op de lange baan voorkomt.

Wat is baardroos?

Deze roos lijkt op roos op je hoofdhuid. Je merkt het probleem op een paar manieren op. Er zitten witte, platte baard schilfers in het haar – en hoe meer je er in borstelt, hoe meer schilfers er uit vallen. Vaak heb je last van een jeukende baard, en als je de haren opzij kamt, kan je opmerken dat de huid roder is dan normaal.

Hoe wordt het veroorzaakt?

Net als normale roos wordt roos in je baard veroorzaakt door een schimmel. Rustig, we hebben het niet over hele paddenstoelen, maar over een microscopisch klein eencellig wezentje. Deze schimmel, Malassezia globosa, komt van nature voor op iedereen z'n huid en leeft daar van onze talg (huidolie). Daarbij produceert hij oliezuur, een zuur waarvoor veel mensen overgevoelig zijn.

Door het oliezuur kan je huid rood worden, jeuken en kunnen er meer dode huidcellen dan normaal vanaf schilferen. Doordat je gaat krabben raakt je huid nog verder geïrriteerd en droogt hij bovendien uit, waardoor het probleem erger wordt.

Roos, eczeem, droge huid of allergie?

Roos wordt vaak verward met een droge huid, eczeem en contactdermatitis (een allergie). Drie problemen die ongeveer dezelfde symptomen hebben.

  • Veel mannen hebben in feite een droge huid als ze denken dat het om roos gaat. Een behandeling tegen roos maakt een droge huid juist erger. Als jouw roos niet weggaat of juist erger wordt, probeer het dan met minder vaak wassen, gebruik een zachte baardshampoo en je bescherm je huid met een moisturizer.
  • Seborroïsch eczeem is eczeem op je gezicht, en dus ook vaak eczeem in je baard. Hierdoor kunnen schilfers ontstaan in de baard, maar ook in je wenkbrauwen of andere plekken in je gezicht. Eczeem in de baard is niet fijn en kan zeer droog en brandend aanvoelen. De oorzaak van seborroïsch eczeem kan verschillen en daarom is een bezoek aan de huisarts aan te raden.
  • Contactdermatitis is een milde allergische reactie op een stof. Als je overgevoelig bent voor bepaalde ingrediënten in een product voor baardverzorging kan je dermatitis krijgen. Wisselen van baardproduct kan dan een groot verschil maken. Gebruik daarom ook nooit haarshampoo voor je baard – die zit vol met heftige chemicaliën die overgevoeligheid kunnen veroorzaken. Gebruik in plaats daarvan een speciale baardshampoo.

 

baardroos

 

Hoe kom je van baardroos af?

Heb je last van roos in je baard? Gelukkig is deze irritante conditie goed te behandelen! Deze stappen kunnen je helpen om het probleem snel aan te pakken.

 

Gebruik een baard scrub

Een hele milde baardscrub helpt je om direct de ergste verzamelingen dode huidcellen te verwijderen. Gebruik echt de mildste scrub die je kan vinden voor de baard of voor de gevoelige gezichtshuid. Een andere goede manier om te scrubben is door regelmatig een baardborstel te gebruiken. Wij raden een baardborstel met varkensharen aan, deze is ideaal om je baard te conditioneren en reinigen.

 

Was je baard met baardshampoo

Een speciale baardshampoo spoelt baard schilfers weg, verwijdert de schimmel en de talg waarvan hij leeft van je huid. Tegelijk bevat baardshampoo essentiële oliën die voorkomt dat je huid uitdroogt. Daardoor krijg je minder last van een jeukende baard en voorkom je dat je gaat krabben.

 

Verzorg je baard met baardolie of baardbalsem

Baardverzorgingsproducten zoals een baardolie of baardbalsem leggen een beschermend laagje op je gezichtshuid en haren. Daardoor gaat je huid minder talg produceren, waardoor de schimmel minder kan groeien.

 

baardolie tegen jeukende baard

Hoe voorkom ik dat baardroos terugkomt?

Als de drie tips hierboven helpen om je roos op te lossen, dan is dat goed nieuws. De volgende stap is natuurlijk zorgen dat de ellende niet opnieuw begint. Met deze tips kan je je baard en huid in topconditie houden.

  • Baardshampoo is met stip het beste product om roos te bestrijden en te voorkomen. Het verwijdert vuil, talg en micro-organismen, zorgt voor een gezonde groei van de huidcellen én beschermt je huid tegen uitdroging. Dit zou echt je nummer één product moeten zijn bij de behandeling van roos!
  • Je huid blijven hydrateren voorkomt irritatie, overtollige productie van talg en het terugkeren van de schimmel.
  • Baardverzorging is belangrijk! Je baard elke week een paar keer borstelen helpt om vuil, dode huidcellen en andere verontreinigingen weg te halen.
  • Een baard scrub helpt ook – maar wees kritisch op welk product je gebruikt, om je huid niet kapot te maken of te irriteren.

Wij hopen dat je je baardroos aan kunt pakken met alle bovenstaande tips. Mocht je nou toch nog vragen hebben, over bijvoorbeeld passende producten, neem dan even contact met ons op. Wij zijn blij als we jou blij kunnen maken. Je weet ons te vinden!

Good luck,

Je vrienden, The Alpha Men