Hoe verzorg en stijl je dun haar als man?

Hoe verzorg en stijl je dun haar als man?

Ooit was je nog in het bezit van een volle coupe. Maar in de loop der jaren merk je dat het toch minder floreert. Of je hebt vanaf je geboorte al met minder moeten doen? Hier dé tips om het dunne kapsel toch volume te geven.

Wat is de oorzaak van dun haar?

In één van onze eerdere artikelen over dunner wordend haar hebben we het uitgebreid gehad over de eventuele oorzaken. Heel veel mannen ontkomen er niet aan. Het is nu eenmaal de levenscyclus van het lichaam en het haar. Uiteraard bepaald ook de dikte van het haar waardoor het minder vol lijkt. Dat je eigenlijk vanaf je prille jeugd met een dun kapsel te maken hebt.

Terwijl je nog wel gewoon voldoende haren per vierkante centimeter telt. Er zijn meer factoren waardoor je haar in de loop der tijd uitdunt:

  • Roken
  • Alcohol & voedingspatroon
  • Stress
  • Milieufactoren (zoals zon & zee)
  • Te heet föhnen
  • Beschadigde huid (littekens)
  • Medicatie
  • Erfelijkheid

De haarzakjes hebben een hoop te verduren. Ook zijn er mannen die van nature een dunner haartype hebben waardoor het dus lijkt alsof je minder haar hebt. De gemiddelde dikte van een haar is 0,06 centimeter. Met dun haar zit je hier helaas (ruim) onder.

Dan liggen de haren vaak plat op de schedel. Mocht jij nu degene zijn die door haarverlies een dunnere coupe hebt of dat je gewoon dunnere haren bezit gaan wij je uitleggen hoe je toch op relatief simpele manieren de haardos toch een voller aanzien kunt geven!

Hoe verzorg je dun haar?

Er zijn gelukkig voldoende tips & tricks om een dun kapsel toch voller te laten lijken. Zodat niemand door heeft dat je met minder moet doen. Zonder dat je met extentions of toupetterige materialen aan de slag hoeft. Puur de juiste routine en producten gebruiken.

Zorg ervoor dat je niet elke dag je haar met shampoo wast. Hierdoor verlies je de noodzakelijke oliën en vetten waardoor jij jouw haarpopulatie nog meer op achterstand zet. Was met lauwwarm water. Dep de haren na het douchen droog. Niet ruw met een handdoek gaan wrijven want hiermee loop je de kans de haren letterlijk af te breken. Wees ook voorzichtig met de föhn. Zet deze altijd op de koelste stand.

Let op: na het douchen niet jouw natte haar direct gaan kammen of borstelen. Hiermee beschadig je het haar en loop je ook de kans het uit de hoofdhuid te trekken. Eerst voorzichtig droogdeppen dus!

Shampoo voor dun haar

Allereerst start je met het gebruiken van een thickening of volumising shampoo die je haar volume geeft. Er zijn specifieke merken voor dun haar zoals Patricks Daily Thickening Shampoo.

Bij de thickening shampoo van Patricks merk je meteen al na de eerste keer wassen dat het steviger en voller aanvoelt. Deze shampoo is o.a. verrijkt met Saw Palmetto, een DHT blokker die haaruitval tegen gaat en SPF filter om je haar tegen de zon te beschermen.

De shampoo van het geroemde anti-haaruitval en haarverdikking merk Toppik bevat lichaamseigen keratine proteïnes die je haar versterkt en herstelt, waardoor je kapsel er dikker en volumineuzer uitziet en aanvoelt. Je kunt ook kiezen voor de shampoo van Grown Alchemist die het haar meer volume geeft.

 

Patricks - SH1 Daily Thickening Shampoo Toppik Hair Building Shampoo Grown Alchemist - Volumising Shampoo 0.4

Patricks - SH1 Daily Thickening Shampoo

€36,95

Toppik - Hair Building Shampoo

€15,95

Grown Alchemist - Volumising Shampoo 0.4

€34,95

Dry Shampoo

Dit type shampoo is weer een volledig andere variant van de gewone shampoos die je op nat haar aanbrengt. Wat droog shampoo zo geschikt maakt voor dun haar is dat het je kapsel niet alleen opfrist, maar ook een volume boost geeft.

Probeer een Dry Shampoo als je het dunne kapsel meer volume wilt geven. Het hydrateert de haren en de hoofdhuid, heeft een zachte frisse geur en absorbeert overtollige oliën. Deze dry shampoo kun je ook als finishing spray gebruiken en creëer je een volle matte structuur.

Naast deze Hanz de Fuko hebben we ook nog een uitstekend alternatief voor je. De Blind Barber Dry Shampoo die je kunt gebruiken op de dagen dat je de haren niet onder de douche wast. Deze parabenen vrije dry shampoo verzorgt, verfrist en neutraliseert de opbouw van olie en vettigheid in je haar. Door de aanwezige ingrediënten dus uitermate geschikt voor mannen met dun haar. Of kies voor Seb Man Hybrid Texturizing Shampoo wat het haar dikker maakt en meer textuur geeft.

 

Hanz de Fuko - Dry Shampoo Blind Barber - Bryce Harper Dry Shampoo SEB Man - Hybrid Texturizing Shampoo

Hanz de Fuko - Dry Shampoo

€29,95

Blind Barber - Bryce Harper Dry Shampoo

€24,95

SEB Man - Hybrid Texturizing Shampoo

€18,95

Conditioner voor dun haar

Naast de specialistische shampoos voor dun haar raden we je aan om ook een goede conditioner voor dun haar te gebruiken. Als onderdeel van de juiste haarverzorgingsroutine. Zo zijn er nogal wat mannen fan van de Patricks Thickening Conditioner. De proteïnen, cafeïne en sage van deze top conditioner zorgen al voor een dikkere en vollere haardos na de eerste wasbeurt.

Een ander hoogwaardig product waar we erg goede ervaringen mee hebben is de Toppik Hair Building Conditioner. Door de aanwezige antioxidanten, vitaminen en keratine proteïnen wordt het dunne haar goed gevoed en excellent gehydrateerd. Zo krijgt je fijne kapsel aanmerkelijk meer volume en ziet het er gezond uit.

 

Patricks - CD1 Stimulating & Thickening Conditioner Toppik - Hair Building Conditioner Lumin - Keratin Strengthening Conditioner

Patricks - CD1 Stimulating & Thickening Conditioner

€38,95

Toppik - Hair Building Conditioner

€15,95

Lumin - Keratin Strengthening Conditioner

€15,95

Serum

Om je dunner wordend haar optimaal te verzorgen is een serum voor dun haar een must. Toonaangevend is de Sunny Isle Jamaican Castor Oil. Dit serum repareert en versterkt beschadigt haar tot en met de wortel en de punt. Het bevordert de natuurlijke haargroei en verzorgt de huid. Het serum is ook zeer geschikt voor een natuurlijke acne behandeling.

Tip: Lees alles over deze multifunctionele wonderolie in ons artikel’ Wat is Castor olie?’. Je wordt fan. Helemaal als je het een keer gebruikt hebt.

Een prima alternatief is de Toppik Hair Fattener. Dit type serum zorgt voor volume en geeft dikte aan je dunne haar. De aanwezige keratine proteïnen en voedingstoffen trekken diep in de haarwortel waardoor je kapsel gezond glanst. Daarnaast geeft het je kapsel het juist zo gewenste volume plus een betere dekking.

Supplementen

Zoals voedingssupplementen bestaan er ook bestanddelen om de haargroei te bevorderen. Wellicht ken je de effecten niet maar er is inmiddels een heel leger mannen met een wat dunner kapsel die deze specialistische supplementen aan hun haarverzorgingsroutine hebben toegevoegd.

Zo is het Foligain Haargroei Supplement een professionele metgezel voor mannen die een voller haarvolume wensen. Deze preparaten hebben 100% natuurlijke ingrediënten aan boord die de haarzakjes optimaal voorzien van de juiste voedingstoffen. Deze stimuleren de haargroei en verdikken het haar zodat het een mooi volume krijgt.

Hoe stijl je dun haar?

Met de juiste (dry) shampoos, conditioners en serums heb je de perfecte basis gelegd om je dunne haar te pamperen en volume te geven. Nu is het echter nog wel de kunst om het op de juiste manier te stylen. Maar: waarmee?

Het is verleidelijk om met een föhn intensiteit in je dunne kapsel te blazen. Dat kan maar doe dit niet te vaak. Je kunt je haren hier namelijk ook mee beschadigen. De beste protectie die je een kapsel kunt geven is door arganolie in de haren te masseren. De voedende coating beschermt je haar tot in de vezel. Dan kun je relatief veilig je haren föhnen. Mits je dit deze niet te heet instelt.

Het verder stylen van je kapsel doe je dan met een cream, paste, styling powder of een sea salt spray. Komen we zo op terug.

Wat moet je nooit doen?

  • In de zomer de hele dag met je haar in de zon
  • Het kapsel aan te veel föhn werk blootstellen
  • Elke dag met (goedkope) shampoo wassen
  • Hard droogwrijven met een ruwe handdoek
  • Met te heet water wassen
  • Met een kam of borstel door natte haren strijken (breken de -dunne- haren makkelijk of je trekt ze eruit!)

Wat moet je wel doen?

  • Natuurlijke/milde shampoo, conditioner, serum en eventueel supplementen gebruiken
  • Voor de juiste hydratatie, voeding en bescherming de haren verwennen met arganolie, castorolie of een haarmasker
  • De haren niet vanaf boven maar van onderuit föhnen
  • Voldoende water drinken
  • Gezond eten en 8 uur nachtrust pakken
  • Natuurlijke haarstylingsproducten gebruiken

Welke stylingsproducten voor dun haar?

Gelukkig bestaan er ook voor het dunne kapsel uitstekende producten om mee te stylen. Zo kun je met de juiste cream, paste & styling powder je haar toch het volume geven waar je blij van wordt.

Cream

De Blumaan Ascend Volume Cream is de crème de la crème wanneer er sprake is van dun en plat haar zonder volume. De door warmte geactiveerde lichtgewicht formule Van BluMaan zorgt voor veel volume dat je haar verdikt zonder het te verzwaren. Makkelijk in gebruik want door het föhnen krijg je direct meer volume.

Ook een aanrader is de Forte Series Styling Cream. Dit romige lichtgewicht styling product met een fluweelzachte textuur is moeiteloos aan te brengen en heeft een medium hold. Naast een perfecte styling krijgt je kapsel een natuurlijke finish.

Het is een cream verrijkt met biotine dat juist die dikkere en sterkere haargroei stimuleert. Aloë vera hydrateert de haarzakjes waardoor je meer volume creëert en de aanwezige olijf- en arganolie voorziet de haren en de hoofdhuid van excellente voeding. Subliem voor een volumineus kapsel en makkelijk uit te wassen.

 

BluMaan - Ascend Volume Cream Forte Series - Styling Cream Lockhart's - Enigma Volumizing Cream

BluMaan - Ascend Volume Cream

€24,95

Forte Series - Styling Cream

€24,95

Lockhart's - Enigma Volumizing Cream

€19,95

Paste

Een goede paste kun je zeker gebruiken voor dun haar. Favoriet is de Lockhart’s Anti-Gravity Paste. Dit product heeft alle fijne eigenschappen van een paste, clay, fiber en cream in één unieke formule. Super makkelijk aan te brengen, heeft de hold van een paste en de textuur plus volume van een clay met een matte finish.

Lockhart’s heeft met deze anti-gravity een top paste met hoogwaardige (natuurlijke) bestanddelen voor een dikkere en vollere look gemonteerd die je dunne kapsel van een stevige hold voorziet en makkelijk uit te wassen is.

Forte Series Molding Paste is ook een aanrader. Puur ontworpen om soepel in de dunne haren aan te brengen en heeft een goede textuur die genoeg houvast geeft. Deze molding paste geeft halflang tot dun haar veel volume en de dikkere look waar jij naar verlangt.

 

Lockhart's - Anti-Gravity Paste Forte Series - Molding Paste BluMaan - Monarch Matte Paste

Lockhart's - Anti-Gravity Paste

€18,95

Forte Series - Molding Paste

€23,95

BluMaan - Monarch Matte Paste

€22,95

Styling Powder

Een zeer geschikt product om dun haar meer aanzien en volume te geven is wel styling powder. Beter bekend als volumepoeder. Veel mannen met dun haar kunnen niet meer zonder en is dit hun onzichtbare favoriet.

Bijzonder populair is de Uppercut Deluxe Styling Powder. Hét volumepoeder uit Australië dat veel volume aan het haar geeft met een natuurlijke finish als finale. Voordeel: je kunt je dunne coupe de hele dag in model brengen. Het zorgt voor volle textuur en een nonchalante look. Hoe meer poeder je toevoegt des te meer hold je genereert.

Maar er is nog meer power powder waar je als man met dun haar blij van wordt. Dat is bijvoorbeeld de Slick Gorilla Hair Styling Powder of Dapper Dan Texture Dust. Dit product geeft je kapsel een medium hold en je kunt je haar de hele dag door stylen. Het volumepoeder zorgt voor een krachtig naturel voorkomen.

 

Uppercut Deluxe - Styling Powder Slick Gorilla - Hair Styling Powder Dapper Dan - Texture Dust

Uppercut Deluxe - Styling Powder

€16,95

Slick Gorilla - Hair Styling Powder

€14,95

Dapper Dan - Texture Dust

€11,95

Sea Salt Spray & Pre Styler

Zoals je ziet is er echt voldoende keus om dun haar te boosten. Met Sea Salt Spray of een Pre Styler gaat dat op een heel natuurlijke manier. Onzichtbaar haast.

Neem bijvoorbeeld de Forte Series Hair Thickening Spray, een lichtgewicht pre-styler geformuleerd om de haarlokken op te vullen zodat je een vol kapsel creëert. Deze spray geeft het haar meer volume en blijft de hele dag zitten. Fijn tot plat haar wordt omgezet tot een dikke, volle bos haren, terwijl het haar toch flexibel genoeg blijft om te stylen.

Een subliem alternatief is ook de all natural Triumph & Disaster Karekare Tonic Sea Salt Spray. Met dit product maak je van futloos dun haar een levendig en gestructureerd kapsel. Je coupe is veerkrachtig en doordat de spray is verrijkt met wilgenkruid ontvangt je hoofdhuid ook nog eens een anti-roos behandeling.

Deze Triumph & Disaster spray voorkomt irritaties en kalmeert de hoofdhuid. Het zorgt mede voor volume en textuur. Ook helpen natuurlijke componenten zoals groene thee en zeebiet het haar te beschermen tegen vroegtijdige haaruitval en haarveroudering. Daarnaast zorgt deze Tonic Spray dat de natuurlijke olieniveaus in het haar en de hoofdhuid in evenwicht komen.

 

Forte Series - Hair Thickening Spray Triumph & Disaster - Karekare Tonic Sea Salt Spray Byrd - Texturizing Surf Spray

Forte Series - Hair Thickening Spray

€22,95

Triumph & Disaster - Karekare Tonic Sea Salt Spray

€28,-

Byrd - Texturizing Surf Spray

€17,95

Hoe verberg je dun haar?

Er is nog een manier om dun haar te camoufleren zonder dat je een feestartikelenwinkel hoeft binnen te stappen. Een echte aanrader is Toppik Hair Building Fibers waarmee je door minuscule haarvezels aan te brengen een dikke volle look creëert. Dit product is ideaal voor mannen met zichtbaar dunner wordend haar.

De haarvezels zijn gemaakt van organische keratine proteïnen die ook door je eigen haar worden aangemaakt. De Hair Building Fibers zijn gemakkelijk in het haar te brengen en ze mixen zich direct met je eigen haren. Ze hechten zich dusdanig dat ze ook op dezelfde plaats genesteld blijven. De fibers zijn makkelijk uit te wassen, schilferen en irriteren niet en zijn in 9 kleuren beschikbaar.

Je kunt ook kiezen voor de Toppik Coloured Hair Thickener. Dit is een verdikkende en camouflerende kleurspray die de dunnere gebieden in het haar opvult. De spray heeft dezelfde haarvezels als in bovenstaande Toppik Hair Building Fibers.

Tot slot

Ben je in het bezit van een dunne coupe hoef je dus niet te treuren want we hebben bijzonder effectieve producten beschikbaar waarmee je high volume kunt aanbrengen, de haren voedt en je een vol kapsel creëert. Zonder dat het écht zichtbaar is dat je met (natuurlijke) additieven aan de slag bent gegaan.

Vergeet uiteraard niet om ook met de juiste shampoo en conditioner te starten. Dan zal je zien dat je ook met dunne haren er nog heel veel mogelijk is!

Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben vernemen we deze graag van je.

Succes!

Je vrienden, The Alpha Men.